Site icon Bytabil.net

Viktigt med rätt däckbyte när det är rätt läge

Det här med vinterväglag, visst kommer det alltid lite för fort och lite som en överraskning. Plötsligt så är vintern här och det är dags att ta bilen till jobbet men du inser att det är sommardäcken som sitter på. Det är då hög tid att åtgärda detta. För att inte hamna i detta läge finns det några tips du bör tänka på. Vi berättar mer om rätt däckbyten.

Vänta inte

När det är vinter så är det helt avgörande för din säkerhet ifall du har rätt däck på din bil. Vänta därför inte in vädret för att då byta däck. Däckbyte kan planeras i god tid, vilket du bör göra. Sätt ett x i almanackan som du varje år har under hösten någon gång och gör bytet innan vintern bryter ut. Du bör även göra liknande x under våren för byte från vinter till sommar. 

Rätt däck

Det finns mängder med olika däckalternativ och beroende på var någonstans i landet du huserar kan olika alternativ vara bra. Du måste helt enkelt anpassa dina däck både till väderomständigheter och säsong men även till var du bor.  

Byta från sommardäck till vinterdäck

Det alla brukar vara sena att göra är bytet från sommardäck till vinterdäck. Det är inte riktigt sant, för många är även sena med byte tillbaka under våren men det märks inte lika mycket på bilens vägegenskaper. När du byter från sommardäck till vinterdäck så väljer du mellan dubbdäck eller friktionsdäck. Blanda inte dessa utan håll dig till en sorts vinterdäck. Självklart måste däcken vara godkända.

Byta från vinterdäck till sommardäck

Att byta tillbaka till sommardäck är minst lika viktigt. Detta eftersom fel däcktyp påverkar din bils väggrepp. Att förlänga vinterdäckens liv genom att köra med dem även in på sommaren rekommenderas således inte. Gör därför även under våren ett byte i rätt tid.

Exit mobile version