En gång per år är det dags att se över bilförsäkringen. Antingen låter man den försäkring man redan tecknat löpa vidare, eller så är det ett tillfälle att se över om man ska byta bilförsäkring. I första hand vill man förstås få billigare försäkringspremie. Men det kan ju också vara så att man inte är nöjd med det försäkringsbolag man har idag.

Jag resonerar så här kring bilförsäkring:

Har du en ny bil som fortfarande har vagnskadegaranti så teckna din egen halvförsäkring i samma bolag som biltillverkaren har vagnskadeförsäkringen. Detta görs troligen alltid redan vid bilköpet. Jag har blivit upplyst av försäkringsbolag att man ändå kan ha ett annat bolag för halvförsäkringen och de gör sedan upp mellan varandra vid skada, men jag litar inte på att det sker utan att jag själv kommer i kläm på något sätt. Så jag har samma bilförsäkring som tecknats hos bilhandlaren de tre första åren från det att bilen var ny.

Efter de tre första åren så är det dags att se över försäkringen för din bil tycker jag. Det bör man sen göra varje år när försäkringen är på väg att löpa ut. Då kan man besöka olika försäkringsbolag och knappa in uppgifter för att få ett pris. Man kan också nyttja sajter som erbjuder möjligheten att jämföra bilförsäkringar från flera olika försäkringsbolag direkt så sparar man tid. Dessutom så känner i alla fall inte jag till alla försäkringsbolag som finns på marknaden, jag slipper alltså leta.

Det man inte får glömma när man byter försäkringsbolag är att jämföra villkoren. Volvo har exempelvis maskinskadeförsäkring ända upp till 15.000 mil om man köpt bilen via en Volvo handlare. De flesta av de andra försäkringsbolagen erbjuder bara maskinskada i försäkringen upp till 10.000 mil. Fast ibland finns det andra som också har bra villkor. Folksam har Volvo märkesförsäkring som även denna gäller upp till 15.000 mil. Dessutom hade de lägre självrisk än Volvia, i alla fall när jag jämförde för några år sedan. Den gången hade jag en Volvo V50 och då bytte jag faktiskt försäkringsbolag.

När tre år gått från bilen var ny så rekommenderar jag därmed följande:

  1. Jämför bilförsäkringar på nätet
  2. Kolla villkoren
  3. Kolla självrisken
  4. Kolla tillägg du kanske vill ha (hyrbil, vägassistans m.m.)

bilförsäkring

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.