Site icon Bytabil.net

Test Skoda Karoq

Test av Skoda Karoq – En SUV värd att provköra!

Skoda Karoq är efterföljaren till Yeti. Nya Skoda Karoq är en rymlig bil som klarar de flestas behov. Skoda som varumärke har vuxit och tillhör idag inte längre idag. Skoda Karoq är en riktigt bra bil som står sig väl i konkurrensen för mellanklass-suvar.

Testbilen: Skoda Karoq, 4-hjulsdrift, 190 hk, automatväxel. Utrustning: Sportline och en hel del till. Bränsleförbrukning: 0,84 l/mil.

När föregångaren Yeti först kom så gillade jag den unika designen med starka designdrag likt en offroadjeep fast bilen ändå var mer som en personbil. Nya Skoda Karoq är idag inte längre lika unik och drunknar designmässigt i mängden av SUV:ar som idag ser ungefär likadana ut. Fast bilens design är ändå snygg och modern om än inte lika unik som tidigare. De totala egenskperna hos Karoq har också utvecklats rejält till det bättre jämte föregångarnen Yeti.

Att köra

Skoda Karoq 190 hk bensinversion är pigg och automatlådan snabb. Bilen har en sportig känsla, men det är ändå en bil som trivs bättre att köras sansat och jag tycker inte att det viktigaste vid köp av denna bil är att få den starkaste motorn. Style-versionen och alla däröver har olika körprogram som kan väljas. Även om Karoq genomgående ger mig en mycket positiv känsla så finns det en sak som jag verkligen inte gillar, det är det simulerade motorljudet som troligen ska förhöja bilens sporkänsla. Speciellt i sportläget framträder detta markant. I det individuella programmet kan detta slås av och då känns det så mycket bättre, bilen går tystare och körmässigt lika bra. Tyvärr hittar jag inget sätt att slå av motorljudsfunktionen för de fasta programmen.

Komfort

Bilens komfort är genomgående bra. Stolarna är bra även om jag skulle vilja ha ställbar front hos framstolarna. Det finns ett bra mittarmstöd som kan justeras i höjdled. Bilens fjädring är bra ställd mellan komfort och körbarhet. Chassit uppträder dock inte riktigt lika fint som hos de dyrare premiumbilarna med det har jag inte heller förväntat mig. Luftutblås finns separat till baksätet likaså stolsvärme. Bullernivån var ett problem i första versionen av föregångaren Yeti. Bullernivån inne i Skoda Karoq är acceptabel och ungefär genomsnittlig jämte medelbilen idag, fast det innebär också att det finns tystare bilar som exempelvis koncernsyskonet Skoda Scala.

Praktiska egenskaper

Ja, Skoda Karoq är en praktisk bil. Bilen är lätt att stiga i och ut ur samt har ett helt okej benutrymma för samtliga passagerare i bilen. Lastutrymmet är något de flesta klarar sig bra med inklusive barnfamiljer. Det finns ett infällt fack i taket för solglasögon, småförvaring och mugghållare finns också. Det jag saknar är fällbara bord till baksätet.

Säkerhet är något hela Volkswagen koncernen ligger långt fram med, vilket inkluderar Skodabilarna också. Vissa system är dock tillval. Filhållningshjälpen håller koll på bilen så länge det finns väglinjer. Den övervakar din köraktivitet och misstänker bilen att du somnat eller uppträder för passivt så larmar den först med ljud och en varning, därefter så gör bilen en snabb kraftig bromsning som skakar om dig. Därefter har jag inte testat längre men bilen ska slutligen bromsas in helt.

Instrumentering

Testbilen har heldigital instrumentering. Denna kan anpassas med lite olika grafiska upplägg samt att du kan bestämma vilka funktioner som ska visas. Det tar ett tag att få grepp om hur detta fungerar men å andra sidan gör du inte detta speciellt ofta, kanske bara en gång. Instrumenteringen är genomgående lätt att förstå även om vissa funktioner kräver lite letande i menyer. Det går att få visning av hastighet med digitala siffror i kombination med beräknad körsträcka till tom tank, det är bra! Har du GPS navigation så finns lite olika visningsaternativ för navigation i förardisplayen utöver en stor bild i mittskärmen. Den lite dyrare Cantonstereon är helt okej, men visst har jag också hört bättre. Lite måste ju också reserveras till koncernens dyrare bilar.


Summerat

Skoda Karoq är en riktigt bra bil vilket jag också förväntar mig från Volkswagen-koncernen. Karoq är inte unik på marknaden men står sig bra i konkurrensen. Kanske lite väl bra gentemot Volkswagen? Jag är faktiskt lite förvånad över att VW tillåter Skoda Karoq att bli så bra som den är.

Prisbild

Här kommer lite av Skodas problem idag, Skoda Karoq är inte en konkurrent till Dacia Duster som fortsätter vara ohotad som bästa budget-SUV. Men Skoda Karoq är å andra sidan mycket mer tekniskt utvecklad och står sig istället bra jämte andra SUV-bilar i mellanklassen, inte minst mot koncernsyskonet Volkswagen Tiguan.

Alla versioner har ännu inte lanserats som enklaste 150 hk bensinaren. Priset börjar idag från ca 250 000 kr för billigaste versionen vilket är minsta dieselmotorn på 115 hk. Det finns dock många paket och tillval samt motorval. Ja det finns mycket att välja utöver standard och det är inga problem att komma närmare 400 000 kronor för en välutrustad diselversion av Karoq på 190 hk med fyrhjulsdrift.

Exit mobile version