Testad: Toyota RAV4 Hybrid 2019

Toyota RAV4 är en eftertraktad och populär bilmodell från Toyota. Den senaste generationens RAV4 är förvisso snäppet mindre än den förra men den är ändå en stor och rymlig bil. Toyota RAV4 har en design som är riktigt het och sannolikt kommer många att sukta efter att få äga en RAV4. Toyota har lyckats med att få kvalité som varumärke vilket många andra bilmärken sannolikt avundas stort. Toyota RAV4 är en av 2019-års intressantaste nyheter och vi har testat den!

Testbilen: Toyota RAV4, 2,5 liters motor 218 hk. CVT Automatväxel. Framhjulsdriven. Co2 blandad: 102-105gram (WLTP 126-129gram). Bränsleförbrukning enligt nyare WLTP metoden 0,56 l/mil, vår förbrukning under perioden 0,63 l/mil.

Att köra

Toyota RAV4 är en trevlig bil att köra. Visst vi européer gillar inte steglösa CVT växellådor men motorn är bra isolerad så det surrar inte speciellt mycket vid kraftigare gaspådrag. Rav4 är riktigt pigg från start och motorn svarar snabbt och bra i alla situationer. Omkörning på landsväg går toppenbra! Då RAV4 idag är en stor bil så är bilen inte den smidigaste i trång stadsmiljö, men vilken bil i denna storleken är det? Jag tycker nya Toyota RAV4 2019 går bra att köra i alla normala situationer. Det är inte en sportbil om någon nu skulle tro det men Toyota har ändå lyckats bra med kombinationen hög komfort och bra körkänsla. En av styrkorna är det den högre förarpositionen som gör att bilen känns riktigt bra att köra.

Komfort och praktiska egenskaper

Bullernivån inne i bilen är helt okej och upplevs vara något tystare än de flesta nya bilar idag. Komforten hos framstolarna är inte riktigt i topp och är kanske en av bilens få svagheter. Framför allt vid körning över en timme så känner jag att det finns bilar jag sitter bättre i. Ergonomi är dock väldigt induviduellt. Den upprätta positionen i kombination med att bilen är högre känns riktigt bra och jag får god framförhållning utöver trafiken. Armstöden är helt okej och sitter där de ska. Då RAV4 är relativt stor så har bilen ett mycket bra lastutrymme och helt okej benutrymme för baksätespassagerarna. Mugghållare och plats för småförvaring finns.

Fjädringen är mjuk vilket gör bilen komfortabel. Den mjuka chassinställningen gör att bilen trivs extra bra på brokiga landsvägar. Det kan dock skilja på chassiinställningar mellan framhjulsdrivna bilar och fyrhjulsdriva versioner och den sistnämda har vi inte provat. Mycket pekar på att Toyota även i 4×4-versionen prioriterar komfort och körning på sämre väg.

Instrumentering och användarvänlighet

Toyota RAV4 har en stor pekskärm som kombineras med fysiska knappar för snabbval av viktiga funktioner vilket änvändarvänligt. Instrumeringen är genomgående mycket bra och gynnar ecodriving för den som vill. Det finns inte mycket till individuell anpassning att ställa in. Toyota har dock gjort ett bra upplägg för instrumenteringen vilket duger gott. Det finns faktiskt inte alls så många inställningar att göra trots att bilen har en hel del modern bilteknik. Genomgående är bilen mycket lätt att komma överens med. Att Toyota RAV4 har brukare med behov av praktiska egenskaper märks då bilen har många rejäla knappar och rattar som är lätta att komma åt. Laddplattta för mobil finns att få. Interiören är stilren men bjuder inte på något extra.

Ljudet hos JBL stereon är helt okej samtidigt som det finns bättre uppgraderings-stereos hos andra bilmärken. Toyota vill ha lite väl mycket extra för denna stereo. Ja, om JBL-stereon ska vara värd hela 12 000 kronor extra så får orginalstereon lov att vara riktigt dålig. Vi har inte testat denna men sannolikt är den inte så dålig och därmed kan det vara bättre att prioritera andra saker istället.

Modern säkerhetsutrustning finns givetvis hos nya Toyota RAV4. Dödavinkelvarnaren indikerar med en orange diod i backspegeln. Volvo har tidigare haft liknande indikator men har numera en tydligare röd linje i backspegelns ytterkant. Filhållningshjälpen piper med ett ganska irriterande ljud vilket även detta finns bättre system för hos andra bilar som då inkluderar rattvibrationer samt andra ljudtyper och som piper irriterande som sista steget. Toyota RAV4 har sin andra generationens autobroms som standard. Detta innebär att bilen utöver att bara detektera framförvarande fordon även läser av gångtrafikanter samt cyklar. Det känns som att Toyota safear lite när det gäller senaste tekniken inom automatiska säkerhetssystem och låter andra bilmärken testa först. Men de ligger inte alls långt efter och strategiskt kan det vara ett klokt val.


Styrkor och svagheter RAV4 >Hybrid

Styrkor

  • Praktisk
  • Rymlig
  • Komfortabel fjädring
  • Priset jämte konkurrenter
  • Pigg att köra
  • Snygg design

Svagheter

  • Framsätet inte riktigt i topp vid långkörning (för mig iaf)
  • Dyr tillvalsstereo
  • Nyttjar beprövad teknik jämte senaste för vissa fuktioner

Summerat

Toyota RAV4 är snygg, praktisk och härlig att köra till vardags. Toyota RAV4 kommer absolut att fortsätta vara en bil som många eftertraktar som ny och begagnad.

Informativt

Toyota RAV4 säljs i Sverige enbart med ett motoralternativ. Bilen kan därutöver köpas både med framhjulsdrift samt med fyrhjulsdrift, i-4WD. Detta system fungerar så att bakhjulen drivs av en egen elmotor. Systemet är lättare än vanliga fyrhjulsdrifter samtidigt som Toyota ulovar att prestandan ändå ska vara motsvarande. Upp till 80% kraft kan fördelas till elmotorn för bakhjulen. Toyota räknar med att sälja flera fyrhjulsdrivna RAV4 än framhjulsdrivna.

Prisbild beroende på utrustning: 2WD 295 000 – 345 000 SEK, 4WD 315 000 – 365 000 SEK.

Jämfört med liknande bilar

Toyota RAV4 är snyggare än Volvo XC40 men inte lika exkusiv inuti. RAV4 är mjukare än Skoda Kodiaq men inte lika sportig. Rav4 är piggare än de flesta bilar som inte är av prestandamodell. Toyota Rav4 är inte premium men en himla bra medelklass!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.