Site icon Bytabil.net

Test: Volvo V60 D4 2014 – Volvos nya dieselmotor testad

Volvo har verkligen lyckats med sin nya dieselmotor, detta blir svårslaget för konkurrenterna!

Volvo har lyckats att öka effekten, minska utsläppen och minska bränsleförbrukningen i den nya motorerna som nu kommer en efter en till Volvos bilar. Kanske kommer konkurrenterna att avtala köp av Volvos motorer istället för att bygga egna?

Jag har just testat nya Volvo V60 D4 som just kommit ut på marknaden. Volvo V60 är inte ny som bilmodell men motorerna är det. D4 motorn har 181 hästkrafter. Att köra denna bil ger en lycklig känsla, bättre än så här kan knappast en vardagsbil bli. Bilen har bra med kraft i låga varv och upplevs därmed som pigg i stadstrafik. På motorvägen går V60 också bra. Den är tyst och nya D4 motorn har kraft kvar för omkörningar. Vill du har mer tekniska fakta om Volvo V60 och nya D4 motorn så tryck här.

Behöver du inte det större utrymmet i en Volvo V70 så rekommenderar jag att du köper Volvo V60 istället då köregenskaperna är betydligt trevligare. V60 känns mer som en småbil medan Volvo V70 känns stor och bufflig, trots detta så är V70 ändå en härlig bil att köra förstås. Här kan du läsa om när jag testade Volvo V70 D3.

Jag har pressat nya D4 motorn i korta och tvära kurvor, utan att för den skull köra som en rallyförare. Jag pressar bilen inom vad som kan anses vara i överkant för normal så kallad aktiv körning. Nya Volvo V60 beter sig hela tiden tryggt och bilen vill inte släppa greppet om vägen trots att det var fuktigt väglag.

Jämförelse mellan gamla 5-cylindriga motor och den nya 4-cylindringa, se bilden nedan:

Instrumentering och inredning

Som i alla Volvobilar så sitter man kungligt. Sätena är sköna och armstöden perfekta. Jag känner mig snabbt hemma i Volvo V60 och vill inte gärna gå ut ur bilen. Instrumenteringen är dock inte perfekt. Med allt mer avancerad elektronik i bilen så blir det allt mer inställningar att ta hänsyn till. Trots större displayer i färg och snygg design så blir det lite rörigt och pillrigt. På denna punkten har Volvo mycket kvar att göra med att anpassa bilens infotainment till användaren. En nyhet till 2014 är att displayen i mittpanelen följer samma färgtema som väljs till förarens instrumenpanel.

Lastutrymmet är mindre än i Volvo V70 men rymligt så det räcker för de flesta.

Säkerhet:

Volvo V60 har fått 5 av 5 i betyg från EuroNCAP. Köper du till Driver Support så blir bilen ännu säkrare både för dig och omgivningen. Då nyttjar bilen ännu fler sensorer och kameror som hela tiden bedömer vad som händer i omgivningen. Uppstår fara så signalerar en lampa som speglas upp i framrutan. Först lyser lampan konstant, sen blinkar den och vid behov ljuder också en signal som både blippar eller ljuder konstant beroende på fara. För mig har systemet larmat när jag närmar mig framförvarande fordon för snabbt, när en joggare korsade vägen framför bilen och när jag backade och en fotgängare gick förbi bakom bilen. Min uppfattning om detta system är att det fungerar bra.

Med Volvo On Call så larmar Volvo V60 automatiskt vid olycka. Om annan krissituation uppstår kan du själv också larma från bilen.

Varför ska man köpa en Volvo V60 D4 2014?

Jo, för att det är en av världens komfortablaste och säkraste bilar. Nya motorn går jättebra och bilen är snygg!

Kanske tänker du nu att Volvo XC60 är bättre? Ja, det är också en härlig bil där man sitter högre upp och får bättre utsikt samt känner sig ännu tryggare. XC60 är dock inte lika stabil och trygg i kurvorna som Volvo V60. Läs mitt test av Volvo XC60 här. Ja det är inte lätt att välja mellan V70, XC60 och V60, alla har sin fördelar och nackdelar jämte varandra. För mig så vinner ändå Volvo V60, om än knapp, och det på sin smidighet och körkänsla.

Läs även test av nya Volvo V60 D4 Cross Country här.

Exit mobile version