Tata världens billigaste bil

Igår gick SEB ut med information om att de från årsskiftet kräver amortering ner till 70% belåningsgrad. Amorteringsnivån är satt till 60år och baseras på hela beloppet ända tills man kommit ner till 70%. Detta innebär att om man har 2.000.000kr i lån så ska man amortera 2777kr per månad ner till 70% nivån.

Flera andra banker exempelvis Swedbank och Handerlsbanken har redan infört liknande krav ner till 75% belåningsgrad. I dessa fall ska man amortera ner till 70% nivån på 10 respektive 15 år. Bankerna anser att senaste årens belåningsökningar är osund.

Amorteringskraven är inte ett krav på bankerna med en rekommendation. Swedbank var tidigt ute med att skärpa amorteringskraven. Troligen med anledning av att de

hade problem med dåliga lån och säkerheter. Det är framför allt storbankerna som verkar höja kraven vad jag vet, och kanske är det för att de även har verksamheter i andra läner så som baltländerna. Dessa länder har stora problem med bl.a. bolån. Hur de mindre nisch bankerna gör vet jag inte, men man kan ju tänka sig att det kan bli en konkurrensfördel för de som inte kräver amortering. Samtidigt som de flesta banker troligen vill driva en sundare lånestrategi.

Vissa påstår nu att det kan bli ett prisfall på boståder upp emot 20%.

Detta kommer indirekt att påverka bilköpen. Kontantinsats krav på 15% och amorteringskraven kommer att begränsa folks möjlighet att finansiera bilköpet. Sen kommer det att bidra till att bilköpen i ännu högre grad kommer att göras via billån eller blankolån. Så vi får väl se vad som händer men jag tror i alla fall att dessa krav kommer att göra folk mer återhållsamma med sin ekonomi än tidigare.

Ja det kommer nog bli tuffare att byta bil framöver då bil är en lyxvara som kostar mycket och har längre status än bostaden.

Kanske blir världens billigaste bil från Indiska Tata en storsäljare nästa år i Europa, ja om den kan köpas förstås vilket inte är fallet i skrivande stund.

Vad tror du kommer bostadspriserna gå ner kraftigt 2013 och bilköpen därefter? Kommer Tata att lansera sin billiga bil i Sverige? Jag tror i alla fall att bostadspriserna inte komer att stiga och nybilsköpen kommer fortsätta gå halvrisigt i samma nivå som detta år.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.