Site icon Bytabil.net

Nya Dacia Sandero 2021. Krocksäkerhet & krockbetyg från EURONCAP

Hur krocksäker är nya Dacia Sandero, Sveriges billigaste bil?

Sandero är en av Sveriges billigaste bilar, men hur säker är Dacia Sandero 2021? Bilen har nyligen krocktestats och Sandero 2021 fick bara 2 stjärnor hos EURONCAP som krocktestar nya bilar, vad innebär detta? Är det bra, eller dåligt? 2 stjärnor, det låter ju inte bra men det beror på vad man jämför med och hur regelverket fungerar, vi går igenom och förklarar.

Det som definerar slutbetyget är den deltest som gett sämst resultat hos EURONCAP, i Sanderos fall 2 stjärnor för aktiva säkerhetssystem. Dacia Sandero har bland annat inte det mest avancerade säkerhetssystemet som arbetar med kamera. Deltestet för aktiva säkerhetssystem gav därmed Sandero enbart 2 stjärnor vilket var det lägsta utav deltesterna och Sanderos slutbetyg. Dacia Sandero har dock fortfarande aktiva system som radar med autobroms vilken läser av framförvarande fordon och bromar bilen inför en krocksituation. De aktiva systemen är fortfarande mer avancerade än hos många bilar som körs på gatorna idag. Man behöver inte backa många år i tiden för att hitta bilar där autobroms med radar inte finns alls. Det kamerasystem som Dacia Sandero saknar är det som jobbar med körfältsassistans som läser av omgivningen samt deteterar gående och cykliser vid stadskörning. I högre hastighet hjälper den föraren med filhållnng, vingelvarning, dödavinkel hjälp med mera.

Det passiva säkerhetssystemet motsvarar 4 stjärnor enligt Dacia då Sandero bygger på samma plattform som nya Renault Clio och Captur. Du kan själv gå in på EuroNCAP och kolla krocksäkerhetsresultatet för Dacia Sandero 2021 här, där kan du se alla deltester och hur Sandero totalt presterade. Den passiva säkerheten är i nivå med vad många dyrare bilar i samma klass erbjuder.

Dacia har målet att sälja prisvärda bilar vilket också innebär att de inte alltid ligger i framkant på allt, men fortfarande bara strax efter. EURONCAP har höga krav och de har mycket snabbt förändrat kravbilden vartefter ny teknik kommit ut på marknaden. Det är bra på så sätt att det driver utvecklingen framåt och speciellt så att tillverkarna gör detta till standard hos bilarna. Även Dacias bilar har gått framåt rejält jämfört med tidigare generationer. Dacia ger dig alternativet att köpa en helt ny bil till priset av vad många gånger en begagnad bil kostar, men trots det ändå i många fall modernare. Det är viktigt att det finns olika alternativ på marknaden då vi alla köra olika mycket och har olika ekonomiska förutsättningar. Dacia Sandero är en enormt prisvärd bil och de som kommer i närheten prismässigt är mindre bilar. Vi har testat Dacia Sandero vilket du kan läsa mer om här.

Exit mobile version