Site icon Bytabil.net

Vilken bil har bästa och sämsta rostskyddet?

Vilka bilar har bästa och sämsta roskyddet?

Bäst och sämst rostskydd hos bilar i Sverige. I Sverige har vi större fokus på bra rostskydd än i många länder. Detta beror på vårt klimat, att vi nyttjar vägsalt och att vi tror att bilarna behålls länge. Ett dåligt rostskydd är även riskabelt inför en andrahandsförsäljning där begagnat bilköpare lägger mer fokus på bra rostskydd än onödiga lyxfunktioner.  Så vilka bilar har det bästa samt sämsta roskyddet?

Bästa och sämsta bilmärkena avseende rostskydd

Några bilmärken står ut genom åren som extra bra avseende rostskydd och det är Audi, BMW samt Renault. Avseende Renault så efter stor kritik för rostproblem på 90-talet hos Renault så genomgick bilmärket stora förändringar i samtliga fabriker samt även viktigast av allt redan från ritbordet i den nya bilkonstruktionerna. En bit in på 2000 talet så var omställningen genomförd fullt ut och undersökningar av Renault årsmodellerna från 2009 och nyare ses som bland de bästa i världen avseende rostskydd. Starten kom med Laguna årsmodell 2001 följt av Megane årsmodell 2003, Clio årsmodell 2005 och så har det fortsatt med Espace, Kangoo m.fl.

Bästa rostskyddet hos bilmodeller ca: 2009-2013: Audi, BMW, Renault, Mercedes, Opel, Seat, Skoda och Volvo (Volvo har dock därefter gått åt motsatt håll med rejäla försämringar hos de senaste modellerna). Volkswagen har också fått bra bedömningar men senare påvisat problem i efterkontroller och speciellt Passat och Golf har uppvisat lackproblem och brister i tätningar samt hjulhus.

Rosttester hos enskilda bilarmodeller

Bästa rostskydden

Sämst rostskydd

Kraftigt försämrat rostskydd har nyare Volvo: (Betyg 3)

Om Volvos försämrade rostskydd

Först såldes Volvo till amerikanska Ford som förvaltade bilmärket utmärkt både tekniskt och säkerhet men inte riktigt fullt ut avseende rostskydd där vissa försämringar infördes, rostskyddet skrevs ner från 5 till 4. Sedan såldes Volvo vidare till Kinesiska Geely som tog Volvo vidare upp i premiumsgmentet och bilarna har aldrig förr varit finare, kraftfullare och lyxigare men dock så har roskyddet försämrats ännu mer och bilarna fick betyg 3 när ViBilägare tog dem för kontroll under 2017/2018. Vi bilägare har kontrollerat rosten hos en 3 år gammal XC90 av senaste generation och den visade rostangrepp som inte hittas hos konkurrenterna, därav så kan man nu börja anta att Volvo är sämre än sina närliggande konkurrenter avseende rostskydd och detta är inte längre ett argument att välja Volvo som det tidigare.

Faktabakgrund:

Tidningen ViBilägare har sedan många år gjort regelbunda undersökningar avseende bilar rostskydd i samarbete med bilföretaget rostskyddsmetoder. Dessa år av undersökningar har gett stora erfarenheter samt fakta om många bilmodeller, dock är det även beroende på hur bilen körs, skador med mera. Statistiken insamlad har dock gett en bättre översiktsbild avseende roskyddet hos flera biltillverkare, detta är dock en process som ständeigt genomgår förändringar där vissa förbättrar sig och vissa andra bilmrken får försämrat rostskydd. Det finns också två typer av rostproblem, kosmetisk rost som påverkar karossens utseende samt säkerhetsrostproblem som påverkar bilens bärande skydd. Det sistnämda är förstås värst för bilen medans den kosmetiska rosten framför allt påverkar bilens värde på andrahandsmarknaden då den är synlig.

Källa: ViBilägare nr 17, 2018, i detta nummer finns ännu mera att läsa och detaljer avseende bilarnas rostskydd.

Exit mobile version