Site icon Bytabil.net

Test Ford Mustang Mach 1 V8 – Sportbilsklassiker 2022

Test av Ford Mustang Mach-1 – Passa på innan det är för sent!

Ford Mustang Mach 1 är Fords senaste prestandaversion av Mustangklassikern och är en bil som drar blickarna till sig. Ford Mustang är inte bara vacker att se på, den är också en njutning att köra. Ford Mustang Mach 1 versionen är dessutom anpassad för bankörning. Framtiden för dessa bilar ser mörk ut i skuggan av elbilarna och kommande förbud mot nyförsäljning av nya bilar med förbränningsmotor. Vi har testat Ford Mustang Mach 1 och kanske är det sista gången vi testar en Ford Mustang?

Ford Mustang Mach 1 har en specialkalibrerad 5.0 liters V8 med 460 hk under huven. V8:an ger ifrån sig ett skönt mullrande ljud när bilen startas och får karossen i gungning som inte små 4-cylindriga motorer kan göra, och verkligen inte en elmotor!

Det märks tydligt att Ford har tagit fram denna bil för att köras både på gata och bana. Det går lätt att byta körprogram från komfortabel körstil till sportigt prestandaläge, och om inte det räcker så finns ytterligare en nivå där bilen bland annat stänger av antisladdsystemet. Detta läge rekommenderas inte för vanlig gatukörning då det är speciellt tänkt för bankörning. Man kan även anpassa inställningen för avgassystemet där spjäll öppnar eller stänger beroende på om man vill köra tyst eller få nackhåret att resa sig. På så sätt kan man smyga ut från kvarteret tidigt på morgonen utan att väcka grannarna, om man vill.

Vi genomför detta test i slutet av säsongen under regn, kyla och genomgående vått klimat. Denna gång har vi testat bilen mer i perspektiv som en vardag och familjebil. Låter det inte lika roligt? passa då på att läsa vår test av Ford Mustang GT 2018, eller när vi bränner däcken på Ford Mustang GT 2016, eller när vi gör doughnuts med Mustang Bullit.

För den svenska marknaden passar Mustangen kanske bäst som sommarbil då vårt vinterklimat inte riktigt går hand i hand med denna muskelbil med feta däck och bakhjulsdrift. Ford Mustang passar dock det vardagliga hushållet bättre än man tror och fungerar faktiskt även utmärkt som familjebil. Jag testar att ta familjen bestående av sambo och två barn på en åktur till mataffären för storhanding. Inköpslistan omfattar hela den kommande veckans mat. Det är inga problem att få med sig alla kassarna då bagageutrymmet är stort och generöst, speciellt sett för denna biltyp. Ja vi skulle faktiskt kunna handla för fler veckor på en gång utan något större problem. Mustangens relativt generösa utrymme gör att man även kan ta familjen på semesterresa. Kanske för att delta på någon av alla Ford Mustang träffar som finns i landet. En av svagheterna hos bilen är dock det låga taket ovanför baksätet, men barn är ju inte så långa så länge de är barn. Så Mustangen är faktiskt en bättre familjebil än bil för fyra fullvuxna, en bra säljpitch hemma för dig som inte vill vänta till pensionen!

Från stillastående ger jag maximal gas och bilen griper tag i det lätt fuktiga underlaget, svajar lite med baken och så fort ansisladdsystemet effektivt gjort sitt så åker jag iväg med ett leende på läpparna. Även i kontrollerat tillstånd så får man känslan av att köra en något okontrollerad bil, det tar ett tag att vänja sig och man bör ändå vara försiktig i början om man inte är van vid denna biltyp. Faktiskt så rekommenderar jag att testa bilen rejält så du lär dig egenskaperna, det är ju det den är till för!

Mustang Mach 1 med formskurna Recarostolar har en skön nästan sövande effekt, ja det är verkligen riktigt sköna! När jag kör på motorvägen och hör ljudet från vägbanan så är det inte annat än ren njutning. Jag trycker till på gasen inför en omkörning och väcks upp av ljudet från den rytande V8 motorn som sjunger likt en orkester av dova tubor! Det är svårt att skriva om Ford Mustang utan att blanda in känslor då denna bil frammanar väldigt mycket känsla hos både ägare och andra med personlig koppling till Mustangbilar. Alla som på något sätt ägt eller vistas med personer som haft en Ford Mustang kommer ihåg bilen och bildar på olika sätt ett personligt band till bilen. Mustang med V8 motor är en bil men äkta hästkrafter, inga superladdade turbomotorer här utan ren råstyrka! Bilen kan verkligen sladdas med och det är helt upp till dig som kör att anpassa körning jämte egen förmåga och omgivning.

Ford Mustang versionen Mach 1 har bland annat MagneRide adaptiva stötdämpare som ger mjuk dämpning när man kör lugnt och när bilen körs aktivt så hårdnar den. Detta sker genom en magnetisk dämparvätska som reagerar på en tusendels sekund. Även bromsarna är kraftigare och Mach 1 är också utrustad med en övre krängningshämmare. Mach 1 versionen har 10 hk mer än den vanliga V8 versionen på 450 hk. Växellådan i bilen som vi testar har en 10 växlad automatlåda fast det finns även en 6 växlad manuell växellåda att välja för dig som vill köra på riktigt. Acceleration 0-100 km/h går på 4,4 sekunder och Ford Mustang kan uppnå en toppfart på hela 267 km/h. Att detta prestandamonster som är anpassad för bankörning även kan ta hela familjen på weekendresa talar för att Ford verkligen har lyckats att skapa en bra bil!    

Ford Mustang har blivit en väldigt modern bil när det gäller teknik och det finns utrustning så som adaptiv farthållare med radar-sensor och kamerasystem, filhållningssystem, automatiskt helljus, kollisionssystem som upptäcker fotgängare och en hel del ytterligare teknik som finns bra beskrivet på Fords hemsida. Android Auto och Apple CarPlay samt Ford Sync 3 går att ställa in från en 8-tums pekskärm. Interiören är stilren och trivsam med digital instrumentpanel som som kan varieras. Något som jag gillar väldigt mycket är de mekaniska vreden, knapparna, vippbrytarna och startknappen som ger bilen den karaktär som den förtjänar. Ford Mustang 2022 knyter an bra till den klassiska mustangkänslan och kombinerar utmärkt känsla av en prestandabil med moderna funktioner som nyttjas vid vardaglig körning.  

Som Ford Mustangägare är du inte ensam. Det finns många människor som verkligen brinner för den här bilen och kan i detalj prata om allt från bromsar till tändningsföljd på motorn som ger det unika ljudet ifrån V8 motorn till vippbrytarna som är inspirerade från det gamla krigsflygplanet. Det märks att det här är en bil som väcker många positiva känslor och hur personer fördjupar sig i alla årsmodeller och jubileumsversioner. Denna nya Mach 1 utgåva är inget undantag från alla dessa fantastiska Mustangmodeller som har en historia som löper tillbaka till 1964. Specifikt 1969 var året då Ford presenterade den första Mach 1 som idag är ett attraktivt samlingsobjekt och inspirationsförlagan till versionen vi testar nu. Kommer även denna Mach 1 bli ett samlingsobjekt i framtiden tro?

Jag hoppas att bilar likt Ford Mustang V8 får leva vidare om än i mindre upplagor, kanske som entusiastbil med krav på en begränsad årlig körsträcka. Ford Mustang är en legendarisk klassiker, så passa på att köpa en Ford Mustang innan det är för sent!

Ford Mustang GT börjar från 603800 kr och storebror Mustang Mach 1 börjar från 709800 kr. Angående bränsleförbrukning så på motorväg är det fullt möjligt att få ned förbrukningen till runt litern per mil vilket för en sån här bil får anses vara bra.

Exit mobile version