Honda kastar in handduken för sitt hybridprogram i Europa. Honda Insight och CR-Z tas bort från Europeiska marknaden. Trots lägsta pris på Svenska marknaden så har den sålt dåligt. Bensinhybrider har svårt att konkurrera med de populära dieselbilarna i Europa säger man. Knapp 2000 Honda Insight och CR-Z såldes i Europa 2013. Det är tufft på hybridfronten alltså.

Ännu tuffare kommer det snart att bli för hybridbilar baserade på batteridrift. Lufthybridbilarna är på intågande. 2016 kommer Peugeot att lansera en Peugeot 2008 Hybrid Air. Istället för batterier i kombination med motor används lufttankar som fylls med komprimerad luft vid bromsning. Trycket används sedan vid acceleration och ökar verkningsgraden upp till 45% enligt Peugeot. Fördelen är att inga dyra batterier behövs och besparingen är ändå i samma nivå. Hoppas flera på detta så kommer nog batterihybriderna att minska i populäritet fort.

Jag tror dock inte att de renodlade elbilarna kommer att konkurreras bort från lufthybriderna då dessa bilar har en miljöbetonad tanke i första hand. Förhoppningsvis stannar inte forskningen för batterier av bara för att lyfthybriderna kommer.

Källa: Vi bilägare nr 4, 2014. Köp tidningen, den är värd det!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.