Bilia kampanjade denna helg nästan hela sitt sortiment i tidningar och på TV. Bl.a. utlovades vinterdäck till den som beställde bil i helgen.

bilia kampanj

Gratis blev däcken inte.

Bakgrund

Just nu ser vi över våra möjligheter att byta bil. Nu får denna blogg därmed ge mening åt dess titel. De bilar vi just nu koncentrerar oss på är de som har 5 års garanti eller mer samt bilhandlare som ger rätt inbytespris för vår V70. Bilen vi söker ska vara billigare och mindre. Utrustningsnivå utöver den vanliga normala standarden: Automatisk klimatanläggning, backradar. Även om jag inte har problem med fickparkering så bor jag i stan och det är bekvämt att ha helt enkelt.

Bilia har annonserat stort i helgen och därför så gick vi dit för att se vad de kunder erbjuda. I detta fall koncentrerade vi oss på en Renault Megane Sport Tourer (Kombi). ACC är standard i dessa bilar numera så det var bara backradar som vi önskade lägga till. Avseende färg så var vi överens om att standard vit passar denna modell och vi nöjer oss med det. Skulle vi betala extra för något så skulle vi hellre ha standard-vit med panoramaglastak (6500kr) än en metallic färg (5900kr). Metallic färg  kommer alltså en bit ner på prioriteringslistan.

Byta bil dealen

Vi blir snabbt uppmötta av en säljare som vi växlar några ord med. Vi blir erbjudna att provköra de två motoralternativen vi är intresserade av. Jag föreslår att de tittar på vår bil samtidigt för värdering så vi inte slösar tid. Vi provkör 1,5 dCi 90hk diesel samt 1.2TCe 115hk bensin. Både jag och min fru är sen överens om att 1.2l bensinmotorn är mest intressant av dessa två. Vi ber att få ett affärsförslag på detta alternativ.

Några gratis vinterdäck som det stod i annonsen blev det inte utan dessa kom upp som en post på 2900kr. Ytterligare poster som fönsterhissar bak 750kr och gummimattor kommer upp, fönsterhissarna var en lite lustig post men jag har kontrollerat efteråt hos Renault och det är faktiskt inte med i Exception paketet.

Inbytespriset är som vanligt en besvikelse dock inom det spann jag gissat att man skulle föreslå, men fortfarande för lågt. Jag påtalar att ett inbytespris på åtminstone 5000kr över detta är mer rimligt, vilket jag fick bekräftelse av säljaren att denne också kan tänka sig gå med på.

Affärsförslaget avser en bil som de har tillgän

glig inom 3 veckor, dvs en så kallad lagerbil. Denna har metallic lack som är upptaget som 5900kr extra. Vi nämner att vi nog inte behöver detta, men får svaret att du få 5000kr mer för din inbytesbil så jämnar det ut sig. Dessutom så utslaget på 5 år så gör inte 5000kr speciellt mycket kompletterar säljaren med. För han eller mig tänker jag. Säljaren är nog inställd på att vi vill ha detta vilket många faktiskt också vill. Men det är inte riktigt så vi ser det. Det är i dessa situationer som det gäller att både jag som kund ger tydliga signaler och säljaren uppfattar detta.

Vi tar med oss förslaget hem för att läsa noggrannare. Säljaren ringer mig dagen efter som utlovat och undrar om vi är intresserade. Jag säger att vi avvaktar och han har också uppfattat våra signaler och föreslår att vi kan ta och räkna om på affären från början och ta med faktorer som färg m.m. Jag stänger inte dörren helt här och säger att vi kanske återkommer. Vi har nämligen en bil till på gång som vi vill se hur det blir med samt titta på lite fler bilar först.

Varför vi inte nappade på den stora kampanjen från Bilia på bra priser och vinterdäck, ja det beror på att så där jättebra var det inte vid granskning. Jag jämförde mot vad Upplands Motor erbjuder just nu samt Renaults egen webbplats. Då såg det ut så här:

Bilia helgerbjudande Upplands Motor Webb Renault Webb
Bilens pris 1.2TCe 161900 161900 159900
Extra avdrag ”i helgen” -2000 0 0
Elhissar bak 750 750 750
Gummi mattor* 850 850 850
Vinterdäck 2900 7000** 7000**
Metallic 5900 0 extra för metallic Standard vit=0
P-radar bak 3000 3000 3000
 Summa 173300 173500 171500

*Webbpris saknas för gummimattor hos Upplands Motor och Renault, därför antas samma pris som för Bilia.
**Baserat på privatköp av vinterdäck online. Det finns många kompletta märkesdäck med priser mellan 6500-7500kr.

Man kan säga att i slutändan handlade det om kostnaden för metallic lack. Renault står för den största kampanjen själva med det sänkta grundpriset på 34000kr (inräknat i bilens pris i tabellen ovan), vilket det känns som att bilhandlarna passar på att nyttja för egen del istället. Men bilförsäljningen går trögt och någon måste ju betala för kampanjannonseringen.

Inbytespriset inklusive uppräkningen på 5000kr kan jag acceptera. Nybilspriset samt delar av innehållet som färg vill jag diskutera vidare om det ska bli något. Då kommer jag förbereda mig genom att skriva ner mitt eget affärsförslag på ett papper och ta med mig när jag går tillbaka.

Vi får väl se hur det går närmaste tiden, blir det en Renault Megane, blir det bilen vi väntar på prisförslag på, hittar vi ytterligare en intressant bil som Ford Focus, Opel, Kia, Mazda m.fl. Eller så väljer vi att behålla vår Volvo V70 ett tag till? Det är ju ett alternativ det också.

Vad tycker du? Har du något tips?

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.