Test av Volkswagen Passat TDI 190 4Motion årsmodell 2015

Volkswagen Passat är en riktig storsäljare i Sverige, så vad är det då som är så fantastiskt med Passat? Volkswagen Passat är bilen som erbjuder allt man behöver, den är rymligt, praktisk, komfortabel och modern. I vårt kombiälskande Sverige är det förstås Passat Sportscombi som gäller, här får du ett rejält och djupt lastutrymme tillsammans med goda utrymmen för alla som åker i bilen.

Då Passat säljer så bra har Volkswagen lagt ner mycket möda för att få denna bil så optimal som möjligt. All den senaste tekniken finns tillgänglig för Passat. Då Volkswagen har genomarbetat denna bil in i minsta detalj så är den svårslagen.

Volkswagen Passat är ny från grunden, och det finns en hel del nyheter i nya Passat 2015. Exempelvis så är den längre och bredare, använder lättviktskonstruktion och samtliga motorer är nya.

Volkswagen Passat 2015 4motion (24) (640x427)

Testbilen: Volkswagen Passat TDI 190 4Motion med DSG6 automatväxellåda. Executivepaket, backkamera, Easy Park paket, Ambient belysning och mycket mer. Det är också denna motor som Volkswagen tror kommer sälja bäst.

Komfort och utrymmen

Komforten i förarstolen är riktigt, riktigt, superbra! Volvo är är prisat för god ergonomi och som man ofta jämför förarstolens komfort mot. Passat håller minst lika hög nivå på förarstolen som Volvo. Armstöd finns också på båda sidor i rätt höjd och mittarmstödet är dessutom justerbart i längdled och höjdled.

Insidan av bilen upplevs som mindre än vad den är men det är mysig och inte att betrakta som något dåligt. Hela känslan inne i bilen är trevlig vilket inte brukar vara Volkswagens starka sida. Samtidigt som inredningen är trivsam och stilren så är alla knappar och reglage snyggt och praktiskt integrerade. Passat är snygg, trevlig och lättanvänd.

Det är bra med benutrymme till baksätespassagerarna och man sitter bra där bak om än dock något lågt. Sätesvärme bak är tyvärr tillval för 2500 kr. Det finns fläktutblås för baksätespassagerarna.

Klimatanläggningen är av 3-zonstyp vilket innebär att det går att ställa in önskad temperatur för fläktutblåsen höger/vänster fram och även separat riktat mot baksätet. I slutändan blandas dock luften och temperaturen jämnar ut sig. Trycker du in Sync knappen så justeras samtliga temperaturreglage för att ha samma inställning som föraren.

Lastutrymmet är djupt och praktiskt så som vi kombiälskande svenskar vill ha det. Dock så finns det inget smart utrymme under lastgolvet utan endast en grop för reservdäck alternativt däckreparationssats. Småförvaring och mugghållare finns och är okej, glasögonhållare finns infällt i taket.

Ljudkomforten i nya Volkswagen Passat lever inte riktigt upp till vad som skulle varit önskvärt. Vägbuller uppstår på grov asfalt både i låga och höga farter. Det är förvisso fortfarande fullt acceptabelt men kunde varit lägre, speciellt i lägre hastigheter.

Fjärrstyrd bränsledriven parkeringsvärmare är trevligt att ha på vintern, speciellt i stan utan tillgång till elstolpe. Kan förprogrammeras eller startas direkt från fjärrkontrollen. När du väl lärt dig var man ställer in värmaren så är det snabbt och enkelt att ställa in när värmaren ska slås på. Dessutom kan man skapa flera förprogrammerade val.

Ambientbelysning med vitt sken ger ett stilrent och snyggt utseende inuti bilen. Men ser snyggt ut men tillför inte direkt någon extra mysig stämning och är något som man klarar sig bra utan, prioritera hellre något annat som värme till baksätet.

Teknik

Volkswagen håller all den senaste tekniken tillgänglig till Passat, och det är en hel del. Här är ett urval av alla tekniska innovationer i nya Passat. Tänk på att mycket är tillval och inte standard. Tryck på de markerade länkarna för att fördjupa dig ännu mer i funktionen.

 • Area View: Avancerad parkeringsradar och backkamera med fyra kameror. Utöver backradar och kamerabild bakåt kan du se blen i fågelperspektiv m.m.
 • Traffic Jam Assist och Emergency Assist: Håller avståndet i bilköerna och följer vägens filmarkeringar. I nödsituation känner bilen av om föraren förlorat kontrollen över bilen, då stannas bilen automatiskt. Detta är även aktivt i motorvägsfart. Bilköassistenten aktiveras som farthållaren och fugerar bra men det är lite läskigt rent psykologiskt och tar ett tag att vänja sig vid. Det är också lätt att trycka på bromsen av vana och då kopplas bilköassistansen bort.
 • Autobroms Front Assist , City emergency brake och Pre-crasch: Autobroms för höga och låga hastigheter. I upp till 65 km/h pejlas området runt bilen av för att utöver framförvarande fordon även upptäcka cyklister, fotgängare och annat som kan hamna i kollisionskurs. Över 65 km/h pejlas området framför av för att upptäcka framförvarande fordon. Vid fara varnar bilen först med ljud och ljus, sen genom en kort inbromsningsmarkering. Tar då inte föraren över och faran kvarstår slås autobromsarna på. Pre-Crash reagerar vid detektering av stor kommande olycksrisk och spänner bälten, drar upp rutor med mera.
 • Head Up-display: Projekterar hastighet och annan information i bilens framruta.
 • Side Assist med Rear Traffic Alert: Dödavinkelvarnare som även känner av fordon som snabbt närmar sig baktill.
 • Active Info Display: Stor grafisk avancerad förardisplay
 • Trailer Assist: Hjälper dig att backa med släp

Volkswagen Passat 2015 4motion (18) (640x427)

Infotainment

Infotainmentsystemet i nya Volkswagen Passat är mycket bra. Allt är praktiskt och lättanvänt. Dessutom känner displayen av redan när du närmar dig med handen och förtydligar då menyer och touchreglage. Systemet kan röststyras på Svenska. Extra bra är att det fortfarande finns fysiska knappar som fungerar exemplariskt i kombination med den grafiska touchskärmen. På detta sätt får man en praktiskt kombination för val av huvudfunktioner tillsammans med lättanvänd och tydlig grafik.

Det finns också en grafisk färgdisplay i förarpanelen. Denna fungerar huvudsakligen som färddator även om allt möjligt kan visas där, musikinfo, telefon info m.m.. Utöver färddator info så finns det två funktioner av extra värde i denna display. Navigationsvisning som förtydligar den närmaste korsningen och avfarten om du har GPS navigation. Hastighetsvisning som visas tydligt i siffror.

Ljudkvalitén i standardstereon är jämn och bra samt är i nivå med genomsnittet avseende bilstereos. Det finns även ett stereopaket från DYNAUDIO för 11 300 kr extra.

Backkamera rekommenderas till nya Passat då den fungerar mycket bra har har god bildkvalité.

Körkänsla

Körkänslan i Passat är riktigt bra och bilen känns tight på vägen samtidigt som den är lättkörd. Fjädringen är något hård och lutar åt det sportigare hållet. Bilen var försedd med Sportchassi som sänker bilen 15 mm. TDI motorn på 190 hk är stark i låga hastigheter och det finns dessutom resurser kvar i motorvägsfart. Passat är inte en sportbil men namnet Sportcombi passar ändå bra då det är en bil med sportig karaktär.

DSG automatlådan växlar mjukt och fint i jämn hastighet. Lite ryckigt kan det bli om man trampar snabbt på gasen men det är ju också då man vill att bilen ska reagera snabbt.  Du kan byta mellan sport och normalläge genom att enkelt dra i växelspaken, någon större skillnad i motorkaraktär upplevde jag inte i detta fall. Alla bilar och motorer har sina egenskaper som det tar ett tag att vänja sig vid. Passat med automatväxel är något som förgyller vardagen, speciellt för dig som kör i stadstrafik.

Ett utmärkt exempel på fördelarna med 4Motion fyrhjulsdrift fick jag vid ett rödljus på en tvåfilig väg. Det var snö och isbeläggning på vägen. När det blev grönt så spann hjulen på den framhjulsdrivna bilen bredvid mig och bilen hade svårt att förflytta sig framåt. Jag själv kunde trycka på gasen och köra iväg precis som en solig sommardag. Passaten hade dock även dubbdäck som ökar greppet ännu mer på isfläckar. Den framhjulsdrivna bilen kom förvisso iväg den med så småningom och det är upp till dig själv att värdera om du behöver fyrhjulsdrift.

Volkswagen Passat 2015 4motion (25) (640x427)

Kunkurrenten

Volvo V70 är bilen man alltid jämför Volkswagen Passat med. Det är mycket upp till tycke och smak då båda bilarna är väldigt genomarbetade bilar. Läs hur jag personligen uppfattar skillnaderna mellan V70 och Passat här.

Motorerna och priserna

Alla bensin och dieselmotorer uppges ha upp till 20% lägre bränsleförbrukning jämte tidigare motorer, CO2 utsläppen blir därmed också lägre. Samtliga av dessa motorer har stort/stoppsystem. De största motorerna har dubbelkopplings-automatlådan DSG som standard, för övriga är det tillval.

Till lanseringen av årsmodell 2015 finns följande motorer:

Bensin:
1,4 TSI Masters 150 hk, förbrukning: 0,5 l/mil. Baspris: 283 000 kr

Diesel:
2,0 TDI Masters 150 hk, förbrukning: 0,41 l/mil. Baspris: 288 000 kr
2,0 TDI DSG Masters 150 hk, förbrukning: 0,45 l/mil. Baspris: 307 000 kr
2,0 TDI DSG GT 190 hk, förbrukning: 0,45 l/mil. Baspris: 316 000 kr
2,0 TDI DSG 4Motion GT 190 hk, förbrukning: 0,5 l/mil. Baspris: 322 900 kr
2,0 TDI DSG 4Motion GTS 240 hk, förbrukning: 0,53 l/mil. Baspris: 378 000 kr

+ 10 000 kr för kombi
DSG=Automatväxel
4Motion=Fyrhjulsdrift

Kommande motoralternativ: 220 hk TSI (Bensin), 280 hk TSI (Bensin), 211 hk Laddhybrid (Eldrift 109 hk samt 156 hk bensinmotor).

Urval från utrustningsnivåerna:

Masters:

 • 3-zons klimatanläggning med separat kontroll för baksätet
 • Mittarmstöd
 • KeyLess start/stop-knapp
 • Elektrisk reglering av förarstolen
 • Läderklädd ratt med diverse funktionsknappar
 • 6,5″ Touchskärm med Radio/CD, Bluetooth, USB m.m.
 • Parkeringssensorer
 • Adaptiv farthållare
 • Autobroms system
 • 16″ Aluminiumfälgar
 • Diverse designdetaljer

GT: (Utöver Masters)

 • 17″ Aluminiumfälgar
 • Säten i Alacantara/Läder
 • Multifunktionsdisplay typ Premium
 • Mode Select (Ger föraren olika körprofilsval)
 • Exklusivare designdetaljer

GTS: (Utöver GT/Masters)

 • 18″ Aluminiumfälger
 • Servotronic Sport progressiv styrning
 • Kromat ändavgasrör
 • LED strålkastare
 • Mörktonade rutor bak
 • Larm
 • Adaptiv chassireglering DCC

Dragkrok kan du få i ett paket för 8500 kr tillsammans med backkamera, lastskyddsnät och lastrumsmatta, lägg till ytterligare 3000 kr för parkeringsassistans och backhjälp för dragekipage. Uppvärmt baksäte 2500 kr

Det finns flera tillvalspaket dock inga “måste paket” utan enbart som erbjuder ännu högre lyxig upplevelse, exempelvis med läderklädsel, backkamera, el-öppningsbar baklucka, rattvärme, designdetaljer m.m.

Safe Tech paket med den senaste och mest avancerade säkerhetstekniken finns för 11 000 kr.

OBS! Allt i denna artikel är inte standard utan kan vara tillval som köps mot extrabetalning, kontrollera vad som ingår innan du köper bilen.

Test Volkswagen Passat TDI 190 hk 2015
5.6Intressepoäng
Reader Rating: (92 Votes)
5.6

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

2 Kommentarer

 1. Peter Krantz

  Har sedan 8 månader en ny Passat SC 4-motion-190 och har haft problem med infotainmentsystemet från första början men problemet uppstår helt slumpvis. Först nu har jag fått besked att det är ett mjukvaruproblem och att uppdatering på väg. Troligen är det många fler som har samma problem och lite dåligt att man inte kommunicerar ut detta till ägare. Jag har först idag fått information men bara tack vare att jag (igen) åkt till Toveks och klagat.

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.