Nya Volkswagen Passat kan köpas med Trailer Assist som hjälper dig att backa och parkera din bil med släp.

Backa med släpvagn är något många tycker kan vara svårt och jobbigt, även vana förare. Volkswagen har tagit fram assistanssystemet Trailer Assist för att göra det enklare att parkera ditt släp. Då det är många villaägare och campare som kör VW Passat så kommer detta vara en uppskattat funktion. Så här fungerar det:

Den laterala orienteringen vid samverkan av bilen och släpet regleras av Trailer Assist (Lateral=sidoställd). Exempel: Backa ett släp in på en uppfart med utgångsläge från vägen. Först stannar du på lämpligt ställe och aktiverar backen sen trycker du på en knapp för att aktivera Trailer Assist hjälpsystem. Du kan via displayen se din aktuella styrvinkel samt möjliga styrvinklar. Systemet använder bildbehandlingsalgoritmer för att utvärdera data som kommer från backkamerans bild och tar därefter hänsyn till släpets vinkel i förhållande till bilen. Du kan sen bestämma körriktningen för bilen och släpet genom att använda backspegelns regleringsspak. Backspegelns regleringsspak fungerar nu som en joystick. Du sköter endast gas och broms och ratten kontrollerar bilen automatiskt. Du korrigerar kursen genom att styra med backspegelns styrspak. Trailer Assist stoppas genom att du trycker på knappen igen, eller genom att du greppar ratten och tar över styrningen själv. Skulle du få för dig att “styla” och gasar på för mycket och därmed överskrider systemets förutbestämda maxhastighet, ja då bromsas hela ekipaget istället.

VW Trailer_Assist_3

Källa: Volkswagen. Bilder: Volkswagen och news.pn

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.