Diesel VS Bensin ekonomi

Det är idag fler som köper dieselbil än bensinbil. De största anledningarna till detta är troligen dieselbilarnas lägre förbrukning samt att många uppskattar dieselbilarnas högre vridmoment som kommer redan från lågt varvtal. Dieselbilen upplevs därför som lättkörd och snål. Men hur är det egentligen med ekonomin? är det verkligen billigare med dieselbil än bensinbil?

Svaret är blandat, så klart. Vissa bilar är billigare som dieselbil direkt från start medan vissa blir billigare först efter flera tusen mil. Det finns så många olika exempel så det är ingen idé för mig att gå in i detalj här och nu. Dieselmotorn kräver mer avancerad teknik och är därmed dyrare att tillverka än motsvarande bensinmotor. Dieselmotorn är också tyngre. För att förenkla svaret på frågan så summerar jag det mer generellt:
Små bilar är ofta billigare i bensinversion om de inte körs väldigt många mil per år och stora tunga bilar med hög förbrukning är ofta billigare i dieselversion redan efter 1000 mil/år.

Ekonomifaktorer som ofta skiljer mellan diesel och bensinbilar:
Inköpspris
Bränsleförbrukning
Skatt

Inköpspriset är ofta den stora skillnaden som avgör när en dieselbil blir billigare att äga än en bensinbil. Nya bensinbilar tillverkas ofta med turbomotorer och på senaste tiden har prisskillnaden mellan bensin och dieselbilar börjat minska. Volvos nya V40 har samma pris mellan bensinmotor och närmast motsvarande dieselmotor.

Bensinbilarnas förbrukning har minskat med mindre turboladdade motorer men dieselbilen har fortfarande lägre förbrukning om man jämför närmast liknande motorer.

Skatten på nya dieselbilar har gått ner kraftigt och dieselbilar i Klass I som är skattepliktiga efter 2007 har i stort sett samma skatt som bensinbilen. Skatt på äldre dieselbilar beskattas enligt vikt och kan då ha VÄLDIGT hög skatt, en skatt på mellan 4000-6000:- är vanlig för en normal äldre personbil.
Skattetabellerna kan hittas hos Transportstyrelsen.

Men ta då exemplet nya Volvo V40, om den har samma pris på diesel och bensin varianten. Då tar man ju dieselvarianten, självklart! Njae, dieselbilens partikelfilter är en dyr del att byta och som inte finns i en bensinbil, jag kommer att ta upp mer om det i kommande inlägg. Framtiden för dieselpriset är oviss. Mycket pekar på att dieselpriset kommer att gå upp mer än bensinen, men ingen vet ännu.  Idag är det fortfarande troligt att jag skulle välja dieselversionen men det är absolut inte alls lika självklart längre.  Bl.a.  skulle jag noga kolla upp om och när partikelfiltret ska bytas, samt att jag personligen kör mest  stadstrafik vilket inte är bra för filtret och ökar risken för att filtret sätts igen. Men i många fall så har man som första ägare inte bilen riktigt så länge utan problemet med filterbytet faller på beg bils köparen. Mer om filtret kommer som sagt i nästa inlägg.

Läs mer: del 1 i serien här

Läs mer: del 3 i serien här

Uppdaterat augusti 2014: Läs även det nyare och uppdaterade inlägget om valet av bensin, diesel VS hybridbil

Vill du hitta de bränslesnålaste diesel och bensinbilarna? Använd denna oberoende sökmotor för bilar, välj egen sökning, bränsletyp och sortera resultatet efter förbrukning. Till sökmotorn för bilar (Öppnas i nytt fönster)

Prenumerations erbjudanden på motortidningar, tryck här (öppnas i nytt fönster). Mitt tips är: Vi Bilägare eller Auto Motor Sport de skriver bra om bilar och bilägandet, ekonomi m.m.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.