Site icon Bytabil.net

Tips när du ska besöka bilhandlaren

Jag har ett tips att använda när du ska besöka bilhandlaren för att få affärsförslag, dvs priser.

När du kommit så långt att du valt ut en eller flera bilmodeller som du kan tänka dig att köpa. Då brukar det vara dags att gå till bilhandlaren för att träffa en säljare och få prisförslag på de nya bilar du är intresserad av.

Inför besöket, gör en lista på vilken utrustning du vill att bilen har, samt eventuellt extra bonussaker. Denna lista skriver du ut på med tydlig text på en skrivare.

Anledningen till detta är att du säkerställer att säljaren fokuserar på rätt saker. Bilhandlarna försöker i de fall de kan ofta ge lite extra rabatt i bilköpet, för att du ska känna att du fått ett personligt erbjudande från denna säljare. Då är det bra om säljaren vet vad du vill ha, annars så måste denne ju gissa. Många saker kanske ingår i olika paket, men rätt som det är så ligger något utanför paketpriset. Det kan röra sig om larm, dragkrok med mera.

Så välj ut de viktigaste sakerna och skriv ner, visst det kan kännas lite konstigt och ibland självklart men ändå viktigt så ni pratar om rätt detaljer. Jag har faktiskt själv använt detta med framgång. Jag har också varit med om när bilsäljare lockar med erbjudanden som jag inte varit det minste intresserad av. Priset har då blivit lika ändå men jag ville ha andra saker. Trots att jag försökt säga att jag vill nog inte ha metallicfärg i detta fall för att lägga pengarna på annat så går det inte alltid in hos säljaren som är övertygad om att alla vill ju ha metallicfärg. Först dagen efter så ringde säljaren och insåg att jag inte var intresserad av hans förslag och sa, ”kom tillbaka så kan vi prata om vilken färg du ville ha…” Han hade inte missat vad jag sa, men ville hellre sälja en färdig bil med snabb leverans. Snabb leverans är ju trevligt men när jag hellre ville ha taklucka istället för metallicfärg och priset för övrigt inte blev billigare tack vare kraftigt kampanjpris från biltillverkaren, ja just då såldes alla bilar till kampanjpris vare sig de var tillverkade redan eller på beställning. Här förlorade vi båda onödig tid och affären gick senare till en annan bilhandlare, där fick jag förvisso något lägre pris men det skiljde inte så mycket men jag fick exakt vad jag ville ha.
I detta fall hade denna lista kunnat styra fokus till rätt detaljer. I de fall jag använt listan så har det inte varit något snack, självklart så föreslår säljaren de alternativ de kan erbjuda vilket är helt okej, men missar då inte att också ge ett prisförslag på exakt de jag vill ha. Gör dock inte listan allt för lång, har du 100 detaljer på listan så är säkerligen 80 av dem redan standard. Listan ska vara lättläst och hyfsat snabbt överskådlig.

Jo, en sak till om din kravspec inte redan är allt för lång redan så kan du lägga till en underrubrik: bonus. Det är detaljer som du uppskattar men ändå inte är ett måste för bilköpet. Blir det utrymme över i budgeten efter de viktiga sakerna är inkluderade, och du får bra pris på dessa saker så köper du det men i annat fall kan du också stå du över.

Tydlig kommunikation ger bra resultat. Lycka till!

Exit mobile version