Duster parkerad

Det må se lätt ut för Duster att parkera här men vår Volvo V70 hade jag inte gärna parkerat här.

Vi fortsätter att köra vidare med Dacia Duster. Denna gång blev det en familjeresa på ca: 20 mil ut till Norrtälje och tillbaka. Resans uppdrag är att tända ett gravljus på min fars grav samt att besöka min Mormor som är 93 år. Resan går via E18 som innefattar bland annat en längre bit motorvägskörning i 110km/h.

Motorvägskörning
Bilen rullar på bra längs motorvägen. Den lilla dieselmotorn har förvisso begränsade kraftresurser i högre farter men lite kraft finns det fortfarande kvar och det går att åka förbi andra bilar utan problem på den dubbelfiliga motorvägen. Omkörning på landsväg genom nyttjande av mötande körfält bör planeras med god marginal.

Till vardags vid kortare turer har förarplatsen fungerat bra. Sätesdynan är lite kort för benen men det är något jag vant mig vid och inte haft något större problem med. Nu vid långkörning så får förarplatsen bekänna färg. Det känns bra att sitta högt med bra utsikt över vägen. När vi kört ungefär en timme så känns det fortfarande bra samtidigt som både jag och min fru fastslår att Volvos säten är bättre. Kupébullret är något högre än normalt vilket blir extra märkbart vid motorvägskörning och på grov asfalt. Hur besvärande man tycker detta är blir upp till var och en att bedöma, själva har vi inte lidit av det även om skillnaden finns där. Man får inte glömma bort prisl

appen på bilen och att Dacia jobbat på att kunna erbjuda en rymlig SUV till ett riktigt lågt pris.

Dusters styrka
När vi kommer fram till kyrkogården så får vi nyttja Dusterns starka sida, fyrhjulsdriften och den höga markfria gången. Det visar sig nämligen att den ordinarie parkeringen är full. Då vi är beslutsamma om att fullfölja uppdraget så ställer vi oss bredvid den anordnade parkeringsplatsen efter att konstaterat att vi inte kommer att stå i vägen eller utföra någon fara. Platsen vi ställer oss på har först en hög iskant samt är täckt av ojämn snö med isklumpar, där hade vi inte gärna ställt oss med vår vanliga Volvo V70.

Barn bak i bilen:
Tre barn i varierande åldrar är inget problem, inte ens med en barnstol i mitten. Mittbältet är placerat i lastutrymmets baksida och måste först dras fram till baksätet för att sen spännas fast på två punkter. Kör man ofta med tre passagerare bak så gör man bäst i att låta spännet hela tiden sitta kvar i det ena fästet. Samtliga bältesfästen i baksätet är inte fixerade i baksätet utan ligger lösa ovanpå vilket gör det lite svårare att ansluta bältet med bara en hand.

barn i dacia duster-2-bytabil.net

Tre barn inklusive barnstolsdyna får plats i baksätet på Dacia Duster

Kortfattat om bilen:
Dacia Duster finns med både framhjulsdrift och fyrhjulsdrift. Motorn är från Renault och drivlinan från Nissan. Bilens utrustning är minimal och Dacia har prioriterat bilens storlek, motor och drivlina för att istället kunna sälja den till samma kostnad som en normal småbil.

Läs hela testet om Dacia Duster, här.

Fakta och tekniska data om duster finns här

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.