Site icon Bytabil.net

Test Ford E-Transit – Eldriven transportbil med bästa flexibilitet!

Test Ford E Transit, elbil för transport och godshantering

Ford E-Transit är en eldriven skåpbil för hantverkare och mindre godstransporter. Nu finns Ford Transit skåpbil att köpa som 100% eldriven som kallas för E-Transit. Ford Etransit kan även köpas i flera storlekar samt för specialanpassning. E-Transit tillsammans med Ford Pro tjänster erbjuder extra hög flexibilitet och smarta lösningar för stora som små företag. Vi har testat nya elbilsversionen av Ford Transit, läs vidare hur det gick!

Höjdpunkter hos nya Ford E-Transit

1: Finns i fyra storlekar och för egen anpassning

Ford E-Transit kan köpas i två olika höjder och två olika längder. Ett typiskt problem för stora skåpbilar är att bilens höjd inte ger möjlighet att åka in i vissa garage och platser med lägre takhöjd. Samtidigt finns behov av mer höjd i andra fall. Detta är Ford medvetna om och därför kan Ford E-Transit beställas i två olika höjder beroende på vilket användningsområde som passar bäst för bilens huvudsakliga bruk. Samma sak gäller bilens längd som finns att beställas i två olika längder. Detta ger möjligheten att köpa nya Ford E-Transit i totalt fyra olika storleksalternativ.

Passar ändå ingen av de fyra storlekarna så kan E-Transit specialanpassas. Exempelvis om du vill ha en flakbil eller en skåpbil exakt efter dina mått. Då beställer du en chassiversion av Ford Transit. Detta är i princip en bil med en hytt, baktill finns inget förutom chassit i sig. På detta chassi kan du själv sen bygga vad du vill. Nu är det fina med Ford att de även tillhandahåller anpassningstjänst för de som önskar. Ford har firmor som bygger flak eller skåp på bilen så som du vill ha det. Ford har även kontakt med firmor som säljer passande specialinredning som skåp, hyllor, bänkar och annat. Ford hjälper dig hela vägen med anpassning och inredning. Har du sedan tidigare en Ford Transit med inredning så ska du kunna flytta över denna till nya bilen då de eldrivna Transitbilarna fortfarande har samma mått som tidigare versioner.

Chassi version, bygg bilen som du själv vill ha den eller ta Ford till hjälp med specialanpassning

2: Komfort

Förarstolen kan justeras framåt och bakåt samt är ställbar i höjd. Ryggen kan vinklas till viss del. Ratten är ställbar i höjdled och djup. Stolen känns stabil och är varken mjuk eller hård utan något däremellan. Jag sitter själv snabbt bra i bilen medans förare med långa ben får jobba lite mer med att hitta sin position. Det bästa är att personligen ta sig tid och prova bilen innan köp. Ford E-Transit har separat bakhjulsupphängning med spiralfjädrar som gör bra ifrån sig när jag passerar elaka farthinder på vägen. Fjädringen är anpassad för att vara optimal med en viss lastvikt vilket gör den lite stelare vid tomkörning, så som det ska vara för denna biltyp.

Bullernivån i kupén upplevdes av mig som tyst, ingen brölande dieselmotor här inte!. På motorvägen så tränger en del vindbrus in i kupen vilket är svårt att undvika för bilar som denna med stor framruta och kort front. Denna typ av fordon blir aldrig så komfortabel som man skulle vilja önska men jag upplever att Ford gjort sitt bästa för att kombinera komfort med praktiskt bruk. Ford har tillverkat transportbilar länge och har god erfarenhet på detta område.

3: Låg bränsleförbrukning och kostnad. 

Ju fler bilar ett företag har i sin bilflotta desto mer viktigt är bränsleförbrukningen. Ford E-transit är 100% driven på el så det är svårt att jämföra driftkostnad mot tidigare modeller som har bränslemotor. Elpriset för laddningen, vilka funktioner som används och hur bilen körs är kostnaden för bilens dagliga drift. Klimatet i bilen belastar elförbrukningen speciellt när det är extra kallt eller varmt ute. Det finns ett körprogram för Ecokörning som enligt Ford är beräknat till att spara 10% av elförbrukningen. Ecoläget påverkar både bilens framförande och klimatanläggning.

4: Smarta lösningar

Ett supersmart tillägg till bilen är en powersupply i bilens lastutrymme. Denna power supply som nästan inte tar någon plats alls kan leverera 230V och upp till 2,3 kW (10A). Det finns två eluttag att tillgå i lastutrymmet samt ett i förarhytten. Elen kommer från bilens batteri. I många fall kommer det finnas bra med el kvar i bilen som på detta sätt kan nyttjas till att driva handverktyg, kaffekokare eller annat. Du kan enkelt lägga in en begränsning i bilens kontrollpanel som stänger av elen vid en nivå som du själv bestämmer. Du riskerar därmed inte att bilens batteri är tomt när det är dags att åka tillbaka. Du kan också i bilens display se hur mycket effekt som nyttjas. Beställer du chassiversionen för specialanpassning så har du fortfarande möjlighet att installera Ford Power on-board då bilen har framdragen elanslutning förberedd.

Läs mer om Fords inbygda powersupply för bilen här

En annan funktion som hantverkare brukar önska är en extra öppning in till förarkupén från lastutrymmet. Detta för att kunna nyttja bilen maximalt när man ska ta med smala långa rör eller lister, så man slipper hålla på med takräcke som dessutom riskerar att göra så bilen inte kan köras in i garage. Detta finns tyvärr inte hos E-Transit. Fast köper du modellen med extra högt tak så finns öppning från lastrummet in ovanför förarhytten, detta ger lite extra lastutrymme och möjlighet att transportera något längre föremål inne i bilen

5: Ford Pro

Ford pro är ett tjänsteutbud som erbjuds utöver själva bilen med fokus på produktivitet. Ford pro omfattar:

Läs mer om Ford Pro tjänsterna här

Ford Pro hjälper dig med laddstolpas och anpassade laddningslösningar för hela elbilsflottan

Fakta om E-transit och batteriet

Pris Ford E-Transit

Priserna för Ford E-Transit börjar på mellan 600 000 – 656 000 kronor exklusive moms beroende på bilstorlek. Därtill finns möjliga tillval.

Att köra E-Transit

Det version jag kör har 184 eldrivna hästkrafter. Eldriften ger bra respons från motorn och bilen upplevs som mycket pigg, speciellt för denna biltyp. Det beror också på hur mycket last man har i bilen. Den kraftfullare versionen på 269 hästkrafter kan vara bättre för de större Transitversionerna och för de som ofta har tyngre last i bilen. Väghållningen upplevs bra och stabil även i kurvorna men denna biltyp ska ju inte köras kraftigt pressad i skarpa svängar vilket jag inte heller gjort vid testkörningen.

Det finns en körfunktion som kallas för enpedalskörning som gör stadskörning enklare och bekvämare. Detta sker genom att generatorn lägger extra motstånd på bakhjulen vilket bromsar upp fordonet lite mer än normalt. Kraften återvinns givetvis till batteriet för denna funktion som aktiveras med ett enkelt knapptryck.

Vid svag inbromsning så bromsas bilen enbart genom elmotorerna. Det är först vid kraftigare bromsning som de mekaniska bromsarna går in.

Teknik och säkerhet

E-Transit har Fords sync4 info och media system. Detta innebär en stor pekskärm och många funktioner. Bland annat så talar en röst om för dig när du kör dåligt och påminner om att lugnare körning ger lägre förbrukning. Backkamera med 360-gradersvy finns till bilen.

Säkerhetssystem finns som autobroms med både kamera och sensorer. Systemet detekterar fordon, cyklister och gående. Detta hjälper till både vid körning och backning. Det finns filhållningshjälp, assistans vid kraftiga sidvindar, adaptiv farthållare och mycket mer som ger en tryggare vardag för både förare och omgivning.

Specialanpassad inredning

Ford hjälper dig med specialanpassad inredning till din Transit, se exempel nedan:

Elbilarnas framtid

Hela bilbranschen ställer om till eldrift inom Europa och större delar av Världen. Fords plan är att 2023 så säljer de enbart bilar med 100% eldrift. Miljöfrågorna inom transport har aldrig tidigare haft så stort fokus för omställning som idag. Ford Transit är en klassisk skåpbil för hantverkare och mindre godstransporter. Nu finns denna skåpbil att köpa som elbil, vilket idag känns som en självklarhet.

Ford E-Transit, den höga versionen

Exit mobile version