data virusHur stor är risken att någon annan får kontroll över din bil?
Ja det är förstås det sista man vill då följderna kan bli katastrofala. Idag är det ingen större risk men fler biltillverkare börjar nu öppna upp för tredjepartstillverkare att leverera mjukvara/appar till bilen. Information och mediasystemen blir allt mer avancerade och det blir mer och mer vanligt med större displayer i panelerna.

En I-pad kosta 3000-4300kr beroende på vilken variant man väljer, tänk då om man bara helt enkelt integrerar en I-pad i bilens panel. Det enda som behövs är bra appar för bilen som exempelvis mediaspelare för musik och GPS vägledning. Detta finns redan men viss anpassning bör göras med tanke på att programvaran enkelt ska vara tillgänglig för föraren. För biltillverkarna blir det billigt att förse kunderna med bra och avancerade mediasystem.

Det finns dock några hinder för att bara ta en befintlig produkt som I-pad eller Andriod-platta och montera i bilen. Först och främst måste tekniken uppfylla de krav som ställs när de sitter i ett fordon, för det är inte samma krav som när apparater används hemma. De ska också uppfylla säkerhetskrav avseende krocksäkerhet. Tekniken får inte störa eller på annat sätt kunna påverka bilens drivning och framförande.

När bilen är uppkopplad mot internet och tillsammans med möjligheten för programtillverkare att sälja appar till bilar så ökar risken därmed att bilen kan bli hackad och få virus. Då kanske man tänker att det bara är att hålla dessa system åtskilda, även fysiskt i bilen. Men det är inte heller så lätt då flera mediafunktioner också påverkas av bilens framförande. Exempelvis bör skärmarna ändra färg vid mörkerkörning samt när telefonen ringer så stängs ljudet av. Vissa bilar väntar med att släppa fram telefonsamtal när bilen accelererar for omkörningar, varningssignaler för City Stop funktioner m.m. Så det är många funktioner som samarbetar med bilens mediasystem. Det är i alla fall väldigt viktigt att bilens huvudsystem för drivning och framförande är åtskilt på sådant sätt att ingen mjukvara kan påverka dessa delar. Vilket i alla fall jag hoppas på att man säkerställer till 100%.

Idag är det främst två leverantörer till biltillverkarnas mediasystem, Microsoft och QNX. Jag själv är ganska säker på att Google snart också vill vara med.

Billtillverkarna har dock ledsnat på att sitta fast vid färdiga mediasystem från externa leverantörer och vill kunna påverka dessa mer efter eget och kund önskemål. Ford och Cadillac har börjat bana vägen då de har något som kallas för Open Source system OpenXC respektive CUE baserat på Linux. Sen är steget inte så långt till att bygga på en plattform likt dagens IOS och Andriod med färdiga App-butiker fast för bilsystem.

Fördelen är att vi bilägare kan få tillgång till många appar för att anpassa bilen efter eget önskemål. När du hittat en favorit GPS-app eller mediaspelare så kanske du kan installera detta i en nya bil från en annan biltillverkare. Priset för dessa funktioner bör också bli billigare än idag. Nackdelen är som redan nämnt, säkerhetsrisker.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

En kommentar

  1. Per

    Det finns redan gott om exempel på hackade bilar – redan innan dessa öppna system.

    Det är tyvärr snarare troligt att de öppna systemen med större exponering behövs för att få biltillverkarna att börja tänka på att säkra upp ens de befintliga osäkra systemen …

    Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.