Site icon Bytabil.net

Vinterdäck med gummidubb: Continental IceContact3

Test av Subaru XV

Gummidubbade vinterdäck, IceContact 3 från Continental. Det senaste i vinterdäcksteknik erbjuds här i en ny variant. Vad är gummidubbade vinterdäck då?

Ska det vara dubbdäck så ska dubbarna vara som förhårdnader på något sätt, så tänker jag i alla fall. Men blir det då inte fortsatt mer slitage på vägarna då med gummidubbdäck? Eller är det en mellanvariant som sliter lite mindre än metalldubbade däck?

Ja lite så är det. Gummidäcken är inte bara av gummi. Det är fortfarande metalldubbar men de är omgivna av gummi som bidrar till mindre vägslitage. Gummit kläms lite mellan vägen och metalldubben enkelt förklarat. Blir kraften hög så viks gummit undan helt och hela metalldubben griper tag i vägen.

Continental anger att gummidubbdäck ger 7% bättre grepp än dubbfria vinterdäck. Till detta kommer fördelen med att vägslitaget blir 20% lägre än för metalldubbade däck.

Gummidubbdäcken från Conti erbjuds hittills enbart i dimensioner från 17″ och uppåt. Troligen är anledningen att däcker idag är dyrare och kundgruppen som man riktar in sig på blir då de som kan betala lite mer för sina däck.

Det framgår inte om dessa däck klassas som dubbade däck eller dubbfria avseende lagkraven i Sverige när man inte får köra med dubbdäck. Troligen räknas de fortfarande som dubbdäck och då är flera av fördelarna borta och kanske ytterligare en av anledningarna till att man erbjuder dessa däck till en köpstarkare kundgrupp i första hand.

Denna däcktyp skulle kunna ges möjlighet till att ha fler dubbar i däcket än vad som tillåts som standard. Detta får man om man påvisar att däcken har minst 10% lägre däckslitagepåverkan än angivet gränsvärde, Denna möjlighet har dock Continental valt att inte utnyttja i detta fall.

Källa: ViBilägare 4-2019

Exit mobile version