Site icon Bytabil.net

Test nya Dacia Sandero – Sveriges billigaste bil är riktigt bra!

Test av nya Dacia Sandero 2021 – Överträffar förväntningarna!

Sveriges billigaste bil har kommit i en ny och modernare version. Ja, nya Dacia Sandero har utvecklats rejält! Visst är Sandero i sitt billigaste utförande fortfarande en enklare bil, men Comfort versionen av Dacia Sandera håller samma nivå som de flesta bilarna idag och priset är fortfarande mycket lågt! Jag har precis testat de nya versionerna av Dacia Sandero, läs vidare så får du veta priset och hur jag upplever bilen.

Dacia Sandero Stepway Comfort 2021

Nya Dacia Sandero överasskar mig på flera fronter. Bilen har en snygg och modern design som följer dagens modelinjer för bilar. Både front och bakparti har fått en rejäl designuppdatering. Bilens mått är ungefär lika som tidigare vilket innebär en mellanstor bil i ”Golfklassen”, eller B-segmentet som billtilverkarna hellre säger. Visst, denna bil kanske inte får folk att vända sig om på gatan men så är det faktiskt med de flesta av dagens nya bilar, alla ser nästan likadana ut vilket är en känga från mig till samtliga biltillverkare! Huvudsyftet men Dacia Sandera är inte att leda utvecklingen utan det är att erbjuda en av världens mest prisvärda bilar, och det uppfyller verkligen Dacia! Så här skrev vi om förra versionen.

Säkerhet

Nya Sandero har ännu inte fått ett EuroNCAP betyg, förra versionen testad 2013 fick 4 stjärnor. Säkerhetsmässigt så har nya Dacia Sandero fått en hel del säkerhetsförbättringar. Bilens grundskydd i karossen är förbätttrad, utformningen av sätena har förbättrats för både nacke och kropp. Nya Sandero har också en hel del aktiv säkerhetsteknik som autobroms vilken är aktiv mellan 7-106 km/h. Denna fungerar så att en radar i fronten läser av avstånd till framförvarande fordon. Beroende på utrustningsnivå har bilen även dödavinkelvarning.
Uppdaterat 2021-05-16: Slutbetyget är 2 stjärnor som defineras av att viss aktiv säkerhet saknas medans den passiva säkerheten motsvarar 4 stjärnor, vi går igenom och förklarar mer här.

Interiör och komfort

På insidan står sig Dacia Sandero bra och inredningen är enkelt stilfull. Stepway versionen har inredningspaneler som är klädda i kontrastfärgat tyg där vi annars är vana vid plast, aluminium eller i de exklusivaste bilarna träpaneler. Jag har inget att anmärka på detta då det ser bra ut. Jag sitter utmärkt i förarstolen som numera är ställbar i höjdled med vanliga pumphandtag precis som i alla dagens moderna bilar. Nya Dacia Sandero upplevs dessutom som relativt tyst på både landsväg och motorväg. Jag hade faktiskt förväntat mig en bullrigare bil vilket ändå hade varit helt okej. Så komforten är över förväntan!

Standardmodellen Sandero Essential har radio men inte någon kontroll i mittpanelen. Du ställer in radiokanalerna i förardisplayen och sedan finns det en mediaspak bakomratten där du snabbt och enkelt kan byta kanal och ändra ljudbolym. Det finns en inbyggd mobiltelefonhållare och USB ansultning direkt bredvid. Det finns även en app till både Iphone och Andriod som gör att du även kan styra mediasystemet från mobiltelefonen. Den dyrare Comfortversionen har en pekskärm med GPS navigation och mycket mer. Backkamera och parkeringsradar är inte standard men finns med i paketvalen. Automatisk klimatanläggning finns också att få.

Nedan Blå Dacia Sandero Essential (Standardversionen)

Nedan, Interiören i Dacia Sandero Stepway

Att köra

Dacia Sandero 2021 har en 3-cylindrig 0,9 liters 90 hk turbo motor som går på bensin, kallad 0,9 TCe. Detta är en vanlig motor inom Renaultkoncernen som nu funnits i många år och är välbeprövad och bränslesnål. Med manuell växel upplevs bilen pigg i de flesta situationerna, speciellt upp till 90 km/h. Det är en liten motor och man får jobba lite mer med växelspaken och det finns faktiskt till och med lite körglädje i bilen! Automatlådan är av CVT typ och kostar 13 000 kronor extra. Motorn är densamma men här upplevs bilen inte alls lika rolig att köra, men den går istället mycket komfortabelt! Växlingarna sker fint, ja jag skriver växlingarna eftersom man programmerat lådan så den ska efterlikna de europeiska automatlådorna som vi är mer vana vid än denna steglösa. Jämfört med den gamla längsamma automatiska som fanns i förra generationens Sandero så är denna nya CVT automat en rejäl förbättring! Sandero med automatlåda känns dock inte lika pigg och rolig att köra som den manuella versionen, speciellt i mellanhastigheter. Men den gör jobbet och den gör det bekvämt samt att den är inte så surrig som dessa lådor kan vara. Summerat så vill du ha bästa motorrespons, omkörningsförmåga och körglädje köp manuell. Gör du inte så många omkörningar på landsväg och vill ha bästa möjliga komfort, köp automat!

Praktiska egenskaper

Oavsett vilken version du köper så får du en bil med lite högre markfri gång än många andra bilar. Sett till det låga priset får du en rymlig bil även om det inte är en kombibil för barnfamiljen. Det finns plats för tre i baksätet och benutrymme är som hos del flesta mellanstora bilar vilket innebär hyfsat om framstolarna inte är ställda för långt bak. Bakluckan är av kombityp vilket ger bra förutsättning att lasta större saker in i bilen. Lastutrymmet är inte jättestort men baksätena är delbara samt fällbara och då då blir lastutrymmet desto bättre. En enormt bra grej är takräcket (Standard för Stepway), det är inte bara rails utan det är tackräcke också! Ja, när du inte använder det så ser de ut som vanliga rails men när du behöver ett takräcke så gör du en liten manöver och vrider railsen över till andra sidan. Så du har alltså alltid tackräcket med dig!

Pris Dacia Sandero 2021

Första Sandero kunde köpas helt ny för runt 70 000 kronor i basutförande. Då fick du i princip bara en kaross, motor, ratt och säten. Detta utförande finns ej kvar vilket jag på sätt och vis saknar. De flesta köpte dock de mer välutrustade versionerna och basversionen försvann så småningom från sortimentet. Den enklaste versionen av nya Dacia Sandero har nu det mesta du behöver inklusive manuell AC, det enda som finns kvar av det superenkla är de manuellt inställbara backspeglarna (Gäller basutförandet Essential). Till och med fönsterhissar fram är standard idag. För att se om Dacia Sanero fortfarande är Sveriges billigaste bil så har jag letat runt en del hos andra biltillverkarna efter de billigaste bilversionerna de har. Det jag hittade var Citroen C1 som kostar 120 000 kronor, detta är då också en avsevärt mindre bil än Dacia Sandero vilket egentligen inte är jämförbart. Så är nya Sandero fortfarande en superbillig bil? JA det är den!

Prisbild:

Lägg till 13 000 kronor för CVT automatlåda

Summerat

Dancia Sandero 2021 ger dig absolut mest för pengarna av alla bilar som finns på marknaden idag. Det finns massor av fakta om nya Dacia Sandero och varför inte gå in på Dacias egna hemsida och läs mer om nyheterna! Jag tycker Dacia Sandero 2021 är prisvärd och ett av dagens bästa bilköp! Dacia har inte bara lyckats att fortsätta erbjuda en billig bil, de har även lyckats med att få bilen at thänga med i tiden och kännas modern. Bra jobbat!

Exit mobile version