Vad händer med Opel?

Opel i Sverige känns lite bortglömd just nu tycker jag, samt även i Tyskland när jag var där. I våras var jag och jobbade i Tyskland, Kaufbeuren straxt utanför Munchen. Under tiden jag var där noterade jag att jag inte såg så många Opelbilar. Tyskland är stort och detta gäller förstås min uppfattning i det lilla område jag rörde mig i. I flygtaxibilen på väg till flygplatsen passade jag på att fråga chauffören om varför jag inte sett så många Opelbilar under tiden jag varit där. Han bekräftade det jag misstänkte, att Opels populäritet minskat i Tyskland. Sen GM köpte upp Opel så ser vi inte längre Opel som ett Tyskt märke förklarade han enkelt.
Jag tittade lite snabbt efter statistik för Opel i Sverige och Europa. I Europa är dock Opel ganska stora fortfarande med en andel på ca: 7% medan i Sverige har de ca: 2%.

Opel tävlar i Sverige med medelklassbilmärkena så som Ford, Peugeot, Renault, Skoda m.fl. Märken som Kia och Dacia sätter stark press på denna klass. Utöver detta finns den dyrare bilklassen med Audi, Mercedes, BMW osv. Att hitta sin plats i bilbranschen är verkligen inte lätt idag.

Opel har numera hoppat på garantitåget och erbjuder 5 års garanti likt Ford, Renault. Dock mindre än Mitsubishi och Kia som erbjuder 7 respektive 8 år. Den utökade garantin är nog livsnödvändig för Opel i Sverige.

Idag har Opel till slut lyckats tvätta bort sitt rykte som bilklassens rostbuse men runt år 2000 så började allt mer avancerad elektronik leta sig in i bilarna och detta strulade rejält hos Opel där bla. Vi bilägare hade en hel del problem med elektroniken på deras testbil. Nu var Opel inte ensamma om detta, bl.a. Volvo har hade rejäla problem med elektroniken på V50 modellen. Nu har det gått minst 5 år sedan dessa problem uppmärksammats och åtgärdats. De senare åren har jag läst att fler och fler Opelägare är nöjda med sina bilar.

Opel är fortfarande lite för anonyma, både som bil och i sin marknadsföring. Speciellt sin marknadsföring skulle Opel behöva liva upp lite mer och bli mer synliga. Jag minns för några år sedan en TV-reklam där en skallig proper och välklädd man stannade och klev ut ur sin Opel, sloganen löd något i stil med “For the man in control”. Man valde alltså bort kvinnogruppen och riktade dessutom in sig på en direktörsliknande kundgrupp enligt in uppfattning i alla fall. Den gruppen som i första hand kanske väljer Mercedes och Audi el. likn. Ingen mer sådan reklam i Sverige Opel!

Opels kundnöjdhet är bättre idag, garantin är bra och en relativt attraktiv prissättning gör att jag hoppas att vi får se en uppryckning för Opel i Sverige. For Opel är ett klart intressant bilköp som du inte ska missa att titta på när du ska byta bil.

Opels största problem just nu är den ofantliga förlust företaget dragits med senaste åren. GM som äger Opel vägrar dessutom att ta Opel till de asiatiska marknaderna, av samma princip som med SAAB. Man vill inte att Kineserna ska komma över GM:s teknik. Frågan är om inte Opel är nästa bilmärke som kommer så nära konkurs eller nedläggning, denna gång i Europa krisens spår.

Läser du detta och äger du en nyare Opel eller planerar att köpa/byta bil till en Opel, skriv en kommentar och berätta hur du tycker bilen är eller varför du planerar att köpa en!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.