Bländar automatiskt helljus mötande bilister?

Jag har just provat att köra med den senaste belysningen i mörkerkörning och fick då och då irriterande blinkningar från mötande bilister. Vad beror detta på? Blir de verkligen bländade eller blinkar de av andra orsaker har? Igår tog jag en testbil med automatiskt LED helljus på en lantlig kvällstur, så här gick det

Detta är ett personligt blogginlägg baserat på min egen kvällskörning igår kväll, vill du läsa mer inlägg av olika ämnen och med bloggkaraktär så besök Bloggfeed.se, alla bloggar på ett ställe

De nya LED belysningarna har ett otoligt skarpt och brett ljus som är betydligt bättre än min egen Mini 2015 med klassisk glödljusbelysning. Framför allt lyser den nya LED belysningen brett framför bilen och har mycket klarare ljus. De nya adaptiva helljusen är än mer avancerade då de både kan svängas och även slås på och av sektionsvis, dvs det är inte bara hela lampan på och av. Nä nu styrs varenda liten LED diod i lampan.

Igår kväll tog jag min senaste testbil på en kvällstur på landsväg utan vägbelysning. Jag aktiverar belysningsautomatiken för helljus. När jag kommer ikapp bilar framför mig så slår bilen av belysningen men enbart rakt framåt så att framförvarande bil inte ska bli bländad. Ja, detta är så effektivt att man ser en svart fläck precis runt bilen framför. Bilen framför är av äldre typ och min belysning lyser upp på sidorna och faktiskt även förbi framförvarande bil, på vägsidorna alltså. När bilen framför saktar in och svänger av till höger så anpassar min bil avbländningen så att det alltid är en svart fläck runt framförvarande bil, ja, faktiskt! även när denna svänger av åt höger! Det är som ett automatiskt ljusskådespel helt enkelt där min bil lyser upp allt förutom framförvarande fordon. För mötande bilar sker samma justering, bilen bländar av kring mötande fordon men fortsätter belysa övrig omgivning. Till och med en kombination av avbländning mot framförvarande bil i samt mötande bil klara min bil av att hantera, min bil bländar av för båda bilarna samtidigt och justerar sig induviduellt för hur dessa bilar rör sig. Övriga områden fortsätter bilen att lysa upp.

Under min biltur på en dryg timma så får jag dock tre gånger ljussignaler från mötande bilister som signalerar att de blir irriterade av min belysning.

Den första kommer från en skarp kurva och blinkar till mig direkt när denne kommer runt hörnet. Denne bilist har alltså redan förberett sig innan vi ser varandra på att blinka till mig irriterat. Min bil med automatiskt helljus saknar den mänskliga förmågan att förutse kommande trafik genom att ana ett ljussken runt hörnet. Det adaptiva och automatiska helljuset justerar sig snabbt ör att inte blända mötande bilar men först i samma ögonblick som bilen kan se själva ljuskällan, dvs lampan från den mötande bilisten.

Det andra fallet är liknande. Denna gång kommer vi båda körandes upp för en mindre förhöjning i vägen, en liten kulle typ där vi kommer från var sin sida. Samma situation uppstår, min bil kan inte förutspå i förväg det upptonande ljuset från mötande bil utan bländar av först ljuskällan från mötande bil detekteras. Även i detta fall upplever jag att mötande bilist är så snabb på att blinka att denne redan har fingret på ljustutan i förväg. Min bil slår omgående av helljuset men alltså först i samma sekund som mötande bil dyker upp, inte innan.

Så båda dessa fall är mötande bilister som i förväg är inställda på att blinka mot mig redan innan vi möts. Bilens automatik kräver för bråkdelen av en sekund att mötande bil syns innan den bländar av, därav så uppstår bländningen om än dock för extremt kort tid. Beror detta på extra kinkiga mötande bilister som har dålig personlighet? den typ som måste gnälla på allt och alla så fort det går? Jag möter ju så många flera under min kvällsresa som inte bryr sig och inte verkar bli störda. Ska man slå av ljuset i förväg kan man också fundera på? Det kan ju vara dåligt det med även om jag nog också kan anse att det ändå är artigast mot mötande bilister, och så som jag själv ofta gör med manuell belysning.

Det tredje fallet uppstår vid möte på rak väg med god sikt, och här kan jag inte riktigt se hur min bils belysning beter sig då mötande bilist utöver att blinka sen behåller sitt eget helljus på i ren ilska. Jag kan inte tänka mig att min bil inte anpassat belysningen i denna situation. Dock kan jag tänka mig att den mötande bilisten inte är van vid att möta nya bilar i mörkret som har denna nya, klara och brett lysande LED belysning.

Jag skulle gärna vilja möta mig själv i mörkret när jag kör en av dessa nya bilar med adaptiv LED belysning. Just för att uppleva både möte och att ha en sådan bil bakom mig när jag själv kör en “gammal” analog bil :-). Blir jag då bländad, är ny LED belysning för klar och “lysande”?

En sak är säker, det automatiska helljuset kommer nu i allt flera bilar. Denna belysning är jättebekväm att ha i mörkerkörning. Den kan inte förutså framtiden innan vi utvecklat mer avancerad AI. Vi bilister kommer så småningom lära oss att lamporna framöver har ett annat beteende än de gamla bilarna med manuell belysning, och troligen blev vi mer störda då av förare som glömmer att blända av i mörkret då och då än bilarna med belysningsautomatik som bländar av exakt när bilarna dyker upp, samt reagerar annorlunda kring hörn och kullar, slutligen dessutom tror att de röda ljusen längs järnvägar är baksidor på bilar.

Vad tycker du om modern belysningsautomatik hos bilar? Vad har du upplevt? Är du en av de som har dettaa men väljer att inte aktivera funktionen och fortsätter styra helljuset manuellt?

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.