Site icon Bytabil.net

Test Volkswagen Tiguan TDI 190 DSG7 GT

Test av VW Tiguan TDI 190 GT DSG – Härlig stads-SUV!

Volkswagen Tiguan är en SUV som storleksmässigt ligger i mellanklassen. Tiguan känns modern, snygg och fullspäckad med ny teknik, ja funktionsmässigt är den i toppklass! Tiguan känns som en av Volkswagens mest lyckade bilmodeller just nu!

Testbilen: Volkswagen Tiguan GT TDI 190, dieselmotor på 190 hästkrafter, automatväxel, sportchassi, fyrhjulsdrift (Standard till alla versioner i Sverige).

Uppdatering 2018-08-23: Vi har nu även testat Allspaceversionen av Tiguan, läs här

Att köra

Volkswagen Tiguan är en riktigt trevlig bil att köra. Tiguan går tryggt och säkert på vägen även om den trots sitt sportchassi inte ligger lika klistrad på asfalten i skarpa kurvor som sportbilar, men så är det ju inte heller en sportbil. Största behållningen är istället den högre körställningen och genomgående goda avstämningen mellan komfort och körkänsla. Trots den 190 hästkrafter starka dieselmotorn så kunde bilen ändå ha kunnat få svara lite snabbare vid start från stillastående.

Stadskörning: I stan är det helt suveränt att köra VW Tiguan. God utsikt framåt ger bra framförhållning samtidigt som bilen ändå inte är allt för stor och klumpig. När man ska in i vältrafikerade rondeller så hade motorn kunnat svara något snabbare och bilen kräver lite mer marginal än andra och framför allt något mindre bilar.

Landsväg: God komfort och stark motor gör körning på landsvägar till en härlig upplevelse. Att köra om går utmärkt med en Volkswagen Tiguan TDI 190.

Motorväg: Även på motorvägen går Tiguan tryggt och bekvämt. Bilen är dessutom relativt tyst från vägbuller, lite vindbrus förekommer.

Design

Design har inte alltid varit Volkswagens starkaste kort då det ofta blir lite kantigt och opersonligt. Nya Tiguan har dock en riktigt snygg och stilren exteriör som känns både modern och moderiktig. Interiören är också trevlig, sett i Volkswagen mått. Ambientbelysningen med belysta instegslister i kupén känns dock inte speciellt mysig och ger mest bilen lite stilrena linjer i mörkret.

Teknik

Till VW Tiguan finns det mesta. Den helt digitala förardisplayen är en av de bättre jag stött på. Visst är det en hel del information som vid första anblicken kan kännas lite för mycket. Men Volkswagen har lyckats att samla allt man vill se samtidigt på ett mycket bra sätt, du kan också välja mellan flera olika digitala visningsvyer. När man väl lär sig hur det automatiska helljuset fungerar så är det en fröjd att köra på kvällen med Tiguan! Avancerad parkeringshjälp finns att köpa, ja det mesta finns till Tiguan.

Ljudsystemet från Dynaudio är bättre än genomsnittet men det finns fortfarande andra tyska premiummärken som erbjuder ännu bättre ljud.

Givetvis finns de senaste automatiska säkerhetssystemen till Tiguan. Det finns även system som ringer upp räddningstjänsten vid krock.

Ett urval av saker som är standard i nya Volkswagen Tiguan

Praktiska egenskaper

Här kommer vi till en av Tiguans största styrkor. Volkswagen Tiguan är en väldigt praktisk bil. Bra med småförvaring och mugghållare som är anpassningsbara. Det finns två glasögonhållare i infällda i taket till framsätespassagerarna, dessutom finns det ytterligare två till för de som sitter i baksätet! Lastutrymmet är gott och benutrymmet för samtliga platser bra.

Bränsleförbrukning

Angiven förbrukning för testbilen är 0,57 l/milen, vår testförbrukning låg på 0,67 l/milen. Att tänka på då är att testbilens motor inte ännu blivit fullt inkörd. Det finns bilar med lägre bränsleförbrukning men samtidigt är dessa framförallt både lägre och mindre.

Sammanfattning

Snygg, superpraktisk och härlig att köra! Tiguan är Volkswagens bästa bil just nu.

Exit mobile version