Site icon Bytabil.net

Volvo V70 II 2014 – Nyheterna – D3 testad och provkörd

Funderar du på att byta bil till hösten? Funderar du på en Volvo? Nu har Volvo V70 blivit ännu bättre!

Dagens Volvo V70 generation är nr tre och kom 2008. Sedan dessa har V70 fått två uppdateringar, även kallade ”facelifts”. Vid första uppdateringen så togs exempelvis displayen bort från mittpanelen och flyttades upp en bit till instrumentbrädan, displayen gjordes också större och i färg. Den andra uppdateringen kommer nu, till årsmodell 2014.

De största nyheterna för Volvo V70 2014 är:

Ny design, grillen i fronten har omarbetats för att få ett bredare intryck. Dessutom har bilen fått diskreta designförändringar med inslag av blänkande krom, som ska göra att V70 ser längre och exklusivare ut. Detta är helt i den Kinesiska modeandan där bilarna ska vara så stora som möjligt samt blänka så mycket som det går. Ingen har väl missat att Volvo numera ägs av Kinesiska Geely? Designförändringarna är dock ändå väldigt försiktiga och bilens klassiska form finns kvar.

Ny TFT-display bakom ratten. De klassiska analoga visarinstrumenten försvinner och ersätts av en digital display. Displayen introducerades först i nya Volvo V40. Tre olika grafiska teman kan väljas:

Elegance – Visar en klassisk förarmiljö som alla är vana vid

Eco – Klassisk hastighetsvisning med Ecodriving stöd. Du får hjälp att köra ekonomiskt genom två visarinstrument. Ett som visar hur du kör i realtid och ett baserat över en lite längre tid. Visarna sjunker ju mer bränsle bilen drar samt ju sämre man nyttjar rörelseenergin. Vid gaspådrag sjunker visaren samt även vid bromsning för att visa att rörelseenergi förloras. Kör man riktigt duktig belönas man med att ett ”e” visas. Men kom ihåg att Ecodriving innebär stort gaspådrag i början för att snabbt komma upp i farten som ska bibehållas, sen är det hög växel, planering och så lite bromsning som gäller.

Power – Hastighetsvisningen ges i siffror och istället visas varvtalet runt siffrorna. Har du inte en av Volvos kraftigaste motorer finns det ingen större anledning att använda denna visning, om du inte vill ha hastighetsvisning med siffror istället förstås.

Elegance och Eco är de teman som ser bäst ut och troligen kommer att användas av de flesta.

Uppvärmd ratt, växelpaddlar och vindruta kan bilen numera fås med. Att köra med värmeslingor i vindrutan kan vara ovant i början men man blir van och tänker inte på det efter några dagar.

Mediasystemet uppdateras och får en touchskärm som kan styras även om man har handskar på sig. Systemet kan också kopplas upp via internat och fungera som en WiFi router för andra saker man har med sig i bilen. Integrerad Spotify funktion med röststyrning finns också.

Fotgängar och cyklistdetektering uppdateras med snabbare bearbetning av visuell data. Bilen söker kontinuerligt av vad som händer framför bilen och värderar detta. Föreligger en risksituation så larmar systemet med ljud och ljussignal för att sedan autobromsa om föraren inte ingriper. Även det enklare City Safety-systemet uppgraderas och fungerar i hastigheter upp till 50 km/h, City Safety reagerar främst på framförvarande fordon som saktar ner eller står stilla.

Volvo On Call kompletteras med en mobilapp som gör att du kan ha kontakt med bilen oavsett var du befinner dig.

Under hösten kommer också Volvo att börja introducera en helt ny motorfamilj. Denna familj är baserad på fyrcylindriga motorer och kommer ersätta hela motorprogrammet. Motorerna kan ha kompressor, turbo och elmotorer. Olika kombinationer kan erhållas eller allt på samma gång. Är du intresserad av dessa så kan det vara värt att vänta tills dessa går att beställa. Vill du ha en klassisk femcylindrig Volvomotor så är det istället läge att slå till omgående.

OBS! Vissa att nyheterna är tillval och ingår inte i alla modeller.

Alla fakta om Volvo V70 finns här

Volvo V70 D3 2014:

Volvo V70 är en av de mest komfortabla bilarna man kan köra. Allt sitter på rätt plats, armstöden, ratten till volymkontrollen och så vidare. Man känner sig snabbt hemma i en Volvo.

D3 innebär att det är en femcylindrig turbodieselmotor på 136 hk. Denna motor går jämt och fint och framför allt tyst. Motorn känns stark men den blir aldrig sportig. Detta är framför allt en härlig glidarbil och av de anledningen så passar en automatväxellåda utmärkt till D3 motorn. Lastutrymmet är bland de bästa i klassen vilket är just Volvo V70:s främst kännetecken.

Testbilen var utrustad med Volvos bästa stereoanläggning Premium Sound. Ljudet är väldigt bra och den enda invändningen är frågeställningen om den är värt sitt pris på mellan 10 000 – 18 000 kr beroende på vilka övriga paket och utrustningsnivåer som väljs. Volvos standard stereo håller även en denna en mycket hög klass.

Bytabil.net äger för närvarande en Volvo V70 2009, läs mer om om ägarkostnader m.m. kring den bilen här.

Exit mobile version