Jag har just testat Volkswagen up! Detta är VW:s minsting. Det är lite ovant att sätta sig och köra en så liten bil och det tar några dagar att vänja sig. Men sen så insåg jag att det finns en massa fördelar. Låg bränsleförbrukning är en av anledning förstås. Men hanterbarheten i stadstrafik är mycket bra då man tar sig fram smidigt och den har kort vändradie. Man kan ta flera parkeringsplatser samt att det är lättare att öppna dörren vid trång parkering. Av denna anledning så köp fyra dörrars versionen. Tvådörrarsbilar brukar ha längre dörrar och fördelen med de små måtten försvinner.

vw up 2014 (2)

Motorn:

Motorn i testbilen var en 1-liters bensinmotor med 3 cylindrar. I stadstrafik går den bra men i högre hastigheter blir den orkeslös. Det märkas att detta är en liten bil som VW försökt att prispressa. Inredningen är enkel och man kan se plåtdetaljer från karossen. VW har därför gett dig möjligheten att köpa lackad instrumentpanel som matchar bilen, helt plötsligt blir den lackade plåtdelarna en designdetalj istället.

Interiör:

Instrumentering är enkel och funktionell. Det är lätt att hitta. Det märks att Volkswagen är ett tyskt bilmärke där man prioriterar effektivitet framför onödiga överflödiga detaljer.

Automatisk klimatanläggning finns inte till bilen. I Volkswagen up är det endast manuell AC-som gäller, denna ingår inte heller i basutförandet vilket kan vara bra att veta.

USB port till stereon saknas också, en 3,5″ ingång för mp3 spelare finns dock. Köper man navigator/media panelen så finns det plats för ett micro-SD kort som man kan spela upp musik från.

I groove up! versionen ingår stereo från välkända gitarrmärket Fender. Extra bra förstärkare, högtalare och subwoofer ingår. Ljud är väldigt bra efter att diskanten höjts upp något. Denna stereo gör att bilen poppar och rockar rejält, dra upp basen helt och det känns som bilen studsar fram. Jag upplevde dock att radiomottagningen inte var riktigt bra.

Lastutrymmet är begränsat. Några matkassar och en mellanstor mjuk bag kan klämmas in. Det finns ett extra förvaringsutrymme under lastrumsgolvet, mycket bra.

vw up 2014 (8)

Övrigt:

Testbilen kom inte med halvljusautomatik, troligen får detta eftermonteras av verkstad. Bilen har bara plats för fyra passagerare. Service sker varje 1500 mil. Kamremsbyte bestäms av verkstaden efter behov, första kontrollen sker vid 24000 mil och sedan varje 3000 mil därefter tills bytesbehov fastställs.

Summering

Jag gillar VW up! som en stadsbil sett för hushåll på upp till två personer.

Detta är en sammanfattning av min biltest. Läs hela min test om Volkswagen up! publicerad på Facit, tryck här.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.