I helgen premiärvisades nya versionen av Hyundai i30 kombi, årsmodell 2013. Vi var där för att titta på den.

Allmänt:
Första intrycket är bra. Designen är snygg och tidsenlig och inget att klaga på. Bilen känns helt OK att sitta i, instrument och reglage ger ett normalt intryck. Rymligheten både fram och bak får godkänt. Lastutrymmet är också bra. Detta är en mellanklass kombi och utrymmena är väl disponerade därefter. Det är förstås inte lika rymligt som i en större kombi likt i40 och V70 m.fl. Tre vuxna kan troligen åka bak även om det är med stark vänskapskänsla. En barnvagn får plats i lastutrymmet och lite till. Detta är en bra mellanklass familjebil. Du blir inte överväldigad men inte heller besviken, det är en bil hel enkelt.

Provkörning:
Pga att det bara fanns en provkörningsbil och den som hade lånat den innan oss drog över tiden med 30 minuter så fick vi bara 15 minuter på oss innan vi skulle vara tillbaka. Vi skyndade oss till bilen och hoppade in. Jag försökte hitta nyckelhålet och blev till slut desperat, frun som börjat bläddra i broschyren sa lugnt “kanske denna har ett sådant där nyckellöst system”, och visst var det så. Nyckeln hamnade i mugghållaren som praktiskt finns mellan stolarna. Jag tryckte på startknappen, inget händer. Till slut ser jag texten i instrumentpanelen att växeln ska ligga i läge “N” först och sen trycker man start. Nu gick bilen igång. Det var ett tag sedan jag körde automatlåda och stressad var jag dessutom. Jag lägger i backen och hinner precis notera backkameran som kommer upp i backspegeln innan det var dags att köra framåt. Väldigt praktiskt att ha backkamera bilden där, jag är imponerad. Då jag hört att Hyundai och Kias bilar har problem med buller ville jag köra i 110km/h. Ut på E4:an och gasen i botten. Bilen är lite trög i början sen kommer den där turbodiesel knuffen och hjälper till. Bilen känns hyffsat körglad, godkänt men inte så man skriker “yeeehaaaa”. Jag kommer upp i 110km/h men hinner bara ligga där i kanske 10 sekunder innan jag kommer ikapp framförvarande bil. Filbyte, omkörning, filbyte tillbaka och avfart direkt därefter. Sen var det bara att köra tillbaka i lugnare fart. Tyvärr så fick jag inte chansen att utvärdera bullernivån tillräckligt så som jag hade velat. Under vår korta biltur så var bullernivån ändå lägre än vad jag förväntat mig. Jag upplevde ett dovare buller som är högre än i vår Volvo V70 men fortfarande OK. Att köra automatlåda blev jag bekväm med redan efter 5 minuter, kanon! Den provkörda bilen var en 1,6l diesel på 110hk. Alla i30 har kamkedja, både bensin och diesel.

Sämre saker:
Det känns inte riktigt som Hyundai hänger med på snål-bränsle tåget. Speciellt inte avseende bensinmotorn. Volvo, Ford, Renault, Volkswagen alla har de extremt intrimmade snåldieslar, downsizade turbomotorer, avstängningsbara cylindrar, aerodynamiskt finjusterade osv. Hyundai hänger inte riktigt med dessa avseende lägsta bränsleförbrukning.

Summering:
Min sammanfattade uppfattning är att detta är en bra mellanklass bil. Frun gav i30 kombin godkänt, vilket inte nya Volvo V40 fått av henne pga att V40 baksätet känns för instängt.

Hyundai har ryckt upp sig rejält avseende rost och krockskydd. De hamnar straxt under medel i undersökning om hurvida man skulle rekommendera märket till sina bekanta. Vilket är över de flesta av konkurrenterna i samma klass. Det är också där den 5 åriga garantin kommer in och gör denna bil riktigt intressant. Hyundais sämre andrahandsvärde har man styrt upp genom att märkeshandlarna ger förlängda garantier upp till 9 år på begagnade bilar.

Det är garantin, rostskyddet och det bättre säkerheten som gör denna bil till ett riktigt intressant val. Vi kan tänka oss att byta bil till denna framöver och den står på listan att följa upp när det väl är dags. Huvudkonkurrensen kommer från andra tillverkare i samma klass som har mer bränslesnåla motorer. Det är ju så att när Volvo nu börjar bli ett märke som inte har så mycket att erbjuda till mellanklass barnfamiljer så måste man börja titta på alternativ. 10% av svenskarna väljer redan Hyundai och Kia och fler kommer det nog bli. Slutligen hänger det på som så många gånger: priset.

Tekniska data och mer info om i30 kombi hittar du här

Flera bilder:

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.