Site icon Bytabil.net

Test Renault Zoe – Elbil med upp till 40 mils räckvidd!

Test Renault Zoe – Elbil med uppgraderat bilbatteri

Vi har just testkört Renault Zoe, en elbil som nu kan köpas med ett större batteri som har hela upp till 40 mils räckvidd. Nu kommer man inte upp i den körsträckan i verkligheten och inte ens biltillverkarna påstår detta, men det är så som jämförelsesystemet är gjort idag och därmed det enda sättet biltillverkarna kan jämföra elbilarna mot varandra. I normal körning är det snarare i bästa fall upp till 30 mil man kan räkna med att komma med nya Renault Zoe. Fast 40 mil är faktiskt just nu i toppen avseende elbilar om man även värderar bilens pris. Så hur är då Renault Zoe att köra? Hur långt kommer man i verkligheten? Laddningen av bilen? Vi har testat och här är vårt resultat av från provkörningen av nya Renault Zoe.

Testbilen: Renault Zoe 41 kW batteri, Bose edition

Uppdaterat 2020-03-29, vi har nu testat en ny uppdaterad version av Zoe som du kan läsa här

Räckvidden och laddningen för Renault Zoe

Information om räckvidden kan fås på två sätt. 1: Via en beräknad preliminär angiven visning av hur många mil som du kan åka. 2: Via en mätare som visar hur mycket laddning batteriet har kvar. Den preliminära uträkningen av återstående mil/km kan helt klart påverkas beroende på hur du kör bilen har vi upptäckt under vår testkörning av Renault Zoe. Som mest har vi startat med fulladdat batteri och beräknad körsträcka på 27 mil och som sämst har vi startat med fulladdat batteri och en beräknat återstående körsträcka på 21 mil. Exakt vilka faktorer uträkningen baseras på vet vi inte. Några mils längre räckvidd i verkligheten hade vi också förväntat oss.

Genom att köra riktig eko-driving så lyckas vi verkligen klämma ut extra lång körsträcka mot beräknad, samt det motsatta med körning i högre motorvägsfart då vi har fått klar negativ påverkan mot beräknad körsträcka. När vi slog av fläkt och värmesystem i bilen och körde max 90 km/h på motorvägen samt höll avstånd till framförvarande trafik, ja då ökade räckvidden rejält. Vi kunde då köra hela 10 mil på preliminärt beräknade 5 mil. Du kan alltså påverka räckvidden rejält själv när du kör elbil.

Erfarenhet genom laddningen av Renault Zoe visar på att det finns en hel del att önska avseende detta område och infrastrukturen i samhället. Vid laddning på 3,7 kW 1-fas 16A stolpe så tar det runt 22 timmar att fulladda Renault Zoe med 41 kW batteri. En enkel körsträcka på 10 mil tar nästan hela arbetsdagen på 8 timmar för att återladda batteriet inför hemfärd. Halva tiden om det finns en stolpe som istället levererar 7,4 kW 32A-1fas. På en sådan stolpe fick vi dock problem då säkringen löste ut två gånger under vår testperiod efter bilen stått på laddning runt 1 timma. Vi vet fortfarande inte varför och felet har inte uppstått hela tiden. En sak lärde vi oss, avbryts laddningen finns risk för att man blir rejält försenad hem den dagen. Som mest uppges det att Renault Zoe med 41 kW batteriet kan ta emot 22 kW på 32A-trefas system vilket ger en ganska snabb laddning. Det finns dock elbilar, inklusive Renault Zoe med det äldre batteriet som kan snabbladdas med dubbla kapaciteten, dock vanligen med begränsning på upp till 80% av batteriets kapacitet innan laddningens styrka stryps för att inte batteriet ska ta skada.

Så ju större batterier som nu börjar komma i elbilarna desto mer effekt behövs i laddstolparna, samt att batteriutvecklingen behöver fortsätta för att möjligöra snabbare uppladdning. Ska Elbilar slå rejält behöver infrastrukturen för laddning utökas, här finns chans för bensinmackarna att hänga med då laddningen av elbilarna i framtiden sannolikt inte kommer att ske gratis.

Summeringen av Renault Zoe blev att med 10 mils pendlingsavstånd så tar det nästan en hel 8 timmars arbetsdag att återladda körsträckan på en 3,7 kW 1-fas 16A laddstolpe. Det är då man inser hur skönt det är att denna bil har ett så stort batteri att det finns en hel del körsträcka kvar hur som helst och att man faktiskt även skulle komma hem igen om det blivit problem med laddningen. Det är också skönt att kunna åka hem 10 mil för att sedan ha räckvidd kvar för att handla eller besöka bekanta inom några mils radie. Vår testkörning resulterade i att bilen kan köras ett antal mil över 20 och att man därmed om man kör försiktigt kan känna sig trygg med att kunna räkna hem 20 mils räckvidd utan att riskera stopp de sista kilometrarna.

Att köra Renault Zoe

Detta är en elbil att färdas i och inte mer. Förarstolen kan exempelvis inte justeras i höjdled. Fjädringen är inte speciellt bra, den är mjuk och svävande när vägen är jämn men tar ändå större ojämnheter relativt stötigt. Motorkraften är inte speciellt stark och omkörning bör göras med god marginal. Då det är en elbil så kommer all kraft direkt på en gång vid start och då är Zoe riktigt pigg.

Zoe är varken bättre eller sämre genomsnittet avseende vägbuller inne i bilen, dock uppfattas vägbullret lite mer eftersom bilen helt saknar motorljud vilket ändå trots allt är en positiv egenskap. Benutrymmet i baksätet är inte jätterymligt eftersom Renault Zoe är en liten bil. Interiören är väldigt avskalad och enkel samt inte speciellt trivsam och ombonad. Med Bose stereo så kommer bilen med riktigt bra ljud vilket gör resan trevligare. I slutändan är Renault Zoe ett färdmedel som går på el och inte mycket mer än så. Men ser man det i den synvinkeln så går den vardagliga körningen faktiskt riktigt bra och speciellt om man kör ekonomiskt vilket givetvis är så som denna bil ska köras.

Summering Renault Zoe

Renault Zoe är den hetaste elbilen idag med tanke på prislappen och räckvidden. Det är dock inte den roligaste bilen att färdas i och exempelvis Hyundai Ionic är betydligt trevligare som bil. I slutändan är det ändå batteriet och räckvidden som är den viktigaste egenskapen hos elbilarna vilket i dagsläget gör Renault Zoe till en svårslagen elbil just nu!

Exit mobile version