Site icon Bytabil.net

Test Tesla Model 3 Performance

Test av Tesla Model 3 sportmodellen Performance

Jag har snabbtestat Tesla Model 3. Bilen finns inom släkten och jag har numera åkt i den en hel del samt även kört bilen. Tesla var först ut att lansera en eldriven bil som slog rejält bland bilköparna. Därefter kom denna Tesla Model 3 som skulle vara ett billigare alternativ, ja först hoppades vi all att den verkligen skulle vara billig men vi fick nöja oss med billigare. Eldrivna bilar är dyra och kommer att bli billigare på sikt men det tar tid oavsett bilmärke.

Den Tesla Model 3 jag åkt och kört är sportmodellen Perfromane, dessutom med uppdaterad programvara för ännu mer maximalt möjlig prestanda. Model 3 har snygga slanka linjer. Det är inte en SUV utan en klassisk sedanmodell med stor öppningsbar backlucka. Då bilen inte har någon motor fram så finns det även förvaring under den före detta såkallade motorhuven. Storleksmässigt hör bilen till mellanklassen. De flesta inklusive barnfamiljer kan klara sig med en Model 3 men det är inte en fullstor laståsna. Interiören är extremt avskalad, det är bara en stor datamonitor med pekskärm i mitten av bilen. Härifrån sköts i princip allt, inställningar och likaså visning av hastighet. Stilrenare än så här blir det inte, samtidigt så blir dey lite tråkigt. Tesla har dragit allt till sin spets med Model 3 avseende instrumentering och interiör. Det finns en valbar träpanel som sträcker sig från vänster till höger vilket ger en lite mer naturlig och trevligare känsla. Detta är idag unikt och nytänkande samt futuristiskt. Lyckat också skulle jag vilja säga då jag tror det tilltalar många just nu men jag tror att bilköpare framöver kommer uppskatta egna reglage och knappar för vissa funktioner, kanske till och med se det som en lyx då flera biltillverkare säkert kommer gå i Teslas spår då det lär vara billigare att tillverka.

Komforten i bilen är okej och man sitter bra i speciellt bilens framsäten. Det är fokus på sportighet och bilen har fjädring som är åt det hårdare hållet. Baksätet är trångt i bredden om tre vuxna sitter i bilen, men det går. Benutrymmet är begränsat men funkar okej om framförvarande passagerare inte ställer inte sina säten för långt bak. Så här är det i alla mellanstora bilar och är helt normalt. Den största bristen hos Tesla Model 3 är nog bullernivån inte i bilen. Det är relativt bullrigt inne i bilen vilket blir ännu mer märkbart när det är en elbil utan förbränningsmotor.

Prestandan är bilens absoluta styrka. Testla Model 3 Performance är extremt snabb på alla sätt. Vi pratar 0-100 km/h på 3,3 sekunder eller snabbare. Kraften kommer fullt och direkt från stillastående samt fortsätter hela tiden upp och över vad som är tillätet i Sverige. Responsen från motorn är omedelbar oavsett hastighet. Har du performanceläget instället och stampar gasen i botten från stillastående så känner du suget i hela kroppen när bilen accelererar. Det är så pass att du inte kan göra det när passagerarna i bilen är oförberedda, man bör ha huvudet mot nackstödet i förväg. Bilen må vara dyr för gemene man men jämfört mot tidigare sportbilar med denna prestanda är Tesla Model 3 Performance riktigt billig. Prestandakriget är över och framöver kommer fokus att ligga på upplevelse istället.

Tesla Model 3 är en modern bil med all tänkbar teknik som finns idag och har prestanda som en sportbil, oavsett vilken version du köper. Den långsammaste versionen gör 0-100 km/h på 5,6 sekunder Du har en räckvidd på mellan 45-61 mil (teoretiskt vid goda förutsättningar). Idag syns massor av Model 3 på gatorna, även parkerade på gatorna utan laddstolpar. Laddnätet växer och möjliggör elbilsägande även för de som saknar laddning och egen parkeringsplats hemma vilket också är sista hindret för att elbilar ska slå igenom helt fullt ut. Enbart som en bil att färdas i är Tesla Model 3 inte speciell på något sätt, tekniskt sett är Tesla Model 3 ett underverk!

Att tänka på innan köp, grundmodellen är bakhjulsdriven. Longrange och Performance har fyrhjulsdrift (Dual Motor kallar Tesla det). Utgångspriserna ligger mellan 550 000 – 690 000 kronor och eventuella tillval därutöver.

Exit mobile version