Site icon Bytabil.net

Test Ford Mustang Bullit V8

Test av Ford Mustang Bullit

Ford Mustang Bullit är en specialversion som Ford släppte 2018. Ford Mustang Bullit har 460 hk mot 450 hk hos vanliga GT versionen. Mustang Bullit är extra intressant för dig som vill ha en modern klassiker kryddad med extra retrokänsla.

Om Ford Mustang Bullit

”Movie star oh movie star” så sjöng Harpo om hur man tror sig vara Steve McQueen när man kör runt i sin bil. Det är just Steve McQueen och filmen Bullitt från 1968 som är inspirationen till Ford Mustang Bullitt. I filmen från 1968 körde han en Mustang GT Fastback 390 i en lång biljaktscen längst San Fransiscos gator. Ford har tidigare år 2001 och 2008 gjort en hyllning till denna gamla Fordmodell och nu är det dags för 50-års specialaren av Mustang Bullit. Och visst ser man likheterna mellan den gamla och nya modellen även om den nya bilen har en modernare design och teknik så får man tänka på att det skiljer mer än 50 år mellan modellerna. Interiören påminner om den gamla originalmodellen från filmen med den runda växelspakstoppen och den runda hastighets- och varvtalsdisplayen. Fast i den nya Ford Mustang modellen har de gamla analoga instrumenten bytits ut mot en grafisk LCD display. Ford Mustang Bullitt är en muskelbil med ett härligt motorljud från den mullrande V8an, på 5.0 liter som levererar minst 460 HK samt ett vridmoment på 529 Nm. De klassiska Mustangdekalerna är bortplockade från Bullitt men man kan se emblemen på andra ställen på bilen så som sidan av framlyktorna och på kvällen när mörkret ligger på så kan man se den projicerade hästen på marken som lyses upp från underkanten av backspeglarna.

Körkänsla

När man glider ned i förarsätet möts man av både klassisk mustangkänsla och modern bilteknik som blåtand, backkamera och navigation för att bara nämna några exempel. Ford Mustang en skön bil att glida runt med i stan, själv eller tillsammans med några korta kompisar. Personer upp till ca: 170cm sitter okej i baksätet men är man längre så stöter man i taket. Mustangens design är relativt låg med bakåtlutande tak viket ger begränsad takhöjd ovanför baksätet.

Körkänslan hos Ford Mustang Bullit är i en egen klass både när man kör lugnt eller när man gasar på. Med 6-ans växel i så behöver man inte gasa mycket för att hålla motorvägshastighet och det är en skön köra lugnt och fint på både lands- och motorväg. Samtidigt har man kraften för snabba omkörningar att tillgå. Vi har inte kört detta muskelberg på bana eller frifartssträckor men från att ha åkt på en motorväg i 120 km/h med strax över tomgångsvarvtal känner man att det finns en bra bit över 200 km/h att tillgå. En nackdel när man kör på landsväg och motorväg är att backspegeln i kupén vibrerar kraftigt och ger en otydlig bild på exakt vad man har bakom sig.

Fjädringen i bilen ger en bra komfort på vägen och man kan utan problem sitta och avverka mil på mil. Växelspaken är betydligt kortare i den här bilen jämfört med sin föregångare för 50 år sen och ger en riktig racingkänsla i växlingarna.

Pris och fakta

Ford har specificerat en bränsleförbrukning på 1,26 liter per mil i blandad körning för Bullitt. När vi provkörde den på motorväg så kom vi ned omkring 0,86 l/mil vilket får anses vara en bra förbrukning för en bensindriven bil i den här kalibern. Så vill man använda Ford Mustang Bullitt som pendlarbil med ett par mils motorväg är det fullt möjligt utan att gråta för mycket över notan från tankningen. Det man får i utbyte är ett kraftpaket vid omkörningar samtidigt som de kraftfulla bromsarna från Brembo ser till att man hinner stanna vid kraftiga inbromsningar. När det är dags att tanka har Mustangen en tanklocksfri lösning som heter Easy Fuel där man öppnar luckan och tankar på.

Med en prislapp på ca 542 000 kr så tycker vi att man får mycket bil för pengarna om man ska jämföra mot andra bilar i samma klass. Mustangen lämpar sig även för familjen så länge man håller sig borta från vintersemestrarna med skidåkning. Bilen har ett imponerande utrymme i bagaget på över 400 liter där det finns gott om utrymme för resväskor eller matkassar. I baksätet finns till och med iso-fix fäste för montering av barnstol och visst kan barnfamiljen med ett till två barn äga en Ford Mustang då utrymmet i kupén är stort nog att rymma två vuxna fram och två barn i baksätet.

Det finns en hel del extrautrustning att välja när man bygger ihop sin Ford Mustang och modellen vi testade var bland annat utrustad med recaro-stolar vilka ger en väldigt behaglig och sportig åktur. Det finns även eluppvärmda och ventilerade stolar att välja på om man hellre föredrar det. Ljudet i stereon är riktigt bra och det är ett system på 12 högtalare från Bang & Olufsen med en sub i bagaget. Modellen som vi testade var inte utrustad med röststyrning men det är en extrautrustning som finns med i tillvalslistan.
Därutöver har Mustang Bullit en mörkgrön lack, Recarostolar, växelspak med vit knopp, Bang Olufsen stereo och ett antal Bullit logotyper inne och utanpå bilen. .

Bright highland green heter färg på modellen vi testade och även den kommer från den klassiska filmen Bullitt. Man kan även får den i färgen shadow black i Bullitt-utförandet.

Vi kan inte annat än att rekommendera Ford Mustang till alla som älskar coola bilar och älskar du inte muskelbilar eller sportbilar så rekommenderar vi ändå att du provkör Mustangen!

Joakims kompletterande test av Ford Mustang Bullit:

Min absoluta favoritbil är just Ford Mustang. Jag gillar designen, motorljudet, magnetfjädringen ”Magneride” som ger Mustangen både komfort och sportig karaktär, interiören är trevlig, en bra stereo och bilen är dessutom tyst inuti! Den mörkgröna metalliclacken för Bullitversionen är snygg och passar Ford Mustang riktigt bra!

När jag väl lyckats krångla mig ner och sätta mig i bilen så sitter jag riktigt bra. Instrumenteringen är snygg men jag skulle nog vilja se hastighetsvisning med lite större siffror. Innan jag lärt mig hitta i menyer och bland alla knappar blir det lite letande men sen så funkar allt bra.

Motorljudet är en del av Ford Mustang upplevelsen och här har Ford gjort ett riktigt bra arbete för de som gillar mullrande motorer. Jag startar bilen som ger ifrån sig ett morrande ”Vroom” ljud. Vägen framför mig är en lång raksträcka. I med 1:ans växel och full acceleration! Bilen griper tag i vägen och skakar om mig lite grann vilket ger känslan att här finns det kraft. Bilen rör sig allt snabbare framåt i samma takt som det ökande motormullret. Snabbt i med 2:ans växel och fortsatt full gas, bakendelen kränger till i en kort sidledssladd men rätar snabbt ut sig igen. Färden fortsätter rakt fram. 2:ans växel håller i sig en bra bit över 100 km/h. Den mesta kraften från motorn kommer först runt 5000 varv vilket kan vara lite ovant för de som är vana vid turbobilar. Jag kör på motorvägen i 120 km/h och växlar ner till 3:ans växel. Mustangen lägger sig på ett varvtal straxt under 5000 varv. Bilen är fortfarande pigg i accelerationen som räcker i, ja låt bara säga långt över vad som är tillåtet i Sverige.

Som ägare till en Ford Mustang bör man lägga en del tid på att lära sig bilens egenskaper för även om bilen har den rätta känslan och uppträder som en Mustang ska göra så kan den överraska. Så innan du blivit en fullvärdig kompis med bilen är mitt tips att inte gasa för mycket samtidigt som du vrider på ratten. Det finns lite olika körprogram för olika situationer, både för sportkörning men även för vinter och vått underlag. Fast när du ska göra ”doughnuts” och bränna däck, ja då kopplar du ut antisladdsystemet som har en helt egen fysisk knapp, sen vrider du fullt på ratten och gasar! Det är ju inte en riktig Mustang om du inte kan bränna däck och snurra med bilen, fånigt och barnsligt? Ford Mustang tar fram de flesta känslorna hos dig och det är bara att njuta och hänga med. Bara för kännedom, det går även att sladda med antisladdsystemet ikopplat. Såklart det är ju en Mustang! Men då sker allt mer kontrollerat och full snurr på bilen får du inte så lätt. Det är bara att hitta en stor öppen asfaltsplan och testa och öva, en Ford Mustang är till för det!

Läs mer: Vår Ford Mustang test 2018 finns här och vår test av Mustang 2016 finns här

Exit mobile version