Site icon Bytabil.net

Test Toyota Corolla 1,8 Elhybrid 2019

Test av nya Toyota Corolla elhybrid.

Nya Toyota Corolla är här! Med Corolla erbjuder Toyota ytterligare en attraktiv bil till den stora bilskaran som vill ha en lagombil med god kvalité. Vi har testat nya Toyota Corolla 2019, och här är resultatet.

Testbilen: Toyota Corolla 1,8 Elhybrid, 0-100 km/h 10,9 sek. Steglös automat. 83g/km utsläpp, förbrukning blandad körning: 0,49 l/mil (WLTP).

Toyota har ett högt förtroende avseende kvalité vilken blivit en stor del av vad man förknippar deras varumärke med. Till sin nackdel har många tyckt att bilarna är tråkiga. Prisbilden tillhör inte billigaste bilklassen men inte heller den dyraste. Det är upp till dig som bilköpare att avgöra vad som är viktigt för bilen du köper. Toyotas tråkighetsstämpel är idag borta tycker jag. Toyotas bilar är numera mycket lika alla andra europeiska bilar, vilken i och för sig kan anses vara lite tråkigt men då är verkligen inte Toyota ensamt skyldiga till detta. Helhetsintrycket av nya Toyota Corolla är att det är en modern och mycket trevlig samt trivsam bil, speciellt i stadsmiljö.

Att köra

Nya Toyota Corolla 1,8 Elhybrid gör sig absolut bäst i stadsmiljö. Utöver låga utsläpp så är bilen suverän att köra i lägre hastigheter. Bilen är tyst och pigg direkt från start samt är väldigt lättstyrd. Fjädringen är åt den mjukare hållet. Det enda dåliga är att Corolla har dålig svängradie sett till bilens mindre storlek, detta gör att bilen i trånga parkeringsgarage inte alls blir så så smidig som man önskat. Backkamera och parkeringssensorer finns till bilen vilket underlättar ännu mer i tight stadsmiljö. Toyota Corolla 1,8 elhybrid går utmärkt upp till ca: 70 km/h, sen byter bilen karaktär helt. Då blir Corollan istället både trött samt bullrig och en stor del av körglädjen försvinner. Normala omkörningar på landsväg går ändå hyfsat så länge framhållningen är goda och sikten bra. På motorvägen finns nästan ingen kraft kvar och accelerationer går riktigt segt. Designmässigt ser nya Corolla sportig ut men några sportiga egenskaper finns inte alls hos denna bil, om du som köpare av en Toyota Corolla trots allt prioriterar sportighet så finns en något kraftigare motor att köpa istället. Det finns annars allt för många andra bilmärken som erbjuder sportighet i fokus. Nu tror jag att de flesta av Toyotaköparna inte prioriterar sportighet och så länge man inte gör det så är denna bil faktiskt riktigt bra att köra! Så glöm sportighet och älska normal vardagskörning! Bränsleförbrukningen må vara låg men bränsletanken är mycket liten vilket gör att stoppen vid macken sker relativt ofta, tänk på det om du är långpendlare!

Komfort och praktiskt nyttjande

Fjäderingen är åt det mjukare håller och jag sitter bra i framstolarna. Framstolarna är dock korta i framkant och stolarna saknar ställbar front. Jag rekommenderar en provsittning innan bilköpet, speciellt om du har långa ben. Förarstolen kan flyttas långt bak så den delen funkar bra. Benutrymmet baktill är dock inte bra och Corolla ser rymligare ut än den är. Ett hyfsat lastutrymme finns. Behöver du en rymligare bil så finns ju nya Corolla i kombiversion också och den har även längre hjulavstånd mellan fram och bakhjul för bättre utrymmen i bilen. Bullernivån är som nämt tidigare låg i stadsmiljö men när hastigheten ökar så tränger mer buller igenom och jag upplever Corolla vara ungefär som de flesta bilar idag men långt ifrån Mercedes tyst, vilket ändå är ett godkänt betyg då Corolla inte heller tillhör premiumklassen.

Instrumentering

Toyota Corolla har mestadels digital förarinstrumentering. Denna går inte att ändra speciellt mycket utöver valet att antingen ha hastighetsvisning med siffror eller med klassisk mätarvisning. Något rörigt tycker jag att instrumenteringen är avseende hur vissa uppgifter visas, men det är ändå en liten anmärkning från min sida sett gentemot bilen som helhet. Stereons ljud är långt ifrån bäst på marknaden. GPS navigationen är långsam ibland samt ganska svår att förstå sig på när man inte är van.

Ekonomi och prisbild

Vår förbrukning låg på precis ovanför 0,5 l/mil vilket är i nivå med dieselbilar, fast Corolla Hybrid har lägre utsläpp och är därmed miljövänligare vilket du som köpare personligen får värdera. Jag tror att denna bil kommer att vara mycket eftertraktad på andrahandsmarknaden när den är några år gammal

Prisbilden börjar från 220 000 kronor och slutar på 300 000 kronor beroende på valt utrustningspaket. Sen finns ytterligare några tillval och en större motor för dig som vill ha lite mer körglädje. Kombiversionen rekommenderas till dig som vill ha bättre utrymme.

Styrkor och svagheter

Styrkor

Svagheter

Summerat

Jag vill absolut köra en Toyota Corolla Elhybrid varje dag som stadsbo! Trots en del svagheter så är helhetsbilden att nya Toyota Corolla är en mycket bra bil!

Exit mobile version