Site icon Bytabil.net

Test Renaults nya hybridbilar Captur, Clio och Megane E-TECH

Test av Renault Elhybrider Captur, Clio och Megane

Renault lanserar tre stycken nya elhybrider. Det är Captur, Clio och Megane som nu kan köpas med elhybriddrift under benämningen E-TECH. Renaults bilmodeller Clio, Captur och Megane är redan idag populära bilmodeller i små och mellanbilsklassen. Jag var på pressvisningen och provkörde de första Renault E-TECH bilarna som just kommit till Sverige direkt från Frankrike.

Kortfattat om tekniken
Renault E-TECH motorerna finns i två varianter, hybrid utan extern laddning (HEV) samt Plug-in hybrid med ett något större batteri som även kan laddas via elstolpe (PHEV). Bilarna ska fungera i temperaturer ner till -40 grader, denna temperaturgräns avser funktionsgränsen för hela bilen och inte enbart batteriet. Avseende klimatanläggningen så kan den fungera vid eldrift men vid större temperaturskillnad mellan inne och utanför bilen så behöver förbränningsmotorn vara igång. Motorerna kan gå enbart på el, enbart på bränslemotor eller i en kombination med både el och bränslemotor.

Renault har utvecklat sina motorer tillsammans med deras Formel 1 team och man utlovar att deras nyutvecklade E-TECH motorer har följande positiva egenskaper:

Den nya växellådan har ingen koppling och lika som Renault F1 bilar består drivlinan av en förbränningsmotor och två elmotorer. De två elmotorerna ändrar växellådans rotationshastighet som möjliggör smidig växling som även förhindrar ryck.
Plug-in hybrid versionen har även ett ”B” växlingsläge som ger högre återgenerering av energi tillbaka till batteriet då bilen inte tillåts ha en lika frirullande körning. B läget förenklar körning i stadsmiljö och i köer samt ger effektiv återlagring av energi till batteriet.

Generellt så bygger hybridmotorer på att man lagrar överskottsenergi i batteriet som annars går förlorad. Överskottsenergin bildas framför allt vid bromsning. Är du duktig på eco-driving så tjänar du inte så mycket med en hybridbil utan extern laddning. Miljön är alltid en vinnare dock. Duktiga eco-drivers har då ännu mer nytta av en plug-in hybrid eller varför inte en 100% elbil likt Renault ZOE?

Den nya elbilarna från Renault finns i följande varianter:

Renault Clio E-TECH Hybrid
Clio har en ”vanlig” hybridmotor på 140 hästkrafter som inte kan laddas från en extern elstolpe.
Pris från 265 000 kronor inklusive bl.a autobroms med fotgängar/cyklist-avkänning, filhållningsassistent, pekskärm, navigation, spegling av smart-phone, klimatanläggning, eluppvärmd ratt, handsfreesystem, helljusautomatik.
Tillval finns vilket kan ge ett maximalt pris på: 300 000, då har bilen fått bl.a. större pekskärm, bose stereo, parkeringshjälp med 360 graders parkeringskamera och mycket annat.
Utsläpp: 96 gram CO2, tyvärr får inte Clio E-TECH någon miljöbilsbonus.

Provkörning:
Nya Renault Clio E-TECH hybrid ligger mycket bra på vägen och ger ett bra intryck för att vara den småbil som Renault Clio är. Hybridmotorn är pigg precis i starten men den fortsatta accelerationen känns inte så jätteskoj och jag hade väntat mig mer från en Clio med 140 hk. Fast Clio E-TECH hybrid uppträder bättre när bilen kommit upp i hastighet och motorn ligger på ett högre varvtal. Då får bilen en helt annan känsla och känns piggare och roligare att köra. Teknikmässigt så hänger Renault Clio verkligen med och har teknik som inte alltid mindre bilar utrustas med. Ergonomin i förarstolen känns mycket bra och betydligt bättre än förra generationens Clio, men köp till mittarmstödet! Bullernivån inne i bilen är inte jättetyst men väl i nivå med de flesta nyare bilar idag. Renault Clio är en bil att åka i varje dag och hybriddriften bidrar dessutom till lägre utsläpp. Läs gärna också vår test av vanliga versionen av Clio utan hybriddrift.

Renault Captur E-TECH Plug-in hybrid
Captur har en plugin-hybridmotor på 160 hk. Batteriet är på 400V och 9,8 kWh. Räckvidd anges till 5 mil blandad körning och 6,5 mil i tätort. Laddningstid mellan 3-5h beroende på om ladduttaget är på 2,3 kW eller mer.

Renault Captur E-TECH är nog en av de mest efterlängtade bilmodellerna som laddhybrid då den tillhör den populär biltypen liten bil med SUV karaktär. Priset börjar från 354 000 kronor och fortsätter upp till 387 000 kronor beroende på tillval. Renault Captur plug-in hybrid är berättigad till en klimatbonus på 36 438 kr som kan räknas av från angivet pris. Då hamnar utgångspriset istället på ca 317 000 kronor.

Bra standardutrustning unklusive bla:

Tillval bla: Bose stereo, dödavinkelvarning, adaptiv farthållare, döda vinkel varning, backvarning, 360 graders backkamera, öppningsbart glastak, tonade rutor.

Provkörning Captur E-TECH:
Renault Captur är den bil som ger bäst intryck inne ikupén av dessa tre. Jag sitter bra i förarstolen och det är lätta att stiga i och ut ur bilen. Inredningen har inslag av både mörka och ljusa nyanser. Materialet och strukturen hos inredningen ger en god kvalitétskänsla. Jag tycker Renault Capturs interiördesign är riktigt snygg vilket förhöjer intrycket av bilen rejält, snyggaste interiören från Renault hittils skulle jag vilja påstå!

Likt Clio så är Captur pigg i den direkt starten men även Captur tappar sen körglädjen fort vid vidare acceleration. Bilen känns dock något bättre att köra än Clio E-TECH fast den högre markfria gången ger istället inte alls lika tight vägkänsla och bilen kränger mer vid snävare kurvtagning. När man ligger i mellanhastighet så har bilen ändå hyfsad respons men långt ifrån sporttig karaktär. Förarinstrumenteringen är enkel, snygg och lätt att förstå. Bullernivån inne i bilen är okej men inte i topp jämte andra nya bilar. Här kanske ändå mindre fälgar och lite tjockare samt tystare däck skulle varit ett bättre val för bilen.

Renault Megane E-TECH
Renault Megane E-TECH har samma motor som Captur, en plugin-hybrid på 160 hk. Samma angiven räckvidd på mellan 5-6,5 mil vid eldrift. Renault Megane och i detta fall kombiversionen är en typisk mellanklass kombi som vi Svenska gillar. Megane är praktisk med betydligt bättre lastutrymme än Clio och Captur.

Priset börjar från 377 000 kronor och med maximal extrautrustning så hamnar bilen på 410 700 kronor. Megane får dock en högre klimatbonus än Captur på 40 008 kronor vilket gör att Magane E-TECH då börjar från ca: 337 000 kr. Standardutrustning är i princip identisk som för Captur förutom att Megane har R.S. Line designpaket och 2-zons klimatanläggning med egna luftventiler för baksätet.

Provkörning: Jag sitter betydligt bättre i denna nya generation Megane än förra så detta är ett generellt lyft för hela Megane serien. Precis som Clio och Captyr H-TECH är även Megane E-TECH pigg precis i början av starten men motorn dör sen ordentligt i den längre accelerationen. Omkörning med start från mellan 70-90 km/h är inte alls rolig att utföra och god marginal behövs. Det märks att bilen är större än Clio och Captur. Dock så ligger Megane riktigt bra på vägen med god väghållning.

Även om Renault Megane är en klassisk och populär kombibil så undrar jag om inte Captur E-TECH kommer sälja mer. Jag tro många idag är villiga att gå ner lite i bilstorlek när det gäller hybridbilar som fortfarande är dyrare än traditionella bilar. Fast å andra sidan skiljer det ju bara 20 000 kronor mellan Captur och Megane så vem vet vilken som blir storsäljaren?

Summering av Renaults nylanserade E-TECH hybrid bilar: Hybridbilar är efterfrågade på marknaden och jag tror Renault kommer sälja bra av dessa nya E-TECH hybridbilar. Man måste tänka på att det är ju miljön som kommer i första hand när det gäller dessa bilar och inte körglädjen även om Renault gärna vill trycka på hög körglädje också. I presentationsmaterialet anger Renault inte Clions prestanda 0-100 km/h utan istället anger de att Clio har en acceeration på 6,9 sekunder mellan 80-120 km/h, vilket ger lite samma bild som jag har att framför allt Clio och Captur känns piggare när de har kommit upp i hastighet. I övrigt så känns bilarna moderna och speciellt Renault Captur E-TECH sticker ut extra med sin snygga inredning och goda komfort, dessutom är den mycket bra standardutrustad. Ja, Renault Captur E-TECH är min klara favorit av dessa tre!

Exit mobile version