Test Ford Fiesta ST – Svårslagen körglädje!

Nya Ford Fiesta ST är här och vi har testa den! Ford har lyckats få ut hela 200 hästkrafter ur en 3-cylindrig 1,5 litersmotor, inte illa! Fort Fiesta ST är kanske den mest körglada småbilen på marknaden just nu, ja, Ford har lyckats riktigt bra med sin Fiesta ST!

Testbilen: Ford Fiesta ST. Bensinmotor, 200 hästkrafter. Manuell växel, framhjulsdriven. 0-100 km/h:6,5 sekunder. CO2: 136 gram (Skatt 3 första åren: 3722 kr/år, därefter 910 kr/år

Att köra

Körglädje är i främsta fokus hos Ford Fiesta ST. Avgassystemet hörs ljudligt in i bilen vilket förhöjer känslan rejält för dig som gillar detta! Slå i sportläget så får du även puffiga avgasexplosioner då och då! Denna lilla bil är buspigg och riktigt skoj att köra i alla situationer. Vägkänslan är enorm när man kör bilen och allt markkänslan går direkt från vägen upp till ratten och ut i förarens händer. Varenda ojämnhet känns och ibland kan det dra till mer i ratten än vad man är van vid när man kör på slitna och spåriga vägar. Fjädringen är avsevärt hårdare än hos en vanlig bil. Ford uppger att de jobbat med att modifiera fjädringen så att bilen får lite mer komfort utan minskad körkänsla. Hur som helst så ligger bilen superfint på vägen oavsett om den är kurvig eller rak. Även på motorvägen i högre farter så ligger Ford Fiesta ST stabilt på vägen. Motokraft finns det gott om oavsett hastighet, i alla fall inom sveriges lagstadgade hastigheter. Omkörningar går toppen på landsvägarna! En svaghet är att tvåans växel inte går upp till 100Km/h utan man måste växla till treans växel under accelerationen. Mindre motorer kräver ofta mer arbete med växelspaken. En nyhet är att Fiesta ST har start kontroll (Tillval) som aktiveras busenkelt. Då ges bilen bästa förutsättningarna att få till den snabbaste möjliga starten från stillastående.

Komfort

Testbilen hade Recarostolar vilka är välkända för god komfort ihop med sportbilsegenskaper. Stolssidorna är höga för att hålla föraren på plats vid kurvig bilkörning vilket dock gör att det är lite svårare att stiga i och ut ur bilen. Men så ska det vara hos en sportbil så klart! Detta är en småbil vilket innebär begränsat benutrymme för baksätet precis som hos alla småbilar. Mittarmstödet mellan framstolarna hade vi önskat att det gick att putta fram lite då det sitter en aning långt bak.

Praktiska egenskaper

Småförvaring och mugghållare är bra. Lastutrymmet bak är praktiskt då Ford Fiesta har en kombibaklucka, lastutrymmet är dock självklart begränsat. Baksätena är fällbara för mer lastplats. Numera går Ford Fiesta ST att få som 5 dörrars version vilket inte var möjigt tidigare om man ville ha just ST versionen, det är bra! Dessutom är det samma pris för 5 dörrarsversionen som för 3 dörrars cupén.

Prisbild:

Priset för nya Ford Fiesta ST 200 hk 2019 börjar från ca: 205 000 kronor med kampanjpris just nu ,ordinarie baspris är 214 000. Lägg till 15 000 kronor för ST-paketet (Ett måste) samt 4000 för backkamera och parkeringssensorer bak. Diff Limited Slip Differential-bromsar finns för dig som funderar på bankörning.

Ford Fiesta ST kan absolut mäta sig körmässigt med bilar som Renault Clio RS och Mini Cooper S där Ford har en hel del egenskaper till sin fördel som mediasystemet med den stora pekskärmen och B&O-stereon. Ford Fiestas tidigare största svaghet var att den i Sverige endast kunde köpas som 3-dörrars version vilket gjorde att den hittade färre intressenter än konkurrenterna, nu är detta fixat!

Summerat

Nya Ford Fiesta är den bästa och mest prisvärda lilla busbilen just nu!

Styrkor

  • Toppen att köra!
  • Vägkänslan
  • Stabilitet
  • Låg bränsleförbrukning i kombination med hög prestanda
  • Ljudet från avgassystemet!
  • Modern teknik

Svagheter

  • Bullrig med sportdäck
  • Hårdare fjädring än vanliga bilar
  • Inte en bil för dig som ogillar accelerationsljud

Skrivet av Joakim Westman för www.bytabil.net

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.