Site icon Bytabil.net

Test Volvo XC40 P8 AWD Recharge Elbil

Test av Volvo XC40 P8 AWD Recharge – Blivande favoritbil hos svenskarna?

Då var det dags att testköra Volvo XC40 P8 AWD Recharge från det nyligen börsnoterade Volvo Cars. XC40 Recharge är Volvos första rena elbil och det blir intressant att följa Volvos framtidskoncept med att ha en tillverkning av 50% elbilar inom 5år. Volvo XC 40 Recharge elbil är ett utmärkt val för introduktionen av elbilar hos Volvo. Volvo XC40 Recharge elbil kommer sannolikt bli en attraktiv bil med dess praktiska egenskaper samt storlek som kommer tilltala många. Flertalet konkurrenter har redan etablerat sig inom elbilssegmentet så det räcker nu inte med att bara presentera en elbil för att sticka ut. Frågan är nu om Volvo XC40 elbil har det som krävs för att Volvo ska fortsätta vara ett storsäljande bilmärke i Sverige? Vi har nu testat Volvo XC40 elbil i version Recharge T8, läs vidare för så här gick det!

Var är startknappen? Startknappen är borttagen är svaret. Det är ovant att Volvo XC40 Recharge helt saknar start- och stoppknapp. Volvo XC40 Recharge är redo att köras direkt när man sätter sig och drar växelspaken till D eller R, just precis! man hoppar över steget att starta bilen vilket är enkelt och effektivt men ovant. Efter några dagars körning så är det inget jag tänker på utan nu är det bekvämt att bara sätta sig i bilen, lägga i växeln köra. 

Att köra

Å vilket drag det är då i denna bil! 408 rena elhästar med 100% respons direkt från start! Wow, inget missnöje med prestandan här! Acceleration är direkt och enorm! Man kommer blixtsnabbt upp i hastighet som även kan kännas lite osäkert för den som är ovan. Vår rekommendation om du inte haft en sådan här kraftfull bil tidigare är att först prova bilens köregenskaper där väglag och sikt är bra samt utan andra bilar i närheten. Man behöver även tänka på att elbilar är bilen tyngre än vanliga bilar beroende på batterivikten. Bilen må accelerera som en svensk fartglad kung men hög vikt ger längre bromssträcka, speciellt när det är vinterrväglag. Men du kommer sen att älska denna bil när du lärt dig köregenskaperna.

Det en hel del körinställningar att ställa in så som enpedalskörning vilket ger en stark motorbromsning och batteriregenerering när man släpper på gaspedalen. Även detta är ovant i början men sen mycket bekvämt nu när jag vant mig, speciellt i stadsmiljö. Bromsarna kommer då räcka längre fast man måste ändå använda dem ibland för att de inte bromsarna ska kärva ihop. Enpedalskörningen är alltså enkel, smidig och bekväm. Volvo har lyckats riktigt bra med denna funktion som är högst användbar. Farthållare och möjlighet att ställa in en automatisk fartbegränsare är lätt att ställa in. Fartbegränsare är något som jag personligen gillar då vi har en lång och rak 60 km/h väg som jag behöver åka på för att komma ut på motorvägen. Med drygt 400 hästkrafter är detta en bil som gärna riskerar att hamna lite över gällande hastighet. Dock märkte jag att systemet har svårt att hålla koll på den exakta hastigheten som gäller på vissa sträckor. Vid ett tillfälle där det är 80 km/h så tror systemet istället att det är tillåtet att köra i 110 km/h vilket kan resultera i dryga böter. Denna typ av automatiseringssystem kräver lite mer noggrannhet för att fungera fullt ut. Förhoppningsvis i framtiden så kommer dessa system att samköras mot någon form av central databas som alla bilar kan syncas mot.

Komfort och praktiskt nyttjande

Det är bekvämt och skönt att köra XC40 elbil och den är tyst att färdas i. Något som sticker ut lite på minussidan är baksätet som har kort avstånd mellan säte och golv. Detta är i och för sig inte Volvo ensamma om då batteriplaceringen ofta hamnar på den platsen hos elbilar. Takhöjden fanns dock inget att klaga på utan här finns bra med trymme. Som familjebil är XC40 riktigt bra och har gott om utrymme som räcker för de flestas behov. Volvo har fått lite kritik för hårda bakdämpare, vi har dock provkört bilen främst i stadsmiljö så har vi ingen direkt åsikt eller klagomål om detta. Kör man mer på grusvägar eller dåliga landsvägar upplever kanske detta på ett annat sätt. Man måste ha i åtanke att den extra batterivikten påverkar stabilititetn negativt vid undanmanöver om fjädringen är för mjuk.

Volvo har valt att köra Androidsystem på XC40 vilket också används i Polestar som Volvo Cars är storägare i. Precis som alla system så blir även detta förhoppningsvis bättre och bättre med tiden och genom att välja Android så får man hoppas på kommande uppdateringar. Fördelen med Android är att man kan ladda ned appar och få lite mer personlighet i systemet. Med Google Assistance (röststyrning) kan man både ändra temperaturen på klimatsystemet, navigera med Google Maps och även fråga vem som har skrivit den där favoritboken som du gillar. Vill man lyssna på hög musik så tonar systemet ned bra när navigationen vill informera om något och man blir uppmärksam på kommande navigationshändelser utan att hoppa ur stolen. Lite tråkigare är det för inbitna Appleanvändare. 

Framtill under motorhuven finns det ett lastutrymme på 31 liter som kallas ”frunk” vilket är en sammanslagning av orden ”front” och ”trunk”. I detta utrymme finns det gott om plats för att förvara laddningskablar då utrymmet även omges av en gummilist så kommer det inte in något vatten vilket är väldigt positivt. Bra om man lastar fullt baktill och fortfarande vill ha laddkablarna snabbt tillgängliga. Laddkablarna får annars även plats i utrymmet under bagaget där man på äldre bilar hittade reservhjulet. Dragkrok finns som tillval och dragvikten enligt Volvo Cars hemsida är 1500 Kg på en bromsad släpvagn 

Summering

Volvo XC40 P8 AWD Recharge är verkligen ett trevligt muskelpaket som har en snygg design som tilltalar de flesta. Personligen önskar jag att grillen i fronten kunde göras lite snyggare till kommande modeller men det är högst personligt det där med tycke och smak för design. Man åker skönt och bekvämt i framsätet hos XC40 elbil medan i baksätet så finns finns det lite förbättrad komfort att önska avseende bakdämpare och avstånd mellan golv och säten. Utrymmet i bagaget är inte så mycket mindre än den icke eldrivna XC40 och tillsammans med utrymmet i frunken så är det endast ett fåtal liter som skiljer. Volvo XC40 var en toppenbil när den kom och är vidare en toppenbil även nu som elbil!

Ekonomi

När det gäller Volvo XC40 i fyrhjulsdrivna versionen P8 AWD Recharge så är prislappen i det högsta läget vilket gör att P8 AWD modellen har många konkurrenter som köpare har att ta ställning till. Den svagare modellen utan fyrhjulsdrift XC40 Recharge med enbart motor på framaxeln har en mer attraktiv prislapp och denna modell kommer med all sannolikhet bli en storsäljare som tjänstebil.

Exit mobile version