Lexus är som de flesta vet Toyotas lyxbilsmärke. Lexusbilarna får därmed leda teknikutvecklingen inom Toyotakoncernen. Det finns några bilteknik finesser som Lexus gärna vill stå upp och tala om att de var först med att införa i deras bilar, kände du till dessa?

1: Climate Concierge-system. En ny klimatanläggningsstyrning, detta system anpassar temperaturen inne i bilen genom infraröda sensorer som läser av ansiktstemperaturen på alla i bilen. På detta sätt vill man åstakomma bästa möjliga styrning för att uppnå behaglig temperatur i bilen.
Bytabil.net kommentar: Kan funktionen kompletteras med lögndetektor tro?

2: Navigation som standard i en bil. Lexus LS400 var 1998 världens första bil  med GPS navigation som standard.
Bytabil.net kommentar: Idag för du en portabel GPS för under 100-lappen, trots detta så lyser de fortfarande i stort sett helt med sin frånvaro som standard i bilarna.

3: Inställbar luftfjädring. Det är inte bara Citroén som äger ordet luftfjädring. År 2000 fick Lexus LS 430 inställbar luftfjädring. Denna kunde höja bilen 2 cm när bilen skulle köras på ojämn väg. Utöver detta så anpassade sig bilens fjädring automatiskt och höll konstant markfrigång (höjd ovan väg) oavsett hur många som satt i bilen samt last.
Bytabil.net kommentar: Bra fjädring är viktigt, ändå något vi bilköpare inte lägger allt för mycket tanke på.

4: Airbag med inställbar ratt. Året var 1989 och i en Lexus LS400 med airbag så kunde man ställa in ratten i höjd och längsled.
Bytabil.net kommentar: Idag är det en självklarhet, 1989 en nyhet.

5: Cd-växlare. År 1995 Lexus LS400 köpas med en 6-skivors CD växlare, då först i världen sägs det.
Bytabil.net kommentar: Det hetaste då, och vem bryr sig idag? CD:n är snart borta…

6-skivors CD växlare i LS400 1995

6-skivors CD växlare i LS400 1995

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.