Det är PC för Alla som tipsar om bra mobiltelefon appar till bilen att testa, och här finns det faktiskt några som jag tycker verkar intressanta. Här finns några GPS navigations appar. Fördelen är att dessa är billiga och en är gratis, nackdelen med navigation i mobilen är att du bör ha en mobil med stor skärm (samt ett bra bilfäste).

1: Waze. En community baserad app. Ger navigeringshjälp, trafikinfo i realtid där du får info om köer, olyckor med mera. Systemet bygger på att flera “Wazeare” använder appen och rapporterar händelser i realtid. Denna app är mycket levande och uppdateras regelbundet. Den har även röstsökning, Facebook integrering där du direkt kan navigera till evenemang du är anmäld till. Du kan koordinera ankomsttider med vänner. Svenska röster finns. Offlineläge finns, men kan förbättras enligt PC för Alla. Idag äger Google denna app. Pris: Gratis

2: TomTom navigator app. TomTom är världsledande inom GPS navigering, självklart att de därmed har en APP också. Kartor över Skandinavien. Sök efter adresser (förstås) och sökord som “restaurang” med mera. Tydlig och bilanpassad app, gränssnitt med stora knappar. Röstguidning med svensk röst. Körfältsguidning i vägkorsningar. Instruktioner ges i god tid innan kommande manöver. Trafikinfo finns som tillbehör (kostar extra). Fördelen med denna app är att den kommer från ett erfaret bilnavigeringsföretag, nackdelen är att den inte är gratis. Men priset jämte nyttan är överkomligt. Pris: Ca: 350-429 kronor.

3: Mina Fordon, app från Transportstyrelsen. Sök fordonsuppgifter om företagsägda fordon samt privatägda, tyvärr kostar det tre kronor för uppgifter om privata kronor vilket hanteras genom SMS som skickas via appen. Du kan hantera dina egna bilar genom att första gången skanna en kod från ägarbeviset. Du kan därefter kontrollera trängselavgifter, ställa av och på bilen samt göra ägarbyten. Pris: Gratis

4: Park Me. Kolla upp parkeringsmöjligheterna i förväg. Hitta billigare parkeringar och få info om lediga parkeringsplatser i p-hus, med mera. Appen visar parkeringar på en kartbild. I USA och vissa Europeiska länder är denna väldigt populär. Sverigekartorna är dock inte lika bra och uppgifter om p-hus är fulla eller inte lyser med sin frånvaro. Appen har alltså en hel del kvar för att fungera bra i Sverige, enligt uppgift är den avsevärt bättre i exempelvis London. Förhoppningsvis växer denna app i Sverige framöver.

5: Hudway: Speglar din mobiltelefon i vindrutan. Skaffa en antiglidmatta, lägg telefonen på rätt plats på instrumentpanelen och bilden är spegelvänd för att sedan speglas upp i vindrutan där den blir rätt igen och syns förhoppningsvis bättre för dig som förare. Fungerar sämre i solljus.

6: Take Me To My Car: Brukar du glömma var du parkerat bilen? När du parkerat så markerar du det i appen, när du ska hitta bilen trycker du på “Directions” i appen, och du får upp i Google maps var du parkerat bilen. Felmarginal finns med begränsning till GPS tekniken, vilket inte är så mycket. Men är du noggrann så använder du även kommentarsfunktionen och skriver “mitt emot banken” eller liknande.

Har du redan testat någon av dessa appar? Kommentera vad du tycker om dem här.

Källa: Pc för Alla, nr 2, 2014.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.