Site icon Bytabil.net

Fisker nära konkurs

Fisker riskerar konkurs, igen

Flera media rapporterar om att elbilstillverkaren Fisker är nära konkurs. Försäljningen har inte gått som förväntat och det ser inte ut som att Nissan kommer in och räddar Fisker vilket det pratats om ett tag. Det är synd för Fisker har väldigt intressanta och konkurrenskraftika elbilar, i alla fall funktionsmässigt. Vi har tidigare rapporterat om Fiskers intressanta elbilar, speciellt modellen Fisker Ocean.

Fisker har haft lite otur, det är faktiskt andra gången man försöker starta upp elbilstillverkning. Första gängen var det en hybridbil av vräkig sportbilsmodell. Fisker var lite tidigt ute och man kan säga att Tesla tog över och i sin tur lyckades att göra elbilar populära genom att satsa på dyrare bilar med sportig prestanda.

Nu vid andra försöket så är det åter igen Tesla som sätter käppar i hjulen tillsammans med nya kinesiska bilmärken. Denna gång genom lägre priser. Tesla har nyttjat åren väl och skapat ett förspring i att effektivisera. Teslas bilar och biltillverkning är idag mer optimalt konstuerade för ekonomisk tillverkning. Resultatet är att övriga biltillverkare hamnat efter i utvecklingen ekonomiskt och har svårt att konkurrera med prissättningen.

För Fisker ser det nu alltså ut att vara över, frågan är hur det går för ovriga biltillverkare? Näst på tur inom elbilar är mindre elbilar med fokus på lägre försäljningspris. Här kommer det bli supertufft inom konkurrensen. Det är också då som bilar med förbränningsmotorer för första gången kan komma att hamna inom samma prisgrupp som elbilar.

Exit mobile version