Site icon Bytabil.net

Tips på hur du gör sitt bilbyte så smidigt som möjligt

När du ska byta till ny bil är det mycket att hålla koll på. Inte minst köpet av en ny bil kan vara jobbig och ansträngande, framför allt när du redan har en som du måste sälja också. Du ska hitta en köpare, en säljare och samtidigt hålla koll på försäkringar, olika skatter och hantering av registreringsbevis.

Det är därför bra att göra en punktlista på saker som du ska göra när du byter till nyare och mer modern bil. Då kan man enkelt komma ihåg vad som är viktigt så man inte missar några nödvändiga detaljer i sådan viktig affär. Nedanför finns några tips på hur så smidigt som möjligt löser ett bilbyte på bästa vis.

Värdera både den gamla och den nya bilen

Värderingen kan vara en av de svåraste punkterna när man ska köpa och sälja en bil. Det är inte alltid man är intresserad av att meka eller fixa med bilen, och då har man inte heller någon kunskap om den är ett bra och fungerande skick och vad den har för marknadsvärde. 

Men du kan vara lugn, det finns mängder av bra tips på hur man gör för att värdera sin bil på ett korrekt sätt. Ett exempel kan vara att få din bil värderad hos en bilhandlare. Dessa kanske rent av är intresserade av att köpa bilen av dig direkt. Detta brukar vara det smidigaste sättet att sälja en bil. Det går också att jämföra med andra bilar på blocket, och uppskatta ett värde själv. Men det brukar vara lite svårare.

Se till att hålla koll på alla dokument

En annan faktor som brukar vara en pina när man säljer bil är att hålla koll på alla papper. Det är ett registreringsbevis som ska in samt att bilen ska vara försäkrad och skattad på ett korrekt sätt. Se till att hålla koll på allt det när du gör ett byte av bil.

Registreringsbeviset är kan antingen skickas med kuvert till köparen eller med via Transportstyrelsens app och mobilt BankID. Vilket man väljer är upp till var och en, men det brukar vara skönt att skicka en fysisk kopia av registreringsbeviset då man får bättre överblick när man säljer sin bil.

Sälj och köp på ett tryggt sätt

När det väl kommer till en försäljning eller ett köp är det bäst att både ta på livrem och hängselbyxor. Skriv gärna ett kontrakt mellan de olika parterna. Skrivs inget kontrakt är det köplagen som gäller.

Kontraktet bör innehåll era uppgifter, samt skicket på bilen och allt som ingår med bilen. Det går att hitta mallar på kontrakt och ofta erbjuder både försäkringsbolag och annonssidor som blocket sådana färdiga kontrakt. 

Det finns givetvis många fler tips som man bör ta del av när man säljer eller köper en så dyr produkt som en bil. Men av dessa tips får du åtminstone en överblick på vad du ska undersöka närmare när du byter en bil mot en nyare modell.

Exit mobile version