Site icon Bytabil.net

Test Skoda Kodiaq – Hetaste SUV:en just nu!

Test nya Skoda Kodiaq – Vilken kanonbil Skoda!

Nya Skoda Kodiaq är en riktigt lyckad bil som känns superfräsch och modern. Skoda har gjort ett jätteryck avseende de senaste generationens bilar. Nu känns Skodas bilar riktigt snygga och stilrena på både utsidan och insidan. Det senaste tillskottet Skoda Kodiaq lever verkligen upp till vad man vill ha hos en bil. Den enda baksidan är att Skoda numera inte känns så billiga längre, istället får man blicka uppåt i bilklasserna och se det som att man får en prisvärdare bil jämfört med vad flertalet konkurrenter erbjuder. Skoda Kodiaq kan också helt klart konkurrera med sina konkurrenter och faktiskt även till viss del mot premiumbilarna.

Testbilen: Skoda Kodiaq Style DSG TDI 150. Fyrhjulsdrift, 150 hk, automatväxel.

Att köra:

Skoda Kodiaq med 150 hästkrafters dieselmotorn känns helt okej och är pigg. Ja denna motor räcker gott och väl till Skoda Kodiaq trots bilens stora storlek. Den är pigg direkt vid start och en bit upp i hastighetsintervallet. I motorvägsfart finns dock inte alls mycket kraft kvar men tillräckligt för de svenska vägarna. Jag kan faktiskt med handen på hjärtat säga att denna motor är bra för Skoda Kodiaq och större motor är absolut inte ett måste. En sådan här bil blir aldrig en sportbil och ska inte heller köras så. Den enda svagheten är att Skoda Kodiaq har en ganska hård fjädring vilket gör att den går fantastiskt bra i skarpa kurvor, ja riktigt bra! Men vid körning på gropiga grusvägar så blir det direkt stötigt. Detta är en kompromiss man får ta och i de flesta fall kommer Skoda Kodiaq sannolikt främst köras på asfalterade vägar varför denna kompromiss ändå känns helt okej.

Landsväg: Landsväg går fint med Skoda Kodiaq som har god komfort för långkörning. Omkörningar går också bra om man bara har god sikt och lite marginal. Bilen känns inte speciellt bullrig inne i kupén och är inte sämre än genomsnittsbilen idag.

Stadskörning: Skoda Kodiaq är en mycket lättstyrd bil vilket underlättar i stadsmiljön. Detta är dock en relativt stor bil vilket kommer att märkas vid parkering. Parkeringsradar känns som ett bra val för den som kär regelbundet i stadsmiljö. Det är mycket tyst inne i kupén. Det är mycket god sikt runt bilen för föraren då rutorna sitter bra till och är generösa.

Motorväg: Motorn på 150 hästkrafter räcker till men inte så mycket mer. Kodiaq är relativt tyst inne i kupén även på motorvägen.

Instrumentering och media

Skoda Kodiaq har en bra och lättanvänd instrumentering. Skoda har även satsat på att erbjuda flera uppkopplingsvarianter mot internet som dock kräver abonnemang. Canton ljudsystem erbjuder ett bra stereoljud där Skoda historiskt varit mycket svaga och haft ett av marknadens sämsta ljud. Standardstereon är dock inte testad i detta fall. Avser du inte köpa Canton ljudsystemet så ta dig då lite tid för att lyssna på ljudet för att bedöma om det är okej för dig.

Praktiska egenskaper

Ergonomin är helt suverän och bilen är mycket rymlig så länge man åker fem personer. Nyttjas de två extrasätena blir det genast trängre. Dessa säten är i stort sett enbart för barn. Ska vuxna försöka trycka sig in längs bak så finns i stort sett inget benutrymme kvar för övriga passagerare och även framsätena får lov att flyttas framåt till mindre bekväma positioner. Men möjligheterna som Skoda Kodiaq ändå erbjuder är riktigt bra. Skoda satsar också mycket på små smarta praktiska lösningar som krokar i lastutrymmet och glasögonhållare i taket. När alla sju säten är uppfällda kan fortfarande insynsskyddet förvaras i lastutrymmet, detta är något som många biltillverkare inte lyckats få till.

Storleksmässigt är Skoda Kodiaq endast fyra centimeter längre än Octavia och faktiskt hela 16 centimeter kortare än Superb. Den generösa kupén i Skoda Kodiaq gör att bilen känns enormt rymlig. Vilken bil ni gjort Skoda! Bra jobbat!

Exit mobile version