Site icon Bytabil.net

Test Volvo V90 Cross Country D5

Test Volvo V90 – Nästa Svenska klassiker?

Nya Volvo V90 är en riktigt stor bil som har uppgiften att hålla kvar Volvo som bästsäljare i Sverige samt öka försäljningen i världen för Volvo. Kommer detta att lyckas? Ja, sannolikt kommer Volvo V90 att lyckas med uppgiften att förvalta Volvos arv vidare. Nya Volvo V90 är väldigt amerikainspirerad vilket kommer att dela upp vad folk är vana vid, speciellt i Sverige. Vi svenskar kommer att få vänja oss vid att köra lite mer vräkiga bilar som inte skäms över att visa upp sig. De flesta kommer oavsett i slutändan sannolikt att bli nöjda med nya Volvo V90 för att det är en så pass bra bil.

Testbilen: Volvo V90 Cross Country D5, fyrhjulsdriven.

Att köra

Volvo V90 rullar väldigt mjukt och komfortabelt. Här bjuds det på riktig amerikakänsla! D5 dieselmotorn har ett bra grunddrag från stillastående och automatväxellådan går mjukt och fint. Ibland kan den dock växla lite sent vid kraftigt gaspådrag innan exempelvis omkörning och även om D5 motorn är stark så bör man fortfarande planera omkörning med bra sikt och god marginal. Bilens fjädring är åt det mjukare hållet vilket ger mycket hög komfort. Nackdelen är att bilen inte ligger lika stabilt på vägen i tvärare kurvor. Svänger man riktigt tvärt och snabbt därefter rätar ut bilen så uppstår en mindre gungande effekt i bilen. Trots detta så upplever jag ändå att bilen känns kontrollerad även vid lite tuffare körning, racingkänsla är det dock inte tal om.

Stadskörning: Volvo V90 är en stor bil vilket förstås märks vid parkering och i trånga utrymmen. I övriga fall går den fint i stan då V90 är tyst i kupén och lätt att ratta.

Landsväg: På landsvägen passar Volvo V90 CC D5 utmärkt. Den glider fram mjukt och fint på vägen då fjädringen är superkomfortabel. Förarplatsen är skön och det är inget problem att färdas långt i Volvo V90.

Motorvägskörning: På morovägen går V90 med D5 motorn utmärkt då det finns bra med kraft. På vissa vägunderlag kan dock lite mer vägbuller tränga igenom mot vad man är van vid hos Volvo, detta beror sannolikt på de däck som testbilen var utrustad med. Stora fälgar och lägre profil kan se snyggt ut men riskerar att överföra något mer vägbuller, även däcktypen i sig kan skilja sig mot andra. Nu är detta dock inget större problem då V90 fortfarande är tystare än genomsnittsbilen i samtliga situationer.

Praktiska egenskaper

Volvo V90 känns gigantisk i storleken. Det är bra med benutrymme för alla och ett rejält lastutrymme. Insynsskyddet känns dock inte riktigt smidigt men det är bara en mindre detalj. Småförvaring under smidiga lock finns mellan framstolarna. Armstöd finns bekvämt placerad på båda sidor av förarplatsen.

Komforten i förarstolen är god precis som vi är vana vid hos Volvo sedan länge. Dock så har idag många biltillverkare kommit ifatt och kan erbjuda lika god ergonomi och komfort som Volvo. Volvo V90 Cross Countryversionen är lite högre än vanliga versionen även om det inte märks så speciellt mycket. En hög golvtröskel gör dock att insteget inte är så smidigt och man måste lyfta fötterna rejält när man ska i och ut ur bilen. Det känns därmed lite bökigt att speciellt kliva in och ut ur bilen.

Instrumentering

Volvo har i sina senaste generationer förändrat instrumenteringen rejält. En stor pekskärm har numera ersatt nästan alla reglage i bilen vilket inte bara är tillgodo. Flertalet funktioner känns numera mindre smidiga att ställa in. Exempelvis stolsvärme, rattvärme och temperaturen i klimatanläggningen kräver flera moment och att blicken tas bort från vägen under längre tid än förr när det fanns knappar och rattar för dessa funktioner. Instrumenteringens grafik är snygg och stilren med en exklusiv känsla. Det finns olika grafiska layouter att välja men skillnaden mellan dessa är inte speciellt märkbar, den största skillnaden är istället att olika hjälpmedel kan erbjudas exempelvis för bränslesnålare körning.

Summering

Volvo V90 är en bra bil som kommer att hålla Volvos fana uppe under lång tid framöver, speciellt i Sverige där man erbjuder ett attraktivt tjänstebilspaket vilket gör att bilköparna får väldigt mycket bil för pengarna. Den stora klassiska och gärna exklusiva kombibilen med Volvo i topp som under så många år varit svenskarnas favoritbiltyp känns dock inte längre lika övertygande. Idag känns istället bilar som Skoda Kodiaq mer praktiska och fräschare vilket allt flera ”kombisvenskar” börjar upptäcka. Vi är dock övertygade om att kombiköparna kommer att fortsätta älska Volvo som bilmärke och att V90 kommer att sälja utmärkt. Volvo kommer dessutom till hösten med nya XC90 vilket säkerställer att Volvo kommer ha ett attraktivt utbud under lång tid framöver.

Exit mobile version