Site icon Bytabil.net

Test Volvo XC60 – Bästa SUV:en ever?

Test av Volvo XC60 – Volvo har lyckats riktigt bra!

Ja, vi konstaterar att Volvo XC60 är den bästa SUV:en vi kört hittills! Efter kinesiska Geely tagit över Volvo så har rejäla förändringar skett hos bilarna. Det är lite tycke och smak och vi har inte alltid varit helt positiva till förändringarna. Nya Volvo XC60 är dock en riktigt bra bil och det är svårt att hitta något dåligt hos nya XC60, i alla fall så länge man inte beaktar ekonomin. Volvo XC60 har fortfarande starka drag från föregångaren och designen känns igen. Samtidigt så har bilen fått en modern design och upplevs mer kraftfull än tidigare, dock så är bilen inte lika vräkig som övriga nya Volvobilar. Design, komfort, teknik och funktionalitet är styrkan hos Volvo XC60 2018, och det är inte dåligt det!

Testbilen: Volvo XC60 T8 AWD R-design, Hybriddrift. Totalt 407 hk, cirka 3 mil verklig räckvidd vid batterikörning. Automatväxel, luftfjädring, öppningsbart panoramaglastak, 360 graders parkeringskamera och mycket mer.

Att köra

Volvo XC60 T8 är fantastisk att köra. Kraften kommer väldigt fort och bilen är pigg i start och vidare upp i motorvägshastighet. I sportläge så svarar bilen riktigt alert medans i komfortläget så går bilen lite lugnare och mjukare samtidigt som den ändå har mer kraft än de de flesta bilarna på marknaden. Väghållningen är bra trots att det är en stor och hög bil. Luftfjädringen fungerar bra, bilen ligger dock inte tight som en sportbil på vägen men ändå tillräckligt stabil för att XC60 ska kännas trygg att köra. Luftfjädringen kostar dock hela 27 000 kronor extra och vi har inte kört nya XC60 med standardfjädring. Då fjädringen är en stor del av bilens köregenskaper och de flesta sannolikt inte kommer kosta på luftfjädring så får vi lov att reservera oss för att vi ej provat XC60 med standardfjädring. Det går även att få nya Volvo XC60 med tightare sportfjädring.

Stadskörning: I nya Volvo XC60 sitter vi högt och har god sikt framåt vilket är bra i stadstrafik. XC60 T8 är snabb i starten vilket gör att det är smidigt att komma in i rondeller och gör filbyten när det är mycket med trafik på vägarna. Nya Volvo XC60 är dock en relativt stor bil som i vissa situationer kan bli klumpig, speciellt vid tight parkering då bilen är bred och dörrarna stora.

Landsväg: På landsvägen med luftfjädring i komfortläge är Volvo XC60 svårslagen, ja det är en riktig njutning att köra på landsväg med Volvo XC60! Motorn är kraftfull vilket gör omkörningar till en barnlek. Bilen går tyst och mjukt och upplevs därmed inte speciellt sportig och man blir lätt blind på hur snabb den faktiskt är. Risk för fortkörningsböter föreligger!

Motorväg: Nya Volvo XC60 T8 är ljuvlig på motorvägen. Motorn har bra med kraft och det är tyst i kupén, så mycket mer behövs inte sägas.

Komfort

Framstolarna i testbilen är av typen sportstolar med R-designpaketet. Dessa är väldig skålade och man sitter stadig i dem. De är mycket bekväma samtidigt som en del inte vill ha så djupa kanter som dessa sportstolar har. Det är en smaksak men det viktiga är att de är ergonomiskt komfortabla och det tycker vi absolut att de är. Volvo XC60 upplevs som tystare än genomsnittsbilen inne i kupén. Ibland så tränger dock lite mer buller igenom på vissa vägar vilket är helt normalt då vi har elakt grov asfalt på vissa ställen i Sverige, de stora däcken av lågprofilstyp sett i SUV-perspektiv bidrar sannolikt till något mer vägbuller in i kupén. Hur som helst är i alla fall nya XC60 riktigt tyst ändå. Den redan nämnda luftfjädringen bidrar till att göra bilen ännu mer komfortabel och rekommenderas för dig som har råd.

Instrumentering

Instrumenteringen för föraren är helt digital och hastighetsvisning ges både i analog form samt med siffror. Det finns olika designer att välja mellan men någon större variation är det inte mellan dessa. När navigering är aktiverad visas karta och filvisning även i förarinstrumenteringen. Det finns en stor pekskärm i mittpanelen som kontrollerar det mesta av bilens funktioner och mediasystem. Denna är lättanvänd även om vissa funktioner som aktivering av stolsvärme, temperatur med mera inte känns lika säkert att ställa in som när dessa har egna fysiska reglage. Spotify integration och ytterligare en del appar finns. Genomgående är instrumenteringen lättanvänd och har snygg stilren grafik.

Stereon från Bowers and Wilkins är riktigt bra och erbjuder ett av den bästa ljudbilderna man kan få till en bil idag. Detta kostar dock hela 31 000 kronor extra så konstigt vore faktiskt om detta ljudsystem inte skulle varit så pass bra som det faktiskt är.

Praktiskt nyttjande

Dörrarna täcker ända ner till bilens kant. Det gör att vi inte blir smutsiga på byxorna när vi stiger i och ut ur bilen vilket annars är ett problem hos denna typ av bilar. Benutrymmet i baksätet är okej men ändå inte allt för rymligt och detta är en av de få svagheter som finns hos XC60, men det är trots allt ingen småbil så någon stor svaghet är det inte. Lastutrymmet är bra. Det finns mugghållare och plats för förvaring av småsaker. Vad som saknas är integrerad laddplatta för mobiltelefoner likaså infälld hållare för solglasögon.

Automatiskt helljus

Denna funktion är värd extra fokus och fungerar mycket bra. Det är ett mindre skådespel när man kopplar på helljusautomatiken vid mörkerkörning på landsväg. Systemet fungerar bra och slår på och av snabbt och bra. När man kommer ikapp framförvarande bil så händer det dock lite saker. Helljuset rakt fram slås av och belysningen vrids ut åt sidorna. Detta resulterar i att det är ett riktigt bra ljus som fortsätter lysa ut mot vänster och höger sida av vägen men inte på framförvarande bil. Ljuset sträcker sig till och med längre fram än framförvarande bil vilket gör att vi ofta hjälper till att lysa upp vägen även för framförvarande bil när den inte är lika modern som nya Volvo XC60. När mötande bilar kommer så slås vänster kantbelysning av precis innan bilen kör förbi för att slås på igen direkt efter. Denna nya teknik samt att ljuset är vitare än de flesta bilars belysning idag kan upplevas ovant för övriga trafikanter. Vid några tillfällen har mötande bilister signalerat fast helljuset slagits av likaså har framförvarande fordon slagit på varningsblinkers för att visa lite missnöje. Men vi har kört mycket på mörk landsväg med funktionen aktiverad och förutom dessa få enstaka fall så har inte övriga bilister blivit störda. Belysningen med automatiskt helljus är fantastiskt bra helt enkelt!

Summering

Volvo XC60 T8 är bästa SUV:en vi kört hittills! Den största nackdelen är inte bilen i sig utan bilens ekonomi. Nya Volvo XC60 T8 börjar på nästan 600 000 kronor vilket inte är billigt och T8:an må vara pigg och kraftfull men kör man den inte på batteridrift så drar den nästan liter bensin per mil när vi kör den under blandade förhållanden. Billigaste versionen av XC60 börjar på drygt 400 000 kronor och är då enbart framhjulsdriven.

Exit mobile version