Vad är Maxus för bilmärke?
Maxus är ett bilmärke från kinesiska SAIC och står för Shanghai Automotive Industry Corporation. I Sverige säljer Maxus för närvarande större personbilar som är 6-7 sitsiga samt transportbilar. Bilarna som säljs är 100% eldrivna.
Transportbilarna är av typen skåpbilar och finns i flera storlekar från små till större. Dessa är till utseende mycket lika Ford Transit-serien som också finns att köpa helt eldrivna. Om man gör en snabbjämförelse mellan dessa så kostar Fords Transit mellan 640 000 – 870 000 kronor i normalpris. Maxus e-deliver 3 och Maxus e-deliver 9 kostar mellan 306 000 – 740 000 kronor. Båda biltillverkarna förstår behovet av olika bilstorlekar beroende på hur bilarna ska nyttjas och erbjuder flera bilstorlekar och versioner varav prisspannet är stort. Maxus erbjuder dessutom flera olika batteristorlekar mellan 35 – 88 kW batteri. Fors Transit har ett 68 kW batteri. Ford har alltså inte ett lika litet batteri som Maxus vilket är en av anledningarna till att det finns billigare alternativ av elbil hos Maxus. Båda bilmärkenas transportbilar erbjuds med 5-års garanti (Milbegränsning finns). Maxus största säljfördel fär e-deliver är de mindre, enklare och billigare versionerna som erbjuds där Transit inte ens finns i närheten prismässigt.
Maxus transportbilar och likaså personbilarna har inte genomgått krocktest hos Europ NCAP ännu. Maxus anger på hemsida att bilarna har flera säkerhetssystem även autobroms men det är lite svårutläst i informationen om det är standard till alla bilmodeller samt av vilken typ dessa säkerhetssystem är.
Maxus personbilar finns i modellerna Euniq 5 MPV och Euniq 6 SUV. Prisbilden ligger mellan 500 000 – 530 000 kronor. Batterierna är 52 samt 70 kWh vilket är bra och jämförbart med många övriga bilmärken som säljer i Europa. Räckvidd anges till 35 – 45 mil enligt WLTP standarden.
Kinesiska bilmärken är på väg in i Europa och Sverige inklusive Maxus. I de flesta fallen är det elbilar som erbjuds vilket inte är konstigt eftersom vi håller på att fasa ut nya fossildrivna bilar. Prisbilden är ofta inte så billig som vi förväntar oss och dessutom är de ofta inte lika tekniskt utvecklade. Detta visar att det är kostsamt att utveckla och bygga nya bilar oavsett var de tillverkas.
Det finns inte så mycket information ännu om Maxus och övriga Kinesiska bilmärken. Det kommer med tiden och vi får se om någon av de kinesiska bilmärkena slår igenom och blir stora. Många anda bilmärken har börjat precis så här, exempelvis koreanska Hyundai och Kia som nu är mycket vanliga i Europa. När dessa kom så var de inte alls lika högt aktade som de är idag.