Site icon Bytabil.net

Test Volvo V40 D4 Cross Country

Volvo V40 cc (11)Nya Volvo V40 D4 Cross Country är nu testad av mig. När V40 återuppstod för ungefär ett år sen så var det många känslor kring denna bil. Förra generationens Volvo V40 var ju nämligen en familjebil i den lägre prisklassen från Volvos sortiment. När nya Volvo V40 lanserades insåg många att bilen var både liten och ganska dyr. Jag har sett flera insändare och kommentarer från privatpersoner som varit riktigt förbannade på Volvo för detta. Modellen V40 har varit starkt förknippad som en säker och rymlig familjebil i en prisklass som inte var jättebillig men ändå åtkomlig för ganska många privatpersoner med familj. När nu den nya Volvo V40 inte riktigt uppfyller dessa kriterier så har många blivit besvikna. Men kan man acceptera bilen för vad den är idag och inte vad förra generationen var så upptäcker man snart att detta är en fantastisk bil på många sätt.

Volvo V40 är en mindre bil som i första hand riktar sig till de som dagligen åker ensamma eller två i bilen. Bilen är riktigt bekväm att åka i för sin storleksklass. Det är fortfarande så att man sitter bättre i den större Volvo V70 men detta är också en betydligt större bil med möjlighet till större säten. Som vanligt är Volvos säkerhetstänkande i toppklass med bl.a. krockkudde för fotgängare, en funktion som man förstås hoppas på aldrig behöva använda.

Volvo V40 kan fås med ett extra avancerat säkerhetssystem som tillval, detta kallas för Driver Support. Systemet nyttjar sensorer och kameror för att analysera omgivningen. Volvo har lagt ner mycket med tid på att studera beteendemönster för att lära systemet att larma i rätt situationer. Systemet larmar först med ljudsignal och sen kan det också gå in och bromsa med automatik. Under min testperiod så larmade systemet när en joggare passerade en bit framför bilen när jag åkte långsamt fram på en stadsgata. När jag körde i ett parkeringsgarage så noterade jag att systemet inte larmade när en person gick i riktning mot bilen för att sedan passera vidare bara några cm från ena sidan av bilen. Här bedömde systemet att det inte var någon fara, vilket det inte heller var. Fullt utrustad med alla säkerhetssystem så är nya Volvo V40 kanske världens bästa stadsbil.

Fakta om Volvo V40

Tekniska data och specifikationer om V40 CC D4 hittar du här.

Volvo V40 Cross Country

Cross Country (CC) versionen innebär mest design och en tuffare ”look”. Endast en variant i skrivande stund kan fås med fyrhjulsdrift, det är T5 motorn. CC versionen är några cm högre och kanske märker du det något när du ska kliva in och ut ur bilen men i det stora hela så märks ingen större skillnad. CC-versionen är i första hand för den som gillar detta utseende, om man inte tar 4×4 versionen förstås. Bara du själv kan bedöma om CC versionen är värt pristillägget, den vanliga V40 ser ju riktigt fin ut den med.

Volvo V40:s begränsningar är främst det något trånga utrymmet i baksätet. Speciellt i huvudhöjd kan det bli trångt beroende på hur lång passageraren är. Tre vuxna i bak går inte så bra. Men barn får lättare plats i baksätet, speciellt om inte bilbarnstol behövs användas.

Att köra

Jag har provkört bilen under några dagar och D4 versionen är fantastisk att köra, inte minst med automatlåda. Kör du med automat kan du välja mellan normal, sportläge och manuell växling. Motorn har fem cylindrar och är riktigt stark och pigg. Att komma upp i motorvägsfart är inga problem och omkörning i högre hastighet går bra. I vardaglig stadstrafik med mycket bilar runtomkring så får man knappt nudda gaspedalen innan man får släppa den eller i alla fall hålla den tillbaka, vilket faktisk nästan blir lite irriterande ibland; på ett positivt sätt. Baksidan med att ha denna motorkraft är att den förstås förbrukar lite mer bränsle än exempelvis den mindre D2 motorn. Instrumenteringen är tydligt och lätt överskådlig, riktigt bra.

När man sätter sig i nya Volvo V40 känner man sig som hemma! Vill du se ett kort videoblogg klipp jag gjort när jag körde bilen? tryck här.

Detta är bara ett del av hela testet av V40 Cross Country, du kan läsa hela testet med ännu mera fakta och bilder hos Facit genom att trycka här (öppnas i nytt fönster).

Exit mobile version