Site icon Bytabil.net

Vanligaste problemen med elbilars batteri

Vilka är vanliga problem med elbilars batteri? Nackdelar med elbilars batteri.

Den dyraste komponenten hos elbilar är batteriet. Vad är de flesta problemen med elbilarnas batterier? Att byta batteri på en elbil efter garantin gått ut är troligen ingen som kommer göra i första taget eftersom batteriet i elbilarna är så dyrt. Här är några av de främsta nackdelarna med elbilar med fokus på just batteriet:

De flesta problemen med elbilars batteri är relaterade till batteriernas livslängd och prestanda. Batterierna tappar kapacitet över tid, vilket innebär att räckvidden på bilen minskar. Detta är ett naturligt fenomen, men det kan påverka elbilarnas användbarhet och försäljningspris.

Andra problem med elbilsbatterier:

Livslängden på elbilsbatterier varierar beroende på bilmodell, körsätt och klimat. En studie* visade att ett elbilsbatteri i snitt tappar 2,3 procent kapacitet per år. Det betyder att en elbil med en räckvidd på 24 mil skulle tappa 2,7 mil i räckvidd på 5 år. Då begagnade bilar i regel går ner i pris och köparna inte förväntar sig en ny bil så kommer detta inom viss mån vara acceptabelt och något begagnatköparna får räkna med, men det svåra är att veta hur bra eller dålig kapaciteten hos batteriet i en begagnad elbil är. Här hamnar mycket ansvar på bilhandlarna.

Det finns flera saker som elbilsägare kan göra för att förlänga livslängden på sina batterier, till exempel:

*Geotab från 2020

Exit mobile version