Google har redan gjort det, Nissan håller på för fullt. Vad då för något? Jo, tar fram självkörande bilar. Allt flera biltillverkare jobbar med utveckling av bilar som navigerar själva, utan någon som håller i ratten. Google har länge testat sådana bilar i trafik, men men en person i bilen. Andra tillverkare har tagit fram bilar som ska kunna åka runt själva på parkeringar och leta lediga parkeringsplatser.

Nissan bygger just nu en anläggning för att testa självkörande bilar, redan 2020 så tror de att bilarna är klara för att tas i bruk. Deras mål är att du ska kunna byta bil till en självkörande till ett “rimligt” pris.

Nu kommer frågorna och juridiken:

  • Vad händer om bilen krockar, vem är ansvarig? Biltillverkaren eller föraren?
  • Får man “köra” bilen utan körkort?
  • Kan man åka onykter?
  • Om man åker onykter och bilen även har manuell kontroll, då kanske någon onykter väljer att köra bilen själv ändå för att sedan skylla på bilen vid olycka?
  • Ska det finnas inbyggda alkolås i alla dessa bilar?
  • Var ska bilen parkera? Kommer den kunna betala själv? Tänk om bilen parkerar sig själv där det är dyrt utan att ägaren vet det?
  • Kan man låta bilen cirkulera om det inte finns parkering? Kan det förvärra trafiken i innerstan?
  • Hur påverkas miljön, till det bättre eller sämre?

Mycket pekar på att framtiden snart är här. Även om frågorna är många så är möjligheterna likaså. Olyckorna bör minska, köer bör kunna undvikas bättre om vägledning finns. Vill du byta bil till en självkörande? Tror du att bilarna kommer säljas redan 2020?

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.