Såg nyss en gammal artikel om Kia Vengas katalysator. Artikeln är från 2010 och gammal men ändå intressant, tycker jag.

En katalysator håller normalt hela bilens livslängd, eller väldigt många mil i alla fall. Det som kan orsaka fel på katalysatorn är andra omständigheter. Om något fel på motorn gör att det läcker ner olja eller annat skräp som sätter igen katalysatorn. Mekanisk skada eller något annat ovanligt problem.

Men om nu katalysatorn trots allt måste bytas så är det en del som är ganska dyr. Priset kan också skilja väldigt mycket. Normalkatalysatorn ligger på mellan 8000-9000kr. Men på Kia Venga är den rekorddyr, hela 39350kr kostade den enligt Vibilägare som dessutom kontaktat Kia för att höra om priset var korrekt. Kia bekräftade att så dyr är den, men den ska hålla hela bilens livslängd.

Men skulle den ändå gå sönder, vad gör man med en sån bil då?
Man får verkligen hoppas att det finns katalysatorer från andra fabrikat som man kan köpa istället.

Läs artikeln här: http://www.vibilagare.se/bloggar/hakan_backlund/kia-har-varldens-dyraste-katalysator-1394

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.