Min provkörning av Dacia Duster II 2014 har just påbörjats. Jag blir som ett litet barn när jag kör denna bil. Det beror på att man får en viss känsla av att köra den, det är lixom lite brum, brum ööhhhhrn öhhrnnn, skumpa skumpa fram. Det är kul, det är trevligt och bilen går bra att köra. Stora tjocka däck tar mig fint över vägbulor och ojämnheter. Det kanske bara står för mig, men jag tycker Dusters design är robust, cool och tuff!

Byta bil Dacia Duster 2014

Nej, den är inte lyxig men den är praktisk. Allt krut har lagts på bilens funktion och resten på att hålla nere priset, eller njae riktigt så är det inte. På nya Dacia Duster så har Dacia faktiskt även lagt ner extra på att ljudisolera bilen så den har blivit tystare inne i kupén . Dessutom kan bilen fås med en stor touchskärm för radio/stereo (med USB) och GPS Navigering.

Det är inte en BMW X3, det är inte en Volvo XC60 men det är en robust bil. Du riskerar inte heller att förlora mer än vad bilen kostar, vilket är mellan 100.000 till ca: 170.000 kronor beroende på modell och utrustning (155.000 kronor för diesel, fyrhjulsdrift och Air Condition med mera). Vad tror du de andra bilarna har gått ner i värde efter tre år? Tror du att en Dacia Duster är värdelös efter tre år? Nej inte direkt troligt. Så mitt tips är: prova att köra en Dacia Duster som omväxling! Kanske gillar du den som den robusta och prestigelösa bil den är eller så gillar du den inte. Jag kan dock lova att oavsett så kommer Dacia Duster att lämna ett intryck på dig efteråt.

Mer om Dacia Duster kommer, och slutrapport, välkommen tillbaka!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

6 Kommentarer

 1. Olle Lundberg

  Dustern fick många orättvisa omdömen när den kom och blev rejält nerskriven. Jag gillar precis som du bilen, dess robusthet och charm. Tycker dessutom att den är bekväm på långresa, även på autobahn. Har nu kört över 10000 mil utan minsta problem, fraktat möbler och material, mestadels tur och retur ner till södra Frankrike ett antal gånger. Där nere är Duster ett mycket vanligt inslag i trafikbilden. Kan varmt rekommendera den här bilen.

  Svara
  • Joakim

   Tack Olle för att du delar med dig, och kul att höra att Dustern fungerat bra i 10000 mil, vilket ingen av mina nyköpta tre Volvobilar gjort (jag gillar dock fortfarande Volvo, men inte för dess kvalité).

   Svara
 2. Torneragi

  Tack för en bra test om Dacia Duster.Det var länge sedan som jag läste en tydlig och bra test om en bil.
  jag har en Skoda Octavia som jag köpte den ny 1997 (en bensinare 75 HK.) och jag har fortfarande den. På den tiden fanns bilen inte i Sverige och det var inte många som vågade satsa på en lågpris bil från Tjecken (med WV i bakgrunden förstås).
  Jag ville ha en robust bil och var inte intresserade av mycket lou lou i bilen. De går sönder och kostar bara mycket pengar att laga dem. Den har ABS bromsar och det är bra.
  Min nästa bil ska blir Dacia Duster, Synd att dieselmotoren har korta intervall av kamremsbyte (bara 5 år).

  MVH Torne Ragi

  Svara
  • Joakim

   Tack för din komplimang! Jag har en arbetskollega som också har en Skoda Octavia som denne precis som du köpte som ny för många år sedan, nu har min kollega beställt en Dacia Duster som han väntar på leverans. Min kollega har resonerat ungeför som du vid bilvalet.

   Visst är det synd att kamremsbytet ska ske något tidigt, i Dusters fall så kanske det ändå är värt det. Behöver du inte 4-hjulsdrift samt inte kör allt för många mil per år så finns alternativet 1,2 TCe som är en bensinmotor från Renaults nyare generation med kamkedja (Men den finns tyvärr inte i kombination med fyrhjulsdrift som sagt).

   Svara
 3. daciamannen

  håller helt med en robust bil synd den inte finns med automatlåda och en snygg röd solid lack

  Svara
  • Joakim

   Ja, många saknar automat, jag saknar också automatisk klimatanläggning. Röd solid lack, kanske inte min egen smak för en Duster men visst varför inte, den lär ju synas bra!

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.