Site icon Bytabil.net

Tips för att sänka dina bilkostnader

I takt med att bensinpriserna stiger kan det vara läge att se över ekonomin för bilägandet. Här kommer därför fyra råd som kan hjälpa dig att sänka dina bilkostnader.

Att äga och köra bil är aldrig gratis. Men i takt med att bensinpriserna nu skenar kan det bli snudd på olönsamt för en del. Prishöjningarna kommer i kölvattnet av stigande världsmarknadspriser på olja, orsaken stavas Rysslands agerande i Ukraina, vilket driver upp priserna på både gas och drivmedel i världen och Europa.

Den svenska regeringen analyserar därför om det kan finnas fog för statligt understöd, likt man tidigare gjort för höjda elpriser. Oavsett vad som händer på den svenska kompensationsfronten är det alltid en god idé att se över sina bilkostnader.

Finansieringen

Börja med att se över hur du har finansierat ditt bilinnehav. På en sida som https://kreditval.se/basta-billan/ kan jämföra långivare och låneförmedlare för att den vägen påverka vad du i slutändan betalar för din bil. Tänk på att det finns olika typer av billån. Traditionella billån finns hos större banker och innebär att du i regel betalar 20 procent av bilens värde som en kontantinsats för att få lånet. Fördelen med ett klassiskt lån av den här typen är att du ofta kan få en mycket låg ränta på lånet.

Alternativt väljer du ett billån som fungerar som ett privatlån där du kan låna upp till hela bilens värde, utan någon kontantinsats.

Om du går direkt till en långivare genomför de i regel kreditupplysningar via UC, vilket påverkar din kreditvärdighet. Det är därför bättre att jämföra billån hos en låneförmedlare som kan ge dig många olika låneerbjudanden på endast en ansökning. Ett annat alternativ kan vara att se över villkoren för privatleasing. Läs mer om det här: https://www.bytabil.net/privatleasing-bil-bra-och-daligt-att-tanka-pa/.


Foto: Unsplash.

Däck och kreditkort

Ur det mer jordnära perspektivet finns vilka däck din bil har. Om de är gamla och slitna bidrar de till att höja bränslekostnaderna. Investera i så fall i nya däck om du kan. Håll även koll på däcktrycket och temperaturen utomhus, vilket kan påverka din bränsleförbrukning avsevärt. Temperaturen kan göra att däcktrycket skiftar snabbt. 

Tänk också på att du använder rätt slags kreditkort när du tankar. Kort med drivmedelsrabatt kan göra så att du sparar flera ören per liter vid varje tankning. Det är inte att underskatta.

Bilförsäkring

En bilförsäkring gäller normalt ett år i taget, men som konsument har du rätt att säga upp avtalet när du vill, även före förfallodagen. Försäkringen fortsätter då gälla fram till förfallodagen varefter du kan byta till en annan försäkring. Eftersom bilförsäkringar kan varier mycket i pris kan du spara mycket pengar på att byta försäkringsbolag. Det är inte ovanligt att det skiljer flera tusen kronor mellan det billigaste och dyraste försäkringsbolaget.

Det beror på att en bilförsäkring påverkas av en mängd olika variabler, till exempel din ålder, boendeform, bostadsort, körsträcka och försäkringens omfattning. Dessutom ger försäkringsbolag ofta olika typer av rabatter på premien, det vill säga priset. Om du köper en bilförsäkring samtidig som du köper andra försäkringar kan du ofta också få rabatt. Tillfälliga kampanjerbjudanden kan även innehålla rabatter på priset. 

Exit mobile version