Site icon Bytabil.net

Test Volkswagen ID BUZZ

Volkswagen ID. Buzz är en väldigt ny och speciell elbilsmodell från VW, och det märks verkligen att folk får upp ögonen för ID Buzz. Det är framför allt ID Buzz runda frontparti som är annorlunda och estetiskt tilltalande. Till och med så pass att en del personer kommer fram och frågar då de är nyfikna på denna elbil. ID Buzz är ett försök av VW att knyta an till den gamla klassiska och älskade folkabussen. Även om det inte finns så mycket likheter kvar så är detta en fantastisk bil, speciellt om du väljer rätt färg!

Om ID Buzz

Volkswagen ID Buzz är en nytolkning av den gamla klassiska folkabussen som lanse4rades redan år 1950. På den tiden fanns en bensinmotor på 25 hk och sen har tiden löpt på där generationerna avlöst varandra av denna klassiska minibuss. Sjunde generation som lanserades år 2021 är den som Volkswagen benämner i form av en Multivan som är byggd för familjelivet. Då som en plug-in hybrid med 49 km på batteridriften och en förbränningsmotor. Idag har förbränningsmotorn bytts ut mot en elmotor på 204 hk (150 kW) och en batterikapacitet på 82 kWh (350V). 

ID. Buzz finns i två varianter, ID. Buzz People och ID. Buzz Cargo där den förstnämnda är mer inriktad för persontransport och framförallt familjer medan Cargo är inriktad som transport och servicebil med plats för 2 passagerare i framsätet. Buzz Cargo passar allt från egenföretagaren till storföretagen oavsett om det är hantverkarfirmor, serviceföretag, mekaniker eller transportföretag så passar Cargo alldeles utmärkt. Denna minibuss är helt med i tiden då omställning från fossildrivet till eldrivet bara ökar.

Att använda

Precis som sina syskonmodeller inom elbilssegmentet hos Volkswagen så bygger även ID. Buzz på MEB-plattformen vilket ger en bra väghållning då vikten fördelas djupt ner i bottenplattan. ID Buzz är en större bil vilket kan kännas ovant i början för den som tidigare haft en mindre personbil, men man vänjer sig snabbt. Det är en mäktig känsla att sitta fram i bilen med hög position jämte framförvarande trafik. Den stora framruten bidrar till god framåtsikt och en rymlig känsla i bilen. Accelerationen från stillastående är ingen höjdare vilket beror på att ID Buzz väger hela 3000 kg. Fast när bilen kommit i lite rull så är accelerationen direkt bra och då upplevs ID Buzz pigg och riktigt trevlig att köra.

Komforten i ID Buzz är väldigt behaglig och jag skulle inte ha något emot att åka på en utlandssemester i denna minibuss. Ja, sikten är helt fantastisk när man sitter högt och kan se ut genom den stora framrutan samt de stora sidorutorna. Man får till och med en känsla av att ID Buzz är större inuti än utanpå då takhöjden är helt fantastisk. Personer men en längd över 2 meter kommer inte ha några problem att färdas i en ID Buzz.

Under testet hade vi 3 barn som fick åka med för att få en bättre överblick över ID Buzz som familjebil. Samtliga barn var väldigt imponerande och gillade allt från takhöjden till att bara åka och titta ut genom de stora rutorna. Även vi föräldrar är väldigt imponerade av denna minibuss och efter att ha kört den en vecka så ser man de stora fördelarna med både hög takhöjd och generöst utrymme.

Just nu finns ID. Buzz endast att köpa i 5-sitsutförande men det kommer att komma en 7-sitsig variant i form av en förlängd modell av ID Buzz.

Teknik

Volkswagen ID Buzz har ett användargränsnitt baserat på en touchpanel som är enkelt, tydligt och modernt. I kupén finns gott om USB-C portar placerade på lämpliga ställen så alla passagerare har god tillgång till laddning under färden. Det finns även ett 230V uttag som tillval för den som behöver. Förutom Apple Carplay och Android Auto med röststyrning finns systemet Car2X. Car2X systemet jobbar ihop med andra uppkopplade bilister för aktuell trafikinformation och kan indikera för köer, olyckor eller andra aktuella trafikhinder. Centerkonsollen som är placerad mellan framstolarna är löstagbar vilket ger lite extrautrymme för att kunna röra sig friare mellan fram och baksätet.

En speciell händelse som jag upplevde när jag åkte på kvällen och slog på helljuset var den helt otroliga ljusridå som uppenbarade sig framför mig. Volkswagen kallar det för IQ light som ger detta enorma ljus. IQ light LED Matrix är det fullständiga namnet och är uppbyggt av 256 LED-lampor som kan justera bredden, längden och intensiteten av ljuset. Detta ljussystem är något att se fram emot att ha under den mörka säsongen här i Sverige. 

Ekonomi

Med standardutrustning kostar ID. Buzz People 625 000 kr och ID. Buzz Cargo är lite billigare och kostar 611 250 kr. Både företagsleasing och bilförmånskostnad finns uträknade på VW hemsida för dig som vill veta mer kring detta. Det finns tillval när det gäller både det yttre och det inre. Exempelvis kan man få sin ID buzz i en tvåfärgad konfiguration som ger en mer tilltalande look. Dessa färgkombinationer är riktigt lyckade och ger ID Buzz den charm den förtjänar. Det samma gäller på insidan där det finns en del olika färger att välja samt snygga kombinationer.  

Summering

ID Buzz är en väldigt trevlig och lättkörd bil. Som bil är den fantastiskt bra med alla sina praktiska färdigheter. Det finns tyvärr inte så mycket kvar av den gamla klassiska folkabussen men väljer man någon av de färgstarkare färkombinationerna så får bilen den charm som förtjänas!

För företag som vill synas lite extra så är tipset att skaffa ett par stycken ID Buzz och sätt företagets emblem längst bilens sida så sticker du ut och syns. För bilens runda front gör ändå att ID Buzz avviker i mängden av skåpbilar som finns och det räcker för att synas mer.

Exit mobile version