Byta bil till en som drar 25% mindre och har 80hk mer, snart är det möjligt. Men vad händer med miljöbilarna?

Senaste tiden har press och media skrivit om att Volvo har tagit fram en prototyp kallad Kers som är en svänghjulsteknik. Energi lagras i ett hjul som snurrar mer och mer allt eftersom det laddas upp. Energin tillförs främst genom bromsning, men kan även tillföras via motorn för högre effektuttag.

Använder man detta som miljöbil så sparar systemet upp till ca: 25% bränsle vilket är i samma nivå som hybridbilar, fast utan batterier. Använder man det för att öka effekten så kostar det bränsle men ökar den bilens effekt med upp till 80hk under en viss period. Kers sitter inkopplat på bakhjulen vilket tillsammans med framhjulsdrift gör bilen fyrhjulsdriven, ibland i alla fall. Upp till ca: 30 minuter kan energi lagras i svänghjulet.

Volvo tror detta kan vara i produktion ca: år 2020-2015. Om de vill producera den, för något beslut om detta är inte taget ännu. Man vill inte uppge något pris men det borde troligen bli avsevärt billigare än dagens hybridsystem med batterier.

Vad innebär detta i praktiken då? Ja att förbränningsmotorn bibehåller sitt grepp stadigt som dominerande motorteknik skulle man kunna gissa. Risken finns att hybridbilar blir ointressanta, vilket kanske leder till minskad utveckling för renodlade batteribilar. Men kanske kan tekniken även monteras i en batteridriven bil, det borde ju gå kan man tycka? Men det är inte det som Volvo utvecklat denna gång.

Tanken att återvinna energi när en bil bromsas är genialisk men inte helt lätt och detta är ett bra steg på vägen. År det någon mer än jag som tänker på Flintabilen nu? När man sätter sig i bilen så sparkar man igång den, den dagen det funkar då är det miljövänligt på riktigt.

Vill du veta mer, läs info hos Volvo här

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.