Site icon Bytabil.net

Test Ford Mustang GT 2018 – 450 amerikanska hästkrafter!

Test Ford Mustang 2018 GT V8:a – Uppdaterad klassisk amerikansk sportbil med den rätta känslan!

Ford Mustang är en klassiker fast ny. Ja, Ford förvaltar arvet från klassiska Mustang riktigt bra just nu. Nya Ford Mustang GT har absolut den rätta känslan! Bilen har just kommit i en uppdaterad version med en hel del förbättringar. Ford Mustang är bilen du egentligen vill ha, men ofta väljer bort mot en tråkigare bil som ändå är lika dyr. Dags för en förändring?

Testbilen: Ford Mustang GT, Motor: V8 bensinare på 450 hk, manuell växel. MagneRide fjädring. 0-100 km/h: 4,3 sekunder. Bränsleförbrukning under vår testperiod ca: 1,1 liter/mil.

Nyheterna hos Ford Mustang 2018

Ford har gjort en hel del förbättringar och finputsningar av den senaste generationens Mustang. Några av dessa är följande:

Att köra

Vi startar och bilen ryter till med ett härligt V8 morr som sedan ligger kvar med en dov mullrande ton tills vi lägger i en växel och sakta kör iväg. Kopplingen är trög och den manuella växlingens känsla är kort och precis. Bilen är relativt tungkörd i låg hastighet. Bilen glider fram tyst och fint på vägen, alltså upplevt av oss som sitter inne i kupén. Utanför bilen hörs ett dovt mullrande motorljud som säger att här finns det pulver under huven!

Vi svänger ut på landsvägen som ligger rak och fri framför oss, ett lätt tryck på gasen, bilen ryter kort till och så är vi uppe i 90 km/h. Vi fortsätter i normal landsvägshastighet och bilen rullar på tyst, fint och komfortabelt längs vägen med 6:ans växel i. Vi närmar oss framförvarande fordon som kör långsammare, jag växlar ner och påbörjar omkörning. Mustangen vrålar och accelerationen trycker oss bakåt i stolarna och vips så är vi förbi. Omkörning på landsväg är förstås ingen match för en Ford Mustang GT! Du behöver inte ens accelerera med halv kraft för en smidig omkörning, samtidigt så finns kraften där direkt om du behöver den.

Vidare från landsvägen mot motorvägen. Upp på påfarten och jag växlar ner till två:ans växel samt ger full gas. Bilen påbörjar en enormt kraftig acceleration och motorns ljud övergår till ett högt elakt läte, det här är äkta amerikansk körglädje! Bilens kraft bara tilltar mer och mer ju högre varvtalen går. Tvåans växel ligger kvar och 100 km/h passeras. Dags för växling, ner med kopplingen, i med 3:an, bilen rycker till då växlingsmekaniken är exakt och motorn är stark även i denna hastighet. Känslan är verkligen som att man har en direktkoppling till bilens motor. Bilens acceleration bara fortsätter och fortsätter likaså bilens aggressiva elakt rytande motorljud. Detta är en känsla som ingen effektiv liten turbomotor med sportavgassystem kan ge! Det går nästan löjligt lätt att komma upp i allt för höga hastigheter. På motorvägen går sen Mustangen mjukt och fint på sexans växel och det är faktiskt tyst inne i kupén, speciellt sett för denna biltyp så är bilen riktigt tyst!

I stan så känns bilen desto klumpigare att köra. Ford Mustang V8 med manuell växel är mer svårkörd i låga hastigheter än normala bilar, om någon nu bryr sig? Inte jag i alla fall då det inte är något problem ändå. Det tar mig dock en stund av invänjning för att lära mig växla mjukt i låga hastigheter men ganska så snart sitter det. Jag svänger in på en parkeringsplats och inser att det är mycket svårt att se var fronten slutar och parkeringssensorer fram finns inte hos testbilen. Backa in på parkeringen går avsevärt lättare och bilen har en utmärkt backkamera samt parkeringsradar med ljud bak.

Start från stillastående är förstås en upplevelse det med. Med bilen satt i normalläge och vid rivstart så släpper däcken ganska lätt baktill då motorn är så pass kraftfull. Utan antisladdsystemet aktiverat släpper däcken ännu lättare, förstås. För effetivare start finns det ”Drag-strip mode” som prioriterar däckgreppet vid start, vi testar denna funktion och däcken börjar inte spinna vid start hur vi än provar. Högt varvtal, lågt, ja bilen prioriterar däckgreppet. Ford Mustang även automatiserad ”Burn out kontroll” där frambromsarna låses och bakdäcken tillåts snurra fritt så att de börjar ryka.

Komfort och praktiskt nyttjande

Här kommer de stora svagheterna hos Ford Mustang. Dörrarna är jättelånga och kräver mycket plats när de ska öppnas. Det är inte heller lätt att komma in i bilen då bilen är låg och man får glidna ner in i bilen. Väl på plats så är Recarostolarna jättesköna och ergonomin är i topp. Jag sitter jättebra med bra stöd för armar och ben samt att den manuella växelspaken finns inom perfekt räckhåll. Baksätet är svårt att stiga in i och väl på plats finns det nästintill ingen takhöjd och de flesta som inte är barn lär sitta med böjda huvuden, ja det är faktiskt riktigt illa! Benutrymmet till baksätet är dåligt och dessutom finns enbart plats för två personer men sätena är i alla fall sköna att sitta i! Lastutrymmet bak är djupt och rymligt men öppningens storlek är begränsad. Baksätet kan fällas och kanske kan du då få med några platta IKEA paket i bilen. Detta är inte en laståsna men matshoppingen går i alla fall utmärkt, till och med storhandlingen för hela veckan fungerar bra.

Teknik och instrumentering

Nya Ford Mustang är fullproppad med ny bilteknik. Förarinstrumenteringen är helt digital och ändrar sig beroende på vilket körläge som ställs in. Såklart finns en stor direktknapp att slå av antispinnsystemet med. Du kan också lätt anpassa rattens känsla och många andra funktioner i bilen, allt detta kan du sen även spara i ett eget körprogram om du vill. Det finns till och med en inställning för hur mycket avgassystemet tillåts att låta. Normal, sport och sist bana som öppnar upp för maximalt rytande motorljud. Men när du inte vill störa grannarna så finns det även tyst läge och tyst start för minimalt med ljud från bilens motor.

Trots att bilen har hur många knappar på ratten som helst samt även i mittpanelen så är det mesta mycket enkelt att sköta. Ford Mustang känns föredömligt bra användarmässigt. Pekskärmen är stor och lätt att sköta, ja detta är en av de bästa instrumenteringarna vi provat! Bara en detalj, vi saknar möjligheten att se hastigheten med stora tydliga siffror vid normal körning. Hastighet i siffror visas visserligen fast ganska smått i Normal-läget.

Navigationen är bra och det finns en Navigatorknapp i ratten där man snabbt och lätt kommer åt sin hemadress, senaste resmål samt egna inprogrammerade resmål. Detta är en riktigt bra och föredömlig snabbfunktion som fler biltillverkare borde ta efter! Shaker stereon är i toppklass och har en riktigt bra ljudbild samt extra bastryck för den som önskar.

Prisbild

Nya Ford Mustang 2018 börjar från 394 000 kronor med 2,3 liters Ecoboostmotor (290hk). GT versionen med V8 och 450 hästkrafter börjar från 462 000 kronor. Lägg till 44 000 kronor för cabrioletversion.

Det mesta ingår som standard men några tillval finns:

Vårt val: Ford Mustang V8:a med MagneRide fjädring, vit eller röd solid, manuell växel, navigationspaket och ventilerade säten vilket då  landar på exakt 500 000 kronor.

Exit mobile version